Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slavia porazila Baník 1:0 a odskočila Spartě. Plzeň dvěma slepenými góly otočila proti Olomouci

Jediný gól stačil fotbalistům Slavie v 5. kole první ligy na výhru nad Baníkem Ostrava. Zkraje druhé pětačtyřicetiminutovky se o něj postaral Muhamed Tijani. Slávisté tak vedou tabulku o dva body před Spartou. Dva góly v nastavení prvního poločasu přinesly tři body plzeňské Viktorii. Zařídili je Lukáš Hejda s Pavlem Buchou. Premiérové body si připisují České Budějovice, které přehrály Bohemians 3:0. Zvítězil i Hradec Králové.

Baník na Slavii body nevybojoval
zdroj: Facebook FC Baník Ostrava - www.fcb.cz

Po dlouhé době s Bořilem v základu

V zahajovací jedenáctce Slavie zůstali oproti čtvrteční odvetě 3. předkola Evropské ligy jen brankář Kolář, záložník Zafeiris a univerzál Schranz. Poprvé od předloňského října nastoupil v lize od začátku uzdravený kapitán Bořil a premiérově v sezoně dostali šanci v základní sestavě Hromada a letní posila Tijani, jenž nastoupil proti svému bývalému klubu. V jedenáctce Baníku zase figuroval někdejší slávista Frydrych.

Větší možnosti si domácí favorit na novém trávníku vypracoval až po půlhodině. Chytil vysunul do úniku ve vápně Tijaniho, ale ten sám před Letáčkem zamířil vedle. Poté po Douděrově centru z pravé strany Chytil tělem tečoval míč těsně mimo. Už po uplynutí avizovaného dvouminutového nastavení první půle měl další šanci Tijani, jenže Letáček jeho dorážku vyrazil.

Domácí se dočkali až ve 47. minutě. Chytil poslal balon před branku a důrazný Tijani nadvakrát prostřelil Letáčka. Slezané vehementně reklamovali údajný útočný faul, ale sudí Všetečka po poradě s videorozhodčím Radinou nigerijskému kanonýrovi gól uznali. Letní posila Pražanů z Baníku si připsala první soutěžní trefu za červenobílé, v minulém kole při vítězství slávistů 1:0 v Mladé Boleslavi nakonec označili sudí branku za vlastní.

"Popravdě jsem byl trochu nervózní. Byl tam kontakt mezi mnou a Frydrychem, ale byl to souboj 50 na 50. Míč ke mně propadl a já vstřelil branku," okomentoval situaci Tijani.

"S kluky jsme se na to stihli podívat v kabině a probírali jsme to. Byl centr před bránu, já jsem se tam dostal první před Tijim. Myslím, že jsem ten míč dokonce odehrál já. On byl v souboji se mnou a jeho noha mi dala šlapák na mojí. Prohnulo se mi dolů koleno, ucítil jsem bolest. Nezůstal jsem ležet jen tak. Jak to posoudili rozhodčí, je čistě na nich," nabídl svůj pohled na věc Frydrych.

Hosté byli v ofenzivě téměř neškodní, v 69. minutě jim ale špatnou "malou domů" nabídli šanci sami domácí. Střídající Tanko z úhlu obešel Koláře, ale v těžké pozici vystřelil hodně nepřesně. Jinak dál hrozili hlavně Pražané. V 75. minutě střídající Ševčík z velkého úhlu překvapivě zakroutil přímý kop do tyče, poté Tijani obstřelem zpoza vápna těsně minul.

Domácí už soupeře v závěru k ničemu nepustili a potvrdili, že zatím mají s dvěma inkasovanými góly nejlepší defenzivu soutěže. Slávisté naopak mohli ještě zvýšit, ale střídající Jurečka v šesté minutě nastavení po brejku a přihrávce od Chytila vystřelil vedle. Pražané v lize podruhé za sebou zvítězili 1:0.

5. kolo první fotbalové ligy:

Slavia Praha – Baník Ostrava 1:0 (0:0)

Branka: 47. Tijani. Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Machač - Radina (video). ŽK: Ševčík, Tijani, Kolář - Frydrych, Blažek, Boula. Diváci: 19.164.

Slavia: Kolář - Vlček, Ogbu, Bořil - Douděra (82. Masopust), Hromada (65. Ševčík), Zafeiris, Jurásek (82. Jurečka) - Schranz (65. Provod) - Tijani (88. Van Buren), Chytil. Trenér. Trpišovský.

Ostrava: Letáček - Blažek, Bitri, Frydrych - Juroška (82. Ndefe), Tetour (64. Rigo), Boula, Kpozo (87. Madleňák) - Buchta (87. Fadairo), Šín (64. Tanko) - Almási. Trenér: Hapal.

Chvátalova pumelice na body nestačila

Plzeňský trenér Miroslav Koubek udělal v základní sestavě sedm změn oproti čtvrteční odvetě 3. předkola Konferenční ligy na hřišti maltské Gziry, kde Viktoria zvítězila 2:0. Zůstali pouze Hranáč, Kalvach, Traoré a Šulc.

Domácí v pětatřicetistupňovém vedru začali velkým náporem. Durosinmiho střelu z úhlu vyrazil Macík, jehož branku později přestřelil Cadu. Macík následně při odkopu trefil Šulce, ale Durosinmimu odskočil míč a chybu olomouckého brankáře nepotrestal.

Hanáci se v úvodu hledali a první možnost si vytvořili až ve 21. minutě, kdy Fortelného tečovaná střela skončila těsně nad břevnem. O šest minut později ale Sigma nečekaně otevřela skóre. Vodháněl z rohu našel těsně před šestnáctkou volného Chvátala, který z voleje napálil míč o břevno do branky. Slovenskému bekovi k premiérovému ligovému gólu v sezoně pomohla i Šulcova teč.

Plzeňští v závěru úvodního dějství opět získali převahu a v první minutě nastaveného času vyrovnali. Cadu nacentroval do pokutového území a Hejda hlavou překonal Macíka. Třiatřicetiletý stoper se v ligovém ročníku trefil podruhé.

Domácí za dvě minuty otočili skóre. Cadu tentokrát našel v šestnáctce Buchu a plzeňský záložník se prosadil tvrdou ranou. Třetí brankou v sezoně nejvyšší soutěže dotáhl nejlepší ligové střelce včetně spoluhráče Šulce.

"Bohužel jsme nezvládli dobránit a dohrát dobře první poločas, tam se celý zápas zlomil. Mrzí mě to hodně, protože si myslím, že máme dost zkušené mužstvo, abychom tohle zvládli líp," mrzelo olomouckého trenéra Václava Jílka.

"Byl tam silný tlak, kdy jsme je zmáčkli a nepouštěli z vápna. Takové kleště jsme tam udělali, až jsme scvakli. Z toho jsem měl radost, byla to dobrá pasáž. Nasměrovalo to zápas do vítězného konce z našeho pohledu," měl z obratu naopak radost západočeský kouč Miroslav Koubek.

Olomoučtí ve druhém dějství sahali po vyrovnání, ale nedotáhli několik slibných akcí. Jejich šance na bodový zisk minimalizoval v 87. minutě střídající obránce Vraštil, jenž na polovině hry před unikajícím Vlkanovou zahrál rukou a dostal červenou kartu. Plzeňští už si závěr pohlídali a neprohráli se Sigmou v 19. z posledních 20 ligových zápasů.

5. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň – Sigma Olomouc 2:1 (2:1)

Branky: 45.+1 Hejda, 45.+3 Bucha - 27. Chvátal. Rozhodčí: Berka - Matoušek, Pečenka - Batík (video). ŽK: Navrátil, Sláma (oba Olomouc). ČK: 87. Vraštil (Olomouc). Diváci: 9114.

Plzeň: Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Kopic, Bucha, Kalvach, Traoré (73. Vlkanova), Cadu (85. Jirka) - Šulc (74. Kliment) - Durosinmi (62. Chorý). Trenér: Koubek.

Olomouc: Macík - Chvátal (61. Sláma), Pokorný (26. Vraštil), Beneš, Zmrzlý - Pospíšil (61. Zorvan), Ventúra - Vodháněl, Fortelný (61. Muritala), Navrátil - Juliš (83. Moses). Trenér: Jílek.

Budějovické probuzení odnesla Bohemka

Téměř celý první poločas se hrálo opatrně a bez šancí. Až těsně před přestávkou mohli udeřit hosté. Po dlouhém pasu z levé strany se do míče opřel Köstl a z úhlu těsně minul branku.

V nastaveném čase první části se dostali k sérii tří rohů Jihočeši. První dva Bohemians odvrátili, ale při třetím pokusu se Adediran vzdálil bránící dvojici Hybš, Křapka a hlavou poprvé v ligové sezoně skóroval.

Z Českých Budějovic jako kdyby spadla nervozita a v úvodu druhého poločasu byly nebezpečnější. V 57. minutě měl na noze druhý gól Čermák, ale jeho pokus bránící hráči Boheminas zblokovali na roh. Po něm se míč dostal k Suchanovi, směr jeho střely změnil hlavou kapitán Havel, který rovněž premiérovým zásahem v ročníku nejvyšší soutěže zvýšil na 2:0.

Bohemians se po zbytek zápasu snažili na soupeře něco vymyslet, ale pozorně hrající Dynamo nepřekvapili. V 85. minutě sice Mužík přeloboval domácího brankáře Janáčka, ale míč odvrátil Havel. V závěru utkání se ještě rýsovala dobrá příležitost pro Kozáka, jeho ránu však zablokoval střídající Skalák.

Dynamo potvrdilo vítězství v 89. minutě, kdy přidal třetí gól střídající Osmančík, bývalý hráč Bohemians 1905. 

Jihočeši zdolali v nejvyšší soutěži Bohemians počtvrté za sebou a doma dokonce popáté v řadě. V ligové sezoně jako poslední tým poprvé bodovali, navíc premiérově neinkasovali. Doposud přitom obdrželi v nejvyšší soutěži 17 branek, nejvíce ze všech mužstev. Pražané prohráli venku v lize po třech výhrách.

5. kolo první fotbalové ligy:

Dynamo České Budějovice – Bohemians Praha 1905 3:0 (1:0)

Branky: 45.+2 Adediran, 58. Havel, 89. Osmančík. Rozhodčí: Petřík - Váňa, Leška - Zelinka (video). ŽK: Havel (Č. Budějovice). Diváci: 3756.

Č. Budějovice: Janáček - Broukal, Havel, Čoudek (22. Králik), Trummer - J. Hora, Čermák (74. Skalák) - Čmelík (63. Osmančík), Suchan (74. Hellebrand), Adediran - Ondrášek. Trenér: Nikl.

Bohemians: Reichl - Hůlka, Křapka (78. Necid), Hybš - Köstl (60. Kovařík), Jindřišek, Beran (60. Hrubý), Dostál - Matoušek (30. Prekop), Kozák - Puškáč (60. Mužík). Trenér: Veselý.

Hradec na novém stadionu znovu vítězně

Východočeši navázali na vítězství 5:1 proti Českým Budějovicím a na novém stadionu zvládli i druhý zápas. "Ševci" v nejvyšší soutěži pošesté za sebou nevyhráli, stejný počet zápasů nezdolali ani dnešního soupeře.

Hradec Králové byl v prvním poločase aktivnější, až na Pilařovu nepřesnou střelu z nadějné pozice se ale hrálo bez šancí. Až v nastaveném čase přetáhl Kodeš centr na zadní tyč, kde Gabriel přeskočil dva obránce a hlavou poslal míč za Dostálova záda. Dvaadvacetiletý pravý bek dal třetí ligový gól v kariéře.

Zlín poprvé prověřil gólmana Bajzu až v 50. minutě, Senegalec Ndiaye ale trefil ze střední vzdálenosti jen prostředek brány. Brzy nato sáhl kouč hostů Vrba k trojitému střídání, po kterém jeho tým výrazně ožil. Po hodině hry se dostal do šance jeden z nových mužů na hřišti Slončík, jeho parádní volej směřující do sítě obětavě vyhlavičkoval stoper Leibl.

Slončík mohl srovnat i v 72. minutě, míč ale poslal z úhlu jen do boční sítě. Střídající hráč se tak prosadil až na druhé straně. Krejčí po brejku připravil míč proti noze Horákovi a třiadvacetiletý obránce podruhé překonal Dostála. 

Zlín už se na odpověď nezmohl a jen potvrdil, že má společně s Jabloncem a Bohemians se třemi vstřelenými góly nejhorší ofenzivu v soutěži. 

5. kolo první fotbalové ligy:

FC Hradec Králové – FC Zlín 2:0 (1:0)

Branky: 45.+1 Gabriel, 74. Horák. Rozhodčí: Starý - Kotík, Dresler - Machálek (video). ŽK: Kodeš, Klíma - Fantiš, Reiter.

Hradec: Bajza - Klíma, Heidenreich, Leibl (66. Ševčík) - Gabriel, Kodeš, Dancák (46. Rada), Krejčí (82. Juliš) - Kučera, Pilař (66. Horák) - Vašulín (90. Čech). Trenér: Weber.

Zlín: Dostál - Cedidla, Simerský, Didiba, Čelůstka (79. Kovinič) - Kolář (59. Slončík) - Reiter (59. Vukadinovič), Janetzký, Tkáč (86. Žák), Fantiš - Ndiaye (59. Dramé). Trenér: Vrba.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články