Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR je jasné: Slovenka Renáta, ktorá je obvinená z terorizmu, zostáva vo väzbe

(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Facebook/Pohotovostný pátrací tím )

BRATISLAVA - Slovenka Renáta D., ktorá čelí obvineniu z terorizmu, zostáva vo väzbe. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, ktorý vyhovel sťažnosti prokurátora proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) o prepustení obvinenej z väzby. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát 2T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil sťažnosťou prokurátora napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu o prepustení obvinenej Renáty D. z väzby na slobodu a sám vo veci rozhodol o ponechaní obvinenej vo väzbe po podaní obžaloby," priblížila hovorkyňa s tým, že Najvyšší súd väzbu obvinenej nenahradil ani inými miernejšími prostriedkami.

archívne video 

Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Deti vychovávala v duchu ideológie radikálneho islamu

Renátu D. obvinili pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Na Slovensko ju spolu s deťmi dopravili na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje ministerstvo zahraničných vecí.

Ako sa konštatuje v prvom uznesení o väzbe, obvinená sa pravdepodobne na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie s cieľom pripojiť sa k manželovi lekárovi už ako bojovníkovi teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS). Urobila to aj napriek tomu, že deti vystavila nebezpečenstvu v tom čase prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny a svojvôli vlády teroristickej skupiny Islamský štát. Počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu.

Viac o téme: Najvyšší súdTerorizmusRenáta D
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu