Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína hrá na dve strany! Peking vystupuje na Ukrajine ako mierotvorca, zároveň Rusku poskytuje zbrane

Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA)

PEKING – Čína na jednej strane tvrdí, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine zastáva post neutrálnej krajiny, no na strane druhej poskytuje ruskej armáde zbrane a zbraňové systémy za miliardy eur. Z vojny na Ukrajine tento ázijský gigant doslova ťaží. Obchody s Ruskom dosiahnu tohto roku rekordnú úroveň.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 543 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Čínski predstavitelia celú dobu ukrajinského konfliktu tvrdia, že zastávajú rovinu neutrality a snažia sa bojujúce strany posadiť za rokovací stôl. Na druhej strane transakcie medzi Čínou a Ruskou federáciou presiahnu tohto roku rekordnú hodnotu 200 miliárd dolárov. Informuje o tom Sunday Telegraph. Čína dodáva Rusku vrtuľníky, drony aj optické zameriavače. 

Obišli sankcie 

Export vojenského čínskeho tovaru vzrástol od júna minulého roku o viac ako trojnásobok. Vyhlásila to Observatory of Economic Complexity. Navyše tento tovar je klasifikovaný pod skupinou dvojaké použitie. Znamená to, že má aj civilné využitie, čo Číne umožňuje obísť medzinárodné sankcie uvalené na Ruskú federáciu. Tieto dve krajiny oficiálne medzi sebou obchodujú. 

Čína hrá na dve
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Spravodajská a výskumná spoločnosť Molfar Global uvádza množstvo konkrétnych príkladov takýchto transakcií. Čínska spoločnosť Hems999 štyri dni po vypuknutí vojny (28. február 2022) dodala ruskej Ural Helicopter dva vrtuľníky Tianjin Huarong Aviation, ďalšie štyri s motormi Airbus. 

Spojenie s Putinom 

Hlavný zákazník je ruská Národná garda, ktorej velí dlhoročný ochrankár Vladimira Putina, Viktor Zolotov. Wuxi Tianxing Steel a Xi'an Alpha Metal, ktoré majú svoje pobočky aj v Moskve, nemajú problém propagovať svoj tovar na internete. 

Viac o téme: ZbraneDodávkyArzenálRuskoČínaVojna na UkrajineVladmiri PutinSi Ťin-pcing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu