Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putin na summit BRICS neprišiel, vyhýba sa medzinárodnému zatykaču: Vo vopred nahratom prejave opäť útočil na Západ

Vladimir Putin počas prejavu v Johannesburgu Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin počas prejavu v Johannesburgu (Zdroj: SITA/AP Photo/Jerome Delay)

JOHANNESBURG - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok v prvý deň ekonomického summitu krajín skupiny BRICS, ktorý sa koná v Juhoafrickej republike (JAR), veľa slovne útočil na Západ.

Putin vo vopred nahratom prejave, ktorý odvysielali na obrovských obrazovkách, kritizoval podľa neho "neoprávnené sankcie" uvalené na jeho krajinu a vyhrážal sa trvalým zastavením vývozu ukrajinského obilia. Správa bola prevzratá z tlačovej agentúry AP. Na Putina vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu zatykač súvisiaci s vojnou na Ukrajine, preto ruský prezident nepricestoval do Johannesburgu na summit rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS. Na trojdňovom stretnutí sa plánuje zúčastňovať na diaľku.

Do skupiny krajín BRICS patrí Brazília, Rusko, India, Čína a JAR. Ruský líder sa v 17-minútovom, vopred nahratom prejave sústredil na vojnu na Ukrajine a vzťah Ruska so Západom, hoci predstavitelia JAR vyhlasovali, že trenice medzi Východom a Západom nesmú dominovať prvému summitu BRICS s osobnou účasťou od pandémie koronavírusu. Títo predstavitelia dúfali, že sa im podarí odviesť rozhovory od zhoršujúcej sa geopolitickej klímy.

Dohoda o vývoze obilia sa neobnoví, kým nesplnia jeho podmienky

Šéf Kremľa, sediaci za pracovný stolom s bielym notebookom pred sebou a s ruskou vlajkou za sebou, povedal, že vojnová dohoda o vývoze ukrajinského obilia do ďalších častí sveta sa nemôže obnoviť, kým nebudú splnené jeho podmienky - uvoľnenie obmedzení uvalených na ruské potraviny a poľnohospodárske produkty.

Moskva minulý mesiac odstúpila od Čiernomorskej obilnej dohody a vystupňovala útoky dronmi a raketami na juhoukrajinské mesto Odesa, kde sa nachádza jeden z prístavov, odkiaľ sa na základe dohody bezpečne vyvážalo obilie aj počas vojny. Dohoda pomáhala znížiť vo svete prudko stúpajúce ceny pšenice, rastlinného oleja a ďalších potravinových komodít. Putin podľa oficiálneho prekladu prejavu na summite tvrdil, že Západ "zámerne brzdí" ruský vývoz obilia a hnojív, ale jeho krajina napriek tomu "dokáže nahrádzať Ukrajinu v dodávkach obilia, komerčne aj bezplatnou pomocou štátom v núdzi".

Vladimir Putin počas prejavu v Johannesburgu
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin počas prejavu v Johannesburgu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jerome Delay)

USA a ďalšie západné krajiny nezaviedli sankcie priamo na ruské poľnohospodárske vývozy, ale v rámci iných sankcií obmedzili prístup Ruska do medzinárodných platobných systémov a práve toto sťažuje Rusku vstup na trh s potravinami, hnojivami a ďalšími produktmi. Putin dodal, že Rusko "bude ochotné vrátiť sa k obilnej dohode, ale iba ak sa naozaj splnia všetky dohodnuté podmienky voči ruskej strane".

Konfrontačný tón priniesla aj Čína

Čínsky prezident Si Ťin-pching tiež vniesol do summitu v Johannesburgu konfrontačný tón. V prejave, ktorý v jeho mene prečítal čínsky minister obchodu niekoľko minút po Putinovom príhovore, uviedol, že "určitá krajina, posadnutá zachovaním svojej hegemónie, sa veľmi snaží uškodiť rozvíjajúcim sa trhom a rozvíjajúcim sa krajinám"."Ktokoľvek sa rýchlo rozvíja, stane sa terčom obmedzovania. Ktokoľvek ju doháňa, stane sa terčom obštrukcií," povedal pri čítaní prezidentovho prejavu čínsky minister obchodu Wang Wen-tchao.

Bola to jasná narážka na Spojené štáty a na narastajúce trenice medzi USA a Čínou.
Si Ťin-pching je osobne v JAR a v utorok sa stretol s prezidentom Cyrilom Ramaphosom. Na otvorenie summitu neprišiel, ale dôvod jeho neprítomnosti nebol uvedený. Rusko zastupuje na summite minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

BRICS sa nesnaží byť protiváhou ku skupinám G7 a G20

Brazílsky prezident Inácio Lula da Silva v utorok uviedol, že skupina piatich rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS sa nesnaží byť protiváhou k zoskupeniam G7 a G20. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.  Lula v príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter) zdôraznil, že aliancia BRICS nie je namierená proti ostatným. Ide jej skôr o lepšie zorganizovanie globálneho Juhu.

"BRICS nie je protikladom ku G7, G20 ani k nikomu inému," napísal brazílsky prezident. "Chceme sa len lepšie zorganizovať ako globálny Juh. Sme dôležití v celosvetových diskusiách a sedávame za rokovacím stolom ako rovnocenný partner Európskej únie a Spojených štátov," vysvetlil. Skupina BRICS otvorila v utorok v Johannesburgu v Juhoafrickej republike (JAR) summit, ktorý sa má podľa očakávania zameriavať na rozšírenie tejto aliancie a na zvýšenie obchodu v lokálnych menách.

V súčasnosti tvorí túto alianciu rozvíjajúcich sa ekonomík Brazília, Rusko, India, Čína a JAR. Teraz si dali cieľ stať sa zoskupením "BRICS plus" a prijať množstvo nových členov. Členské štáty sa však musia dohodnúť na prijímacích kritériách. Takisto nie je jasné, kedy budú do zoskupenia prijaté ďalšie krajiny. Summit trvá tri dni vrátane štvrtka. Na summite sa osobne zúčastňujú čínsky prezident Si Ťin-pching, brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, líder JAR Cyril Ramaphosa a indický premiér Nárendra Módí.

Vladimír Putin sa vyhýba zatykaču

Ruský prezident Vladimir Putin sa na summite nezúčastňuje, aby sa vyhol zatknutiu na základe medzinárodného zatykača v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu, a zastupuje ho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Čína s podporou Ruska a JAR presadzuje prijatie nových členov do aliancie. Táto expanzia vyvolala podozrenie, že blok sa snaží stať protiváhou skupiny G7, teda siedmich najvyspelejších ekonomík sveta, či skupiny G20.

Krajiny BRICS uvádzajú, že spoločne tvoria 42 percent svetovej populácie, 30 percent celosvetového územia a 24 percent výkonu svetovej ekonomiky.

Viac o téme: SummitPrejavRuskoJARJohannesburgVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu