Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vládu čaká zásadné rokovanie: Má riešiť odvolanie šéfa SIS aj viaceré legislatívne návrhy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Doterajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč má skončiť vo funkcii. Návrhom na jeho odvolanie pre prezidentku Zuzanu Čaputovú sa má v stredu zaoberať vláda. Ešte v pondelok (21. 8.) tento bod rokovania kabinetu avizoval premiér Ľudovít Ódor.

Odvolávanie súvisí s obvinením z trestných činov, ktorému Aláč v súčasnosti čelí. Prezidentka šéfa "tajných", ktorého vymenúva a odvoláva na návrh vlády, už postavila dočasne mimo služby. Vláda sa na svojej 13. schôdzi bude zaoberať návrhmi legislatívnych zmien, o ktorých má parlament rokovať na mimoriadnej schôdzi začiatkom septembra. Návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti prináša skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí z 22.00 na 20.00 h, rovnako i zvýšenie poplatkov za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentov. Zmena Trestného zákona má zasa zabezpečiť dostatočnú kontrolu osôb, ktorým bola uložená ambulantná forma ochranného liečenia.

Ódor prehlásil, že na najbližšom rokovaní vlády podá návrh na odvolanie Aláča z funkcie šéfa SIS

Ódor prehlásil, že na najbližšom rokovaní vlády podá návrh na odvolanie Aláča z funkcie šéfa SIS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda bude takisto schvaľovať návrh na uvoľnenie prostriedkov pre strategický park Valaliky a tiež investičný stimul vo výške 1,5 milióna eur na rozšírenie a modernizáciu výroby modulov recirkulácie výfukových plynov. Spoločnosť Mahle Behr Námestovo má s investičnou podporou do roku 2025 vytvoriť 60 nových pracovných miest. Ministerstvo pôdohospodárstva na rokovanie predkladá aktualizáciu nariadenia vlády, podľa ktorej dostanú mimoriadnu podporu kompenzujúcu dovoz obilia a olejnatých semien z Ukrajiny len pestovatelia pšenice.

Vládu čaká zásadné rokovanie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerstvo obrany zasa navrhuje začať verejné obstarávanie na rekonštrukciu malého areálu Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku. V súčasnosti nevyužívané a pustnúce priestory majú po obnove slúžiť na administratívne účely a dočasné ubytovanie. Predpokladané náklady predstavujú takmer 11,5 milióna eur. Kabinet bude tiež schvaľovať ciele a priority na najbližšie päťročné obdobie v oblasti vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti vysokých škôl.

Viac o téme: OdvolanieVládaSISZuzana ČaputováĽudovít ÓdorMichal AláčRozuzlenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu