Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počet detí zabitých v roku 2021 strelnou zbraňou v USA dosiahol rekordné maximum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Christian Chavez)

WASHINGTON - Počet detí zastrelených v USA v roku 2021 dosiahol rekordné maximum, uvádza sa v novej štúdii zverejnenej Americkou akadémiou pediatrov (AAP). V utorok o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Podľa štúdie zomrelo v roku 2021 na zranenia súvisiace so strelnou zbraňou 4752 detí. Je to posledný rok, z ktorého sú údaje dostupné. Ide o nárast oproti 4368 úmrtiam v roku 2020 a oproti 3390 úmrtiam v roku 2019. Štúdia vychádza z databázy úmrtí amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a zverejnili ju v pondelok v časopise AAP Pediatrics (Pediatria).

Hlavná príčina smrti detí

Násilie spáchané strelnou zbraňou je od roku 2020 tou hlavnou príčinou smrti detí v USA. Štúdia bola zverejnená v čase, keď zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee otvorili mimoriadne zasadnutie o bezpečnosti verejnosti. Dôvodom je streľba na základnej škole v štátnom hlavnom meste Nashville z marca tohto roka, keď boli zabité tri deti a traja učitelia.

Pediatrička z Južnej Karolíny a výskumníčka v oblasti prevencie násilia páchaného strelnými zbraňami Annie Andrewsová povedala: "Keď som sa stala lekárkou, nikdy mi ani nenapadlo, že sa budem starať o také množstvo detí s dierami po guľkách v tele." Dodala: "Ale skutočnosť je taká, že v každej detskej nemocnici po celej tejto krajine sú na pediatrických jednotkách intenzívnej starostlivosti deti trpiace zraneniami po strelných zbraniach."

Viac o téme: DetiŠkolyStreľbaSmrťUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu