elias pettersson

Okrem hlavnej analýzy situácie jednotlivých klubov v seriáli 32 tímov za 32 dní ponúkame aj hráča, ktorý bude mať kľúčovú úlohu pre úspech v sezóne 2023-24. V prípade Vancouver Canucks je jedným z nich Elias Pettersson.

Prečo hneď na úvod nespomenúť niečo, čo je úplne evidentné? Elias Pettersson sa zaradil medzi najväčšie ofenzívne hviezdy NHL. Po štyroch rokoch, keď sa v najlepšej lige sveta skôr rozhliadal, švédsky reprezentant tímu Vancouver Canucks zažil prelomový ročník.

Petterson si v minulej sezóne vytvoril osobné maximá v počte nastrieľaných gólov (39) aj nazbieraných asistencií (63), spolu nazbieral 102 bodov. To ho v bodovaní celej ligy zaradilo na lichotivú 10. priečku.

Pettersson po rýchlom protiútoku otvoril skóre

"Mám za sebou vydarený ročník, musím byť spokojný, ale určite mi to nestačí. Chcem sa naďalej zlepšovať vo všetkých aspektoch hry a posúvať svoje limity," zdôraznil dvadsaťštyriročný center po sezóne, ktorá pre Canucks opäť skončila už po základnej časti.

Ak by sme skladali zoznam hráčov, ktorí v posledných 12 mesiacoch urobili najväčší výkonnostný progres, museli by sme mať Petterssona veľmi vysoko. Možno najvyššie zo všetkých. Severan totiž demonštroval skokové zlepšenie.

Zosilnel. Zrýchlil. Oveľa účinnejšie začal na ľade uplatňovať svoj prehľad a videnie hry. A súperi si s ním nevedeli rady. Až v troch zápasoch severský forvard dokázal skompletizovať päť bodov a spolu si na konto pripísal šesť víťazných gólov.

"Stále je to náš Petey. Tichý chlapec, ktorý je úžasne zapálený do hokeja," vyhlásil spoluhráč Brock Boeser. "Prišiel fantasticky pripravený a v sezóne to bolo cítiť. Chcel dominovať a darilo sa mu to. Všetkých nás prekvapilo, aký je zrazu silný na korčuliach a prakticky sa nedal odstaviť od puku."

Nečudo, že Canucks piateho hráča draftu 2027 začali využívať oveľa komplexnejšie. Napríklad v oslabení, v ktorom nastrieľal päť gólov. Spoločne so spoluhráčom J.T. Millerom najviac v celej NHL.

"V obrannom pásme Elias začal hrať oveľa lepšie, pretože mohol účinnejšie využiť svoju silu. Ani si neviem predstaviť, kam tento chlapec môže výkonnostne vyskočiť," vydýchol Boeser.

Petterssonov 100. bod v sezóne

Áno, treba vidieť, že plavovlasý útočník má najlepšie roky kariéry dávno za sebou. Bolo by neúctivé tvrdiť, že už dosiahol svoj výkonnostný strop. Určite sa k nemu nepriblížil, ale je evidentné, že sa môže naďalej zlepšovať. A práve to je jeho hnací motor.

"Je to elitný útočník. Svetová úroveň," vyhlásil hviezdny obranca Canucks Quinn Hughes. "Neustále žasnem, ako múdro sa na ľade správa, ako dokáže vyhodnotiť a vyriešiť jednotlivé situácie. Je v ňom niečo geniálne."

Silné slová. A hrejivé, keď vychádzajú z úst jedného z najtalentovanejších mladých bekov v NHL...

"Počúva sa to pekne. Veľa hráčov by vám povedalo, že to pre nich nič neznamená, ale každý z nás má ego. Chceme počuť slávu," úprimne sa usmial Pettersson. "Nebudem klamať a tvrdiť, že to so mnou nič nerobí. Keď o vás takto hovoria spoluhráči, tak je to fantastické."

Treba podotknúť, že chvála je na mieste. Rodák zo Sundsvallu sa stal úplne prvým (a doteraz jediným) hráčom draftu 2017, ktorý sa dostal na métu 300 kariérnych bodov. Pettersson an to potreboval len 306 štartov.

"O bodoch sa však snažím nepremýšľať. Keď by sa mi to dostalo do hlavy, tak by sa to na mojom výkone podpísalo," zdôraznil Pettersson, ktorý dosiahnutou stovkou napodobnil Pavla Bureho, Henrika a Daniela Sedinovcov, Markusa Näslunda a Alexa Mogilného, ktorí to v minulosti tiež dokázali vo farbách Canucks.

Preto nie je prekvapujúce, že predovšetkým medzi fanúšikmi Canucks stále častejšie rezonuje otázka, či si kanadský tím dokáže svoju hlavnú hviezdu udržať. Pettersson má totiž kontrakt len na rok a v lete sa môže stať chráneným voľným hráčom.

"Sme unesení z toho, akým všestranným hráčom sa Elias stal. Vieme, čo máme pred sebou. Čakajú nás rokovania o novej zmluve, ale som v tomto smere veľmi optimisticky naladený a verím, že nájdeme spoločnú reč," povedal generálny manažér Patrik Allvin.

Pettersson trafil v presilovke proti Calgary

V tejto chvíli však rokovania oboch strán intenzívne neprebiehajú. Švéd sa naplno sústredí na prípravu na novú sezónu a chce do nej ísť s čistou hlavou.

"Zmluvu som dal v tejto chvíli na vedľajšiu koľaj. Mám platný kontrakt ešte na rok. To je dlhý čas a mojou úlohou je, aby som bol čo najlepšie pripravený na nový ročník. Chceme v ňom byť totiž úspešní."

Áno, Canucks už trikrát v rade chýbali v bojoch o Stanley Cup a štvrtýkrát to v žiadnom prípade nechcú zopakovať. Pettersson by mal byť jedným z tých, ktorí sa o to primárne postarajú.