083023 Winnipeg Jets

Pred septembrovým štartom tréningových kempov sme vám priniesli seriál 32 tímov za 32 dní. Zameriavali sme sa v ňom na to, ako jednotlivé kluby prezbrojili na drafte aj na voľnom trhu a s akou silou či slabinami pôjdu do sezóny 2023-24. Poslední sú na rade Winnipeg Jets.

Ako sa na tento pohár pozrieť? Bol poloplný alebo poloprázdny?

Ešte 22. januára si fanúšikovia v Manitobe užívali, že chodia na najlepší tím Západnej konferencie, ale potom prišiel výsledkový zostup. Jets sa ledva dostali do play off a s budúcimi šampiónmi Vegas Golden Knights vypadli v úvodnom kole 1:4 na zápasy.

"Som sklamaný a znechutený," tvrdo povedal tréner Rick Bowness a skritizoval, že opory Winnipegu ani zďaleka nedosahovali výkony tých z Las Vegas, čo následne vyvolalo hlasný nesúhlas tých, na ktorých trénerove slová mierili.

Určite to nedopadlo podľa predstáv. Na druhej strane, o rok skôr Jets chýbali v play off úplne, takže sa medziročne zlepšili a hlavne prvá polovica základnej časti bola extrémne sľubná.

Vzápätí sa však ukázalo, ako to vyhodnotilo vedenie: klub na konci júna vymenil do Los Angeles Kings ofenzívnu hviezdu Pierra-Luca Duboisa za troch iných forvardov, do toho spadli vykúpenia zo zmluvy na listinu nechránených hráčov tímová ikona Blake Wheeler (siahli po nej New York Rangers). Do jedného z najmrazivejších kútov hokejovej Kanady vpustili lúče zmeny.

"Vždy je ťažké prichádzať o spoluhráčov a kamarátov, ale som nadšený, čo nám noví chlapci môžu priniesť," verí kľúčový bek Josh Morrissey, že ostrý rez sa čoskoro zocelí a výsledkom budú lepší a ambicióznejší Jets.

Otázniky však ostávajú, pretože do posledného roku zmluvy vstúpi aj kapitán Mark Scheifele či hviezda medzi tyčami Connor Hellebuyck. O ich možných výmenách sa v zámorí intenzívne špekuluje. Zatiaľ sú stále základnými stavebnými kameňmi mužstva.

Sezóna 2022-23: 46-33-3; 4. miesto v Centrálnej divízii, vypadli v 1. kole play off

ODCHODY

Pierre-Luc Dubois: Vedenie nechcelo riskovať, že Dubois ako chránený voľný hráč v budúcnosti odíde bez náhrady, takže súhlasilo s megatrejdom do Los Angeles. Kanaďan má za sebou najlepší ročník v kariére so 63 bodmi (27+36) v 73 dueloch základnej časti a produktívny bol aj v nevydarenej sérii play off (2+2 v piatich zápasoch). Dubois stále verí, že jeho ofenzívny potenciál je ešte oveľa vyššie, ale vo Winnipegu to už nedokáže.

Blake Wheeler: Veľké zbohom. Skúsený krídelník je rekordérom klubu v odohraných zápasoch (897), asistenciách (550) aj bodoch (812) a zároveň má čerstvo 37 rokov. V hierarchii by pravdepodobne klesal a radšej ako minúť naňho mu v poslednom roku zmluvy 8,25 milióna dolárov ho Jets vyplatili zo zmluvy. "Blakeovi ďakujeme za jeho služby," naznačil generálny manažér Kevin Cheveldayoff, že to bol v rámci možností pokojný rozvod.

David Rittich: Vysoký Čech ako Hellebuyckov náhradník ani neprepadol, ani nezažiaril. Dlhoročná jednotka Jets ho pustila len do 21 duelov (18 štartov) s bilanciou 9-8-1, priemerom 2,67 a úspešnosťou zákrokov 90,1 percenta. Rittich po konci zmluvy v Manitobe súhlasil s ponukou Los Angeles Kings.

POSILY

Vilardi rozhodol po prihrávke Kopitara

Gabriel Vilardi: Asi najzaujímavejšie meno z trojice nových posíl vymenených z Kings za Duboisa. Vilardi má ešte len 24 rokov, ale už ukázal schopnosť solídnej produkcie - naposledy v Kalifornii nazbieral 41 bodov v 63 dueloch základnej časti, z toho 23 gólov. "Vilardi sa v poslednej sezóne rozbehol," verí Morrissey, že je to od jeho nového spoluhráča ešte len začiatok.

Alex Iafallo: Naopak najskúsenejšia posila z Los Angeles. Dvadsaťdeväťročný Iafallo odohral za šesť rokov za Kings 420 duelov a v 59 štartoch poslednej základnej časti obohatil svoje konto o 36 bodov (14 gólov, 22 asistencií). Z východiskovej pozície nedraftovaného hráča to dotiahol do úlohy zástupcu kapitána Kings, v novom klube sa s ním počíta na krídlo tretej formácie.

Rasmus Kupari: Výber Kings z 1. kola draftu 2018, keď naňho ukázali ako na číslo 20. Kupari sa zatiaľ do NHL prebojovával ťažko, aj posledný ročník začínal o úroveň nižšie, ale nakoniec si v 66 dueloch základnej časti pripísal bilanciu 3+12. Vyslovene hráč do spodnej útočnej šestky.

Laurent Brossoit: Veľmi zaujímavý comeback. Brossoit je tohtoročný víťaz Stanley Cupu, aj keď ho zranenie obmedzili len na 11 duelov základnej časti a potom znova vypadol z hry po ôsmich zápasoch play off, do ktorého však išiel ako jednotka Golden Knights. Vo Winnipegu pôsobil v rokoch 2018-21, s Hellebuyckom vytvorí veľmi silné brankárske duo.

KĽÚČOVÍ HRÁČI

Connor Hellebuyck: Čerstvým dôkatom jeho dôležitosti je, že bol medzi trojicou nominovaných na Vezina Trophy pre najlepšieho brankára NHL. Tridsaťročný Kanaďan odchytal presne 3778 minút, v lige bol vyťaženejší len Juuse Saros z Nashville Predators; Hellebuyck mal napriek extrémnej časovej porcii úspešnosť zákrokov 92 percent a priemer 2,49 (oboje prevyšuje kariérny priemer). Je to jednoduché - aký dobrý je on, takí dobrí sú Jets.

Kyle Connor: Bombardér. Nielen preto, že bol kráľom tímovej produktivity v sezóne 2022-23 s rovnými 80 bodmi (31+49), štatistikám Jets vládne aj v súhrne posledných piatich ročníkov. V bodoch (362) aj v góloch (176) a v oboch prípadoch pred Markom Scheifelem. A to má ešte stále len 26 rokov...

Josh Morrissey: Connor je už stálica, ale Morrisey naopak zažil prelomový ročník. Spolu 16 gólov a dokonca 60 asistencií znamenalo, že si bodové maximum vylepšil na viac ako dvojnásobok! "Stala sa z neho jasná jednotka. V tejto trajektórii bude pokračovať a udrží si úroveň," verí mu útočník Adam Lowry. S priemerným herným časom 24:14 bol Morrisey jasne najvyťaženejším hráčom v poli.

SLOVÁCI V SYSTÉME

nikto

SILNÉ STRÁNKY

Ako už zaznelo, málokto v NHL má takú dominantnú a nabudenú jednotku, ako je Hellebuyck. Odzrkadľuje sa to aj na celkových tímových štatistikách: Jets dostali desiaty najnižší počet gólov v základnej časti (2,73) a mali skvelú úspešnosť ubránených oslabení (82,4 percenta, delené 7. miesto). Okrem toho má tím aj ďalšie silné osobnosti: Connora Scheifeleho, Nikolaja Ehlersa a ako 'quarterbacka' Morriseyho, ktorý sa stal elitou ligy.

SLABINY

Distribúcia bodov je v Jets značne nerovnomerná, máloktorý tím má takých odskočených niekoľko najproduktívnejších hráčov. Výsledkom je až 21. miesto v nastrieľaných góloch (rovné tri na zápas, tesne nad tradične defenzívnymi New York Islanders) a dokonca ešte horšie umiestnenie vo využití presiloviek (22. miesto; 19,3 percenta). Tri nové posily za Duboisa by mali prispieť k lepšiemu rozloženiu útočných síl.

MOŽNÁ ZOSTAVA

Connor Hellebuyck (Laurent Brossoit) - Josh Morrissey, Dylan DeMelo, Brenden Dillon, Neal Pionk, Dylan Samberg, Nate Schmidt - Kyle Connor, Mark Scheifele, Nikolaj Ehlers - Cole Perfetti, Vladislav Namestnikov, Gabriel Vilardi - Alex Iafallo, Adam Lowry, Nino Niederreiter - Morgan Barron, Rasmus Kupari, Mason Appleton