Flames94

Přípravná fáze před sezonou NHL 2023-24 odstartuje 23. září v Melbourne. NHL.com/cs přináší podrobný pohled na jednotlivé kluby před startem tréninkových kempů. Tentokrát jsou na řadě Calgary Flames.

Nějaká ta nostalgie díky dávné úspěšné minulosti tam sice byla, nakonec ale posezonní odchod kouče Darryla Suttera přivítali snad všichni fanoušci Flames. Tahle éra zjevně musela skončit - pod věčně nabručeným Kanaďanem se naposledy kvůli pátému místu v Pacifické divizi a bilanci pouhých 38 výher oproti 27 porážkám překvapivě nepostoupilo do play off, všechno se zdálo být na levačku.

Včetně výrazného statistického zhoršení mnoha Sutterových svěřenců, především hvězdného Jonathana Huberdeaua, který ze 115 bodů v dresu Florida Panthers spadl na průměrných pětapadesát.

S koučem Ryanem Huskou a generálním manažerem Craigem Conroyem se chystá jiné rodeo. A to i personálně - loni se s kabinou loučili ikoničtí Johnny Gaudreau s Matthewem Tkachukem, letos třeba i Tyler Toffoli, se 73 body nejproduktivnější hráč mančaftu. Mimo to odešli Milan Lucic a Trevor Lewis, čímž se v sestavě otevřela nevídaná okna pro nové postavy.

Jednou bude dozajista náhrada za Toffoliho z New Jersey Devils - běloruský forvard Jegor Šarangovič. Další pak dvacetiletá americká naděje Matt Coronato, třináctka draftu 2021. V kempu toho mohou mnoho získat, ale i ztratit - jejich výchozí postavení je veleslibné.

Pro případné znovuzrození zvadlé party bude klíčové, aby se probral již zmíněný Huberdeau. Jeden předpoklad pro to by tu byl: třicetiletý útočník nebyl zrovna nejlepším Sutterovým kamarádem, sbohem svérázného trenéra je pro něj tedy tuze dobrou zprávou. Někdejší stobodový bombarďák na sobě v létě údajně hodně zapracoval, využívá navíc i služeb psychologa. Sám ve svůj velký návrat pevně věří. Upřímně řečeno: bylo by to potřeba.

Huberdeau tečí Kadriho střely zvýšil na 3:1

Což neplatí jen pro něj. Rozpačité období má za sebou i gólman Jacob Markström. Průměr vytáhlého Švéda vyšplhal téměř ke třem inkasovaným gólům na utkání, úspěšnost v minulém ročníku měl přímo hrozivou - 89,2 procenta. A protože v celkovém součtu nebyl o moc lepší ani jeho náhradník Dan Vladař, Flames se ani v brankovišti neměli příliš o koho opřít.

Nedivte se, pokud tenhle rébus dostane senzační pointu. V American Hockey League září dvaadvacetiletý Američan Dustin Wolf, který v dubnu při svém debutu v NHL zneškodnil 23 ze 24 střel San Jose Sharks. Pokud se mu výrazněji povede kemp, třeba to v Albertě zamíchá i s brankářskými počty.

Calgary každopádně čeká zajímavá sezona nejen z výsledkového hlediska. Po ročníku skončí stávající smlouva klíčovým útočníkům Eliasi Lindholmovi a Mikaelu Backlundovi, ani jeden z nich přitom zatím nejeví přehnaný zájem o její prodloužení. Případný konec by bolel u obou - třeba čtyřiatřicetiletý Backlund patří rok co rok ke kandidátům na Selke Trophy, dres s plamenem obléká už od roku 2008.

Ochotu odejít jinam dal údajně vedení najevo i obránce Noah Hanifin, jemuž příští léto rovněž vyprší kontrakt. Taky by to byl problém, Hanifin je součástí prvního páru. Flames by si však zřejmě poradili z vlastních zdrojů, už jen proto, že se po roční pauze znovu na led vrací Oliver Kylington.

I kdyby to s nimi všemi dopadlo nad očekávání dobře, Husku bude před sezonou stejně bolet hlava z mnoha důležitých rozhodnutí, mimo jiné z toho o kapitánském céčku. Rýsuje se pro něj logický adept - obránce MacKenzie Weegar má za sebou první calgarský rok, v němž plně naznačil své hlavní přednosti. Šlechtí ho navíc i osm dalších let platného kontraktu. Přesto to možná nakonec dopadne jinak, obstojnou šanci na velkou čest má i další obránce Rasmus Andersson.

PRAVDĚPODOBNÁ SESTAVA PRO SEZONU 2023-24

Jacob Markström (Dan Vladař) - Noah Hanifin, Rasmus Andersson, MacKenzie Weegar, Chris Tanev, Oliver Kylington, Nikita Zadorov - Jonathan Huberdeau, Elias Lindholm, Jegor Šarangovič - Dillon Dube, Nazem Kadri, Matt Coronato - Andrew Mangiapane, Mikael Backlund, Blake Coleman - Jakob Pelletier, Adam Růžička, Walker Duehr.

NEJVĚTŠÍ NADĚJE

Matt Coronato: Za Flames si zatím připsal jediný zápas, brzy by jich mělo být mnohem víc. Předběžně se totiž před ním rýsuje flek ve druhé lajně. Jeho velkou výhodou je, že zvládne zahrát na centru i na křídle. Je znamenitý při vhazování, vyniká šikovností při práci s hokejkou, skvělou střelou. Mezi elitou si dozajista bude nějaký čas zvykat na tempo, které je v porovnání s NCAA, kde válel za Harvard, o dost svižnější. S jeho pílí a herní inteligencí však nejde o neřešitelný problém.

NEJVĚTŠÍ OTAZNÍK

Na jedné straně je to sympatické. Calgary ale pod kuratelou Conroye a Husky vplulo do éry snad až příliš odvážné sázky na neokoukané tváře. Bude se toho naráz řešit věru dost: Kam s Šarangovičem? Jak velkou porci času svěřit Coronatovi, Pelletierovi?

Během dvou let odešlo několik prověřených plejerů, s nimiž se sice nedosáhlo výraznějšího úspěchu, přesto už něco znamenali. Nová doba přeje jiné strategii. Jak bude úspěšná, o tom se fanoušci přesvědčí už brzy. Tak jen aby to nebylo další trýznivé zklamání…