Hawks95

Prípravná fáza pred sezónou NHL 2023-24 odštartuje 23. septembra v Melbourne. NHL.com/sk prináša podrobný pohľad na jednotlivé kluby pred štartom tréningových kempov. Dnes sú na rade Chicago Blackhawks.

Trikrát v rade bez play off. Z posledných šiestich sezón len jeden postup do bitiek o Stanley Cup. Predposledné miesto v Západnej konferencii. Najmenej strelených gólov z celej NHL.

Chicago Blackhawks sa v minulom ročníku vyslovene trápili.

Ale to je už preč.

Začína sa písať nová kapitola klubu 'Original Six'. Mala by byť oveľa žiarivejšia ako v posledných sivých rokoch. Fanúšikovia čakajú ďalšie zlaté obdobie. Podobné, ako keď tím okolo Jonathana Toewsa, Patricka Kanea a Mariána Hossu v rokoch 2010, 2013 a 2015 vyhral Stanley Cup.

To všetko má jeden dôvod. Volá sa Connor Bedard.

bedard 8-7

Osemnásťročný útočník, ktorý má všetko potrebné na to, aby si na veľa ďalších rokov podmanil celú NHL. Ako iný Connor - McDavid. Práve on by mal byť spasiteľom, ktorý poleje slávny klub živou vodou.

"Je to výnimočný talent. Myslím si, že má všetky schopnosti, aby sa vyrovnal so všetkou pozornosťou, ktorá naňho bude upriamená," hovorí tréner Luke Richardson o jednotke tohtoročného draftu.

Štartuje Bedardova éra. Aj kvôli tomu, že dve dlhoročné ikony Toews a Kane už v tíme nie sú. Kariéry už predtým ukončili aj ďalšie osobnosti ako Hossa, Duncan Keith, Brent Seabrook či Corey Crawford.

Poradí si Bedard s tou naloženou zodpovednosťou? Ak to niekto môže dokázať, tak práve on. Kraľuje odmalička, je zvyknutý, že sa o ňom píše a že naňho ostatní chrlia superlatívy. Aj na to, že súperi si naňho na ľade dávajú obrovský pozor.

Napriek tomu dominuje.

Nový kanadský prorok by mal predovšetkým oživiť zvädnutú ofenzívu. Chicago nastrieľalo v minulom ročníku len 202 gólov, najmenej zo všetkých tímov NHL. Logicky sa mu nedarilo ani v presilových hrách. Keď klub na konci februára vymenil kanoniera Kanea do New York Rangers, tak bolo zrejmé, že Blackhawks sa chcú zamerať hlavne na budúcnosť. A ďalšiu sezónu už len dohrávajú.

"Budujeme nové mužstvo, ale vyžiada si to nejaký čas. Verím, že budeme čoskoro konkurencieschopní," povedal už počas sezóny generálny manažér Kyle Davidson.

Keď Chicago v máji vyhralo draftovú lotériu, tak sa mu na tvári objavil veľký úsmev. Rovnako ako fanúšikom. Všetci sa začali tešiť na Bedarda. A on je plný odhodlania. Uvedomuje si, čo ho čaká.

"Samozrejme, že chcem byť rozdielový hráč. Chcem vyhrávať. To chce predsa v lige každý," povedal talent, ktorý v 57 dueloch minulého ročníka za Reginu v juniorskej Western Hockey League nazbieral 143 bodov (71+72). "Jasné, že sú tam nejaké rezervy, ale predovšetkým sa strašne teším, že tam už budem a skočím do toho."

Po ruke bude mať prvotriedneho mentora. Klub získal Coreyho Perryho, člena Triple Gold Clubu, ktorý v roku 2007 získal Stanley Cup s Anaheim Ducks. Vo veku 38 rokov má more skúseností, ktoré bude odovzdávať práve Bedardovi.

To isté sa čaká aj od ďalších osvedčených tvárí Nicka Foligna a Taylora Halla. Aj oni prišli, aby pomohli v rozvoji mladých hráčov. Prvý z nich je ostrieľaný matador, ktorý je na ľade schopný prevziať akúkoľvek úlohu. Hall by mal aj oživiť slabšiu produktivitu.

Hallových 5 najlepších gólov v sezóne 2022-23

Výsledky Chicaga sa budú výrazne odvíjať aj od brankára Petra Mrázka. Keď mu slúži zdravie, tak je oporou, ktorá je schopná sama ukradnúť víťazstvo. V prípade, že by sa rodiaca sa nová ofenzíva dlhšie zahrievala a Blackhawks sa museli k výhram prehrýzať cez pevnú defenzívu, ktorej pilierom je stále Seth Jones.

Fanúšikovia však pochopiteľne veria, že to bude ofenzíva, ktorá bude súperov trápiť. Hlavne vďaka zázračnému teenagerovi z Vancouveru.

PRAVDEPODOBNÁ ZOSTAVA NA SEZÓNU 2023-24

Petr Mrázek (Arvid Söderblom) - Kevin Korchinski, Seth Jones, Alex Vlasic, Connor Murphy, Jarred Tinordi, Nikita Zajcev - Taylor Hall, Connor Bedard, Tyler Johnson - Lukas Reichel, Andreas Athanasiou, Ryan Donato - Philipp Kurashev, Jason Dickinson, Taylor Raddysh - Nick Foligno, Cole Guttman, Corey Perry.

NAJVÄČŠIA NÁDEJ

Connor Bedard: V tejto kategórii nemôže byť iné meno. V NHL zatiaľ neodohral ani jeden zápas, ale všetko sa bude točiť okolo neho. Na ľade, ale aj mimo neho. Generačný talent, ktorý prirovnávajú k McDavidovi alebo Sidneymu Crosbymu, prešiel posledným draftom ako jednotka. Aj keď skromne hovorí, že si musí najskôr vybojovať miesto v prvom tíme, je jasné, že sa z neho stane prvý center. Experti a fanúšikovia sa predháňajú v prognózach, koľko bodov získa v nováčikovskej sezóne.

NAJVÄČŠÍ OTÁZNIK

Aj keď klub získal Bedarda, ktorý má nakročené k tomu, aby z trónu najlepšieho útočníka čoskoro vystrnadil McDavida, tak môže byť problémom práve ofenzíva. Stačí pripomenúť strelecké trápenie v poslednom ročníku. Chicagu zúfalo chýbala kvalita v útoku.

Pokiaľ ide o priemer gólov na zápas, Blackhawks na tom boli najhoršie z celej ligy (2,46). V úspešnosti presiloviek (16,4 percenta) im patrilo až 28. miesto a v počte striel na zápas (priemer 27) boli predposlední.

Spasí to všetko Bedard? Klub síce získal útočníkov Halla a Foligna, ale ako sme už spomínali, Foligno nie je žiadny kanonier. Hall v sebe má strelecký potenciál, ale je otázne, či mu vydrží zdravie. Zo Seattle Kraken zamieril do Chicaga ďalší útočník Ryan Donato. Ostala však otázka. Bude to stačiť?