Na autosalonu v Mnichově se hlásí o pozornost čínské elektromobily

foto Na mnichovském autosalonu IAA Mobility se nejhlasitěji hlásí o slovo čínská automobilka BYD (na snímku z 5. září 2023), kterou podporuje americký investor Warren Buffett.

Mnichov (Německo) - Čínské elektromobily se staly jedním ze středobodů mnichovského autosalonu IAA Mobility. Zatímco v minulosti byly čínské automobilky často přehlíženy a kritizovány kvůli nedostatečné kvalitě, nyní se situace změnila. Představitelé evropského automobilového průmyslu hovoří o pokroku, který Čína v elektromobilitě učinila a za kterým Evropa zaostává. Úspěchu čínských firem se v projevu k zahájení veletrhu věnoval i německý kancléř Olaf Scholz, který německé automobilky vyzval, aby se čínské konkurence nebály, ale vnímaly ji jako povzbuzení.

Fotogalerie

"Konkurence by nás měla povzbudit, ne vystrašit," řekl v úterý spolkový kancléř, když autosalon otevíral. Připomenul, že německý automobilový průmysl se v minulosti opakovaně ukázal jako silný, neboť se v 80. letech musel vyrovnat s konkurencí japonských aut a o 20 let později s náporem korejských vozů. "Nyní jsou to čínské elektromobily," dodal.

O čínské konkurenci s českými novináři hovořil v Mnichově i český ministr dopravy Martin Kupka. Veletrh IAA Mobility využil k jednání s německým ministrem dopravy Volkerem Wissingem o syntetických palivech, připravované emisní normě Euro 7 a také o modernizaci železniční tratě mezi Prahou a Mnichovem.

"Naše snaha, aby norma Euro 7 byla realistická, znamená v konečném výsledku podporu všech rozvojových a výzkumných aktivit automobilek. Když nebude Euro 7 realistické, bude to odčerpávat finanční prostředky, které automobilky potřebují, aby dokázaly držet krok s Čínou," řekl Kupka. Dodal, že čínské prostředí je nesrovnatelné s evropským, protože většina tamních automobilek je ve státních rukách.

V Mnichově se ale nejhlasitěji hlásí o slovo čínská automobilka BYD, která je soukromá a kterou podporuje americký investor Warren Buffett. "Schopnost konfrontovat, na tom stál úspěch evropského automobilového průmyslu. Tady nás Čína předehnala a je na vývoji technologií, abychom dokázali udržet tempo," uvedl Kupka.

Zcela otevřeně o náskoku Číny v elektromobilitě hovoří ředitel francouzského Renaultu a šéf Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) Luca de Meo. "Čína je velice konkurenceschopná, pokud jde o dodavatelský řetězec elektrických aut. Musíme ji rychle dohnat," řekl v rozhovoru s novináři. Poznamenal, že v otázce bateriové technologie je Čína o dekádu před Evropou. Kriticky poukázal i na to, že čínské automobilky se těší masivní státní podpoře, kterou evropští výrobci nemají. "Čína každoročně pumpuje do automobilového průmyslu 100 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč)," řekl.

Sebevědomého nástupu Číny si všímají i německá média. Deník Die Welt se v článku pod titulkem Byl jednou jeden autonárod věnuje tomu, jak automobilový průmysl, někdejší pýcha Německa, sklouzává k průměrnosti. Zájem o čínské modely je u stánků nepřehlédnutelný. Na výstavišti, kde je expozice věnována odborníkům, si čínští vystavovatelé na nezájem stěžovat rozhodně nemohou. Také v centru Mnichova, kde je výstava určená pro veřejnost, se u čínských stánků tvoří fronty. Návštěvníci, které ČTK u čínské automobilky BYD na náměstí Odeonsplatz oslovila, se shodovali v tom, že představované vozy vypadají esteticky zajímavě a že i kvalita zpracování se na pohled jeví vysoká.

Zajímavá je pro zájemce o elektromobil také cena. Kompaktní model Dolphin značka BYD v Německu nabízí za 29.990 eur (727.000 Kč). To je podle automobilových portálů cena, se kterou mohou evropské automobilky jen sotva držet krok. Zmínil to i Scholz, když v projevu řekl, že výrobci se musejí snažit produkovat auta dostupnější pro veřejnost.

BYD má v nabídce i vozy pro náročnější zákazníky, v Mnichově takto vystavuje model Han. Tento vůz za 70.000 eur (1,7 milionu Kč) soutěží o klienty, kteří zvažují nákup prémiových modelů zavedených automobilek BMW, Mercedes či Audi. Konkuruje rovněž americké Tesle.

Automobilka BYD, která v Mnichově z čínských výrobců poutá největší pozornost, se v srpnu poprvé dostala mezi deset největších výrobců aut na světě z hlediska prodeje. Předstihla tak německé automobilky Mercedes-Benz i BMW. BYD se navíc v loňském roce odhodlala ke kroku, který evropské automobilky teprve čeká, neboť upustila od výroby aut se spalovacím motorem.

Aleš Zápotocký spr

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 17:00 16°C

Celá předpověď