Wagnerovci budou v Británii teroristickou organizací. Podle Kremlu z právního hlediska neexistují

Velká Británie zařadí žoldnéřskou Wagnerovu skupinu na svůj seznam teroristických organizací. Oznámil to ve středu britský premiér Rishi Sunak na sociální síti X (dříve Twitter). Kreml reagoval prohlášením, že skupina z právního hlediska neexistuje, uvedla agentura Reuters.

Londýn/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žoldnéř z Wagnerovy skupiny

Žoldnéř z Wagnerovy skupiny | Zdroj: Profimedia

„Metody mučení, krádeží a barbarství Wagnerovy skupiny, které rozpoutal Putinův Kreml, ohrožují demokracii a svobodu na celém světě. Je správné, že dnes tuto skupinu zakazujeme kvůli tomu, čím je – teroristickou organizací,“ napsal Sunak.

‚Sauronovo oko vás pořád sleduje.‘ V části bitev se na Ukrajině mísí zákopová válka a moderní technologie

Číst článek

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová předtím podle britských médií uvedla, že Wagnerova skupina je násilnická a destruktivní organizace, která působí v zahraničí jako vojenský nástroj pro Rusko prezidenta Vladimira Putina.

Jakmile vstoupí zařazení Wagnerovy skupiny mezi teroristické organizace v platnost, bude členství v ní ilegální a bude například možné v Británii zabavovat její majetek. Skupina je známá svými krutostmi při působení v ruské válce proti Ukrajině i jinde ve světě.

Budoucnost skupiny je přitom velmi nejistá po nedávné smrti jejího zakladatele Jevgenije Prigožina při srpnové údajné letecké nehodě na západě Ruska, kterou mnozí pozorovatelé vnímají jako atentát.

Putin wagnerovce prohlásil za zrádce při jejich pokusu o ozbrojenou vzpouru 23. a 24. června. Prigožin ale rebelii po několika hodinách ukončil. Vzbouřencům bylo zjevně umožněno odejít do běloruského exilu a skupina pokračovala ve svých aktivitách v Africe.

Prigožin tvrdil, že Wagnerovu skupinu založil v roce 2014. I když žoldnéřské síly jsou v Rusku nezákonné, Wagnerova skupina se v roce 2022 nechala zaregistrovat jako „soukromá vojenská společnost“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme