Apple představil novinky. Ukázal nový iPhone 15 i Apple Watch

Americký technologický gigant Apple uspořádal dlouho očekávanou prezentaci svých nejnovějších produktů. Představil dvě dlouho očekávané novinky, zbrusu novou řadu chytrých telefonů pod názvem iPhone 15 a revoluční chytré hodinky Apple Watch.

Právě se přehrává: Představení nových produktů Apple

Představení nových produktů Apple Video: YouTube

Jako první se představila nová generace hodinek. Jedna ze zásadních novinek se týká Siri, která nově funguje přímo v hodinkách a nemusí se tak nadále připojovat k iPhonu či cloudu. Apple také slibuje vyšší výkon, lepší rozeznávání hlasu a až osmnáctihodinovou výdrž na jedno nabití.

Novinkou je také funkce ovládání gestem ruky. Například hovor lze přijmout pouhým dvojím klepnutím palce a ukazováčku o sebe, podobně jako ovládat budík či stopky. Tato funkce bude dostupná později. 

Apple také představil Watch Ultra 2. Ty, podobně jako Apple Watch Series 9, pohání watchOS 10, který přináší přepracované aplikace, novou Chytrou sadu, nové funkce pro cyklistiku, možnosti pro prozkoumávání okolí a nový ciferník Modular Ultra.

Apple Watch Ultra 2 mají mít výdrž 36 hodin při běžném užívání a až 72 hodin v režimu nízké spotřeby.

Představení se dočkal i iPhone 15. Dostane zaoblený hliníkový rám, záda z tvrzeného skla a OLED displej o světlosti 1 600 nitů, na slunci 2 000 nitů. iPhone 15 bude velký 6,1" panel, 15 Plus 6,7".

Novinkou v základní dvojici telefonů je Dynamic Island, který se dočkal nových funkcí. Bude ukazovat hovory, navigaci, ale i odlety letadel a podobně. iPhone 15 a iPhone 15 Plus přicházím s 48MP hlavním fotoaparátem s novým výchozím rozlišením 24 MP, které pořizuje fotky v supervysokém rozlišení, novou možností dvojnásobného přiblížení a portréty nové generace.

Apple také představil nový iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, které jsou vyrobené z leteckého titanu. Design přináší nově tvarované hrany a nastavitelné tlačítko Akce, které uživatelům umožňuje přizpůsobit si práci s iPhonem podle svého. U iPhonu 15 Pro Max se pak objeví zcela nový fotoaparát s pětinásobným přiblížením.

Jednou z klíčových změn u této nové řady oblíbených iPhonů bude přechod k nabíječce typu USB-C. Apple dosud využíval vlastní adaptér známý jako Lightning pro své iPhony. Nicméně loni Evropská unie schválila nařízení, které požaduje, aby výrobci od podzimu příštího roku používali výhradně kabely a konektory typu USB-C.
 

Související

Více souvisejících

apple iphone

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 2 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

Zeman popsal svou verzi příběhu o abolici pro Mynáře. Fiala ji prý slíbil

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy