Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Oslavy sta let českého basketbalu odstartovala exhibice na hranici se Slovenskem

Český basketbal zahájil oslavy 100. výročí organizované činnosti na domácím území. Oslavy odstartovaly na hranici se Slovenskem exhibičními zápasy obou zemí v basketbalu 3x3, organizátoři představili také speciální logo. Jubileum se promítne do celé nadcházející sezony a oslavy vyvrcholí příští rok v červnu.

"Je to logické, protože oslavy odkazují na historii českého, slovenského i československého basketbalu. Více než dvě třetiny stoleté trasy jsme prošli ruku v ruce, a tak i v rámci oslav se budeme vzájemně prolínat, jakkoliv si každá federace ve své zemi pojede vlastní komunikační kampaň," uvedl předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta.

Výročí se promítne do celého nadcházejícího ročníku. Zmínky o něm budou v nejvyšší mužské či ženské lize, další novinkou budou společné Československé poháry a jejich Final 8 pro mužské i ženské celky. Součástí budou také aktivity na sociálních sítích, plakáty či speciální kolekce.

Unikátní byly dnes i exhibiční zápasy obou reprezentací, legend a vozíčkářů v basketbale 3x3 na parkovišti skiareálu Kohútka. Odehrály se totiž v místě s nejvyšší nadmořskou výškou, kde se kdy ve stoleté historii basketbal pod širým nebem v Česku hrál.

"Chceme ukázat, že basketbal je sport s obrovsky bohatou historií, který ale nezůstal zakotven v minulém století, ale snaží se jít s moderní dobou. I proto jsme místo výroční kroniky vytvořili webovou časovou osu s nejvýznamnějšími událostmi z naší historie. Texty tam doplňují fotky a videa. Výhodou je, že můžeme osu i po skončení oslav doplňovat, a stane se tak elektronickým přehledem celé basketbalové historie," uvedl marketingové ředitel federace Martin Peterka.

Oslavy stého výročí skončí v červnu na galavečeru, kam by představitelé svazu chtěli pozvat významné osobnosti světového basketbalu.

"Všichni basketbalisté mohou být pyšní na naší historii, jíž jsou součástí. Musíme si uvědomit, že nejde pouze o psaní historie na území Československa, ale náš basketbal vždy hrál a nadále hraje důležitou roli na mezinárodním poli. Vždyť jsme byli jedním ze zakládajících členů FIBA," dodal Jansta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články