Založ si blog

Putin Putin a moja konšpirácia. Čo nám hovorí jeho meno?

 

 

Hodne dávno mi napadlo, že meno prezidenta Vladimíra Putina je výrečné. A aj v našich končinách počuť občas nomen est omen. Vo voľnom preklade to znamená asi toľko, ako že meno je znamenie. Rečníci to použijú občas, keď chcú doplniť pre chápanie výkladu podporný „argument“, že aj menom je to povedané. A vedia to použiť pri mene osoby či mesta alebo miesta. Občas to aj skutočne pasuje.

 

Už som si vypočul mnoho príkladov na to, čo prinesie pre náš život človek s takým či onakým menom, znamením či znamienkom, alebo aj čo prinesie pre spoločnosť či celý svet. Nikdy som sa nad tým nezamýšľal. Až teraz, teda už dávnejšie.

 

Keďže počúvam čo všetko na nás chrlia naše média, často pri mene nám aj ozrejmia čo to meno znamená a aj obšírne doplnia poslaním či inými predpokladmi nositeľa tohto mena, zamyslel som sa nad menom, priezviskom Putin. A nielen nad priezviskom. On sa po svojich predkoch volá Vladimír Vladimírovič Putin. A aj neformálne aj formálne ho spolupracovníci a priatelia oslovujú či titulujú, keď o ňom hovoria nepriamo, menom Vladimír Vladimírovič.

 

Meno Vladimír podľa výkladu mien je zložené akoby z dvoch slov a znamená niečo ako vládni svetu, resp. buď silný vládca (vlaď – vládni!, buď silný!, a mír – slovanský svet). A nielen to.

 

Pán prezident Putin, je násobný Vladimír. On je Vladimír Vladimírovič. Teda môžeme predpokladať, že sa usilovne bude snažiť byť statočným a pravým nositeľom tohto mena. A to stále ešte nie je všetko.

 

Puť (Путь) – v ruskom jazyku (podľa správnej výslovnosti) znamená cesta. Put (teda bez mäkčeňa) je pomocným spojivom pre výraz dať, daj. Teda asi toľko ako nech je tak. Môžeme pripojiť to „naše“, západné in a dostaneme sa k vidine významu: cesta je in. Jeho cesta je in.

Alebo v spojení s jeho menom, Vladimír Vladimírovič, jeho poslanie je in.

Vládni svetu, aspoň veľkej, rozľahlej krajine a veď ju po svojej, správnej (in) ceste.

 

Nuž je to podľa výkladov významu mien veľmi veľké poslanie. A nie jednoduché. Dokonca mi napadá, či „filozofi“ a „vedci“ živiaci sa rečami a vysvetľovaniami významu mien nezaspali, že na nás čosi v tomto duchu nevychrlili zo spomínaných naši médií. Mohli sa do ľubovôle nefantazírovať.

Ale, ušlo im to.

Alebo: Ušlo nám to?

Má sa Ukrajina vzdať územia? Tak za toto vás platia? Vy odporní manipulátori!

30.05.2024

Áno predstavitelia „novinárskej“ a aj „žurnalistickej“ obce. Nespočetne krát počúvam v diskusii s hosťami redakcií, (dnes, 30.5. od p. Jančkárovej v RTVS), ale aj od názorovo identických politikov otázku: Má sa Ukrajina vzdať časti územia pre zastavenie bojov? Je to čisto manipulatívna, krivácka otázka, na ktorú každá odpoveď je nesprávna [...]

Zhabú USA a EU Ruské aktíva? No neviem neviem.

24.05.2024

Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine a nasadení stoviek protiruských sankcií zo strany EU a USA, sa majitelia svetového rozumu zasadzujú o konfiškáciu aktív RF umiestnených na Západe. Zo strany RF ide predovšetkým o cenné papiere, presnejšie dlhopisy západnej proveniencie a finančné prostriedky na NOSTRO účtoch ruských držiteľov. Je toho [...]

Ste proti Zákonu o zahraničných agentoch? A to už prečo?

15.05.2024

Za posledných vyše tridsať rokov som ani raz nezachytil informáciu, z „našich ctihodných“ médií, žeby do našich vnútorných záležitostí zasahoval ktokoľvek iný, než Rusko! A nezachytil som nič iné ani od „našich najctihodnejších“, teda od predstaviteľov novinárskej či žurnalistickej obce! A nebudem tajiť, nezachytil som nič iné [...]

fabrika, Slovenská Ľupča

Unikátna fabrika vyrástla v srdci Slovenska. Vyrába prísady, ktoré inde na svete produkovať nevedia

02.06.2024 11:42

Novinka prinesie udržateľnú alternatívu do čistiacich prípravkov, kozmetiky a prostriedkov osobnej hygieny.

Katarína Roth Neveďalová

Katarína Roth Neveďalová: Atentát na Fica bol pre europoslancov šok, rétorika sa začala meniť

02.06.2024 10:43

Po atentáte sa rétorika začala v europarlamente trochu meniť, všetci si uvedomili, že Fico nie je až taký 'enfant terrible', uviedla europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová.

Singapur, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj: Kyjev vďačí za relatívnu bezpečnosť 'múru bojovníkov' na fronte

02.06.2024 07:50, aktualizované: 11:29

Volodymyr Zelenskyj uviedol, že rozumie Ukrajincom, ktorí sa snažia vyhnúť mobilizácii, ale je nevyhnutná a spravodlivá voči tým, čo už bojujú.

Taiwan, prezident Laj Čching-te

Čínsky minister obrany: Kto sa odváži oddeliť Taiwan od Číny, bude rozdrvený na kusy

02.06.2024 06:08

Čínska armáda je pripravená použiť silu, aby zastavila snahy o nezávislosť Taiwanu, povedal čínsky minister obrany Tung Ťün.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 239
Celková čítanosť: 678942x
Priemerná čítanosť článkov: 2841x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy