Denník N

Tie topánky nenávidím, môžu byť až príliš dobré, píše vedec. Vysvetľujeme, prečo sa novinku za 500 eur neoplatí kupovať

Foto – Adidas
Foto – Adidas

Experti hodnotia, ako veľmi k výraznému svetovému rekordu v ženskom maratóne pomohli nové „najľahšie maratónky na svete”.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prešli štyri roky a zdá sa, že v segmente športovej obuvi prichádza ďalšia revolúcia. Po „supertopánkach”, v ktorých Eliud Kipchoge v roku 2019 zabehol maratón pod dve hodiny, sa v nedeľu na maratóne v Berlíne objavila nová bežecká obuv, ktorá svojimi parametrami posúva vývoj v tejto oblasti opäť o level vyššie.

Novinku s dlhým názvom Adidas Adizero Adios Pro Evo 1 mala na nohách Tigist Assefaová z Etiópie a v uliciach Berlína výrazne prekonala ženský maratónsky svetový rekord. Zlepšila ho o 2 minúty a 11 sekúnd, v cieli si topánky vyzula, zdvihla ich nad hlavu a objala od šťastia.

Lepšiu reklamu si výrobca nemohol želať.

Topánky išli do predaja dva dni po berlínskom maratóne, cena bola bezprecedentných 500 eur a okamžite sa vypredali. To však nie je prekvapením – k dispozícii bolo len 521 párov. Skutočný test kúpnej sily bežeckého trhu príde až v novembri, keď je naplánovaný ďalší predaj, pričom sa očakáva, že počet dostupných párov bude výrazne vyšší.

V čom je nová obuv revolučná? Prelomová je predovšetkým hmotnosť. Topánky vážia len 138 gramov, čo je v porovnaní s najľahším konkurenčným modelom o tretinu menej. Za supertopánky sa pritom doteraz označovali aj modely s dvojnásobnou hmotnosťou.

Základom revolúcie má byť nový ultraľahký materiál v podrážke, o ktorom výrobca zverejnil len okrajové informácie. Aj firmu, ktorá ho vyrobila, spomína len cez nenápadný odkaz na sociálnych sieťach, na jej webstránke sa dozviete, že na vývoji pracovali 15 rokov a pomohli si poznatkami z NASA.

Na druhej strane, nízka hmotnosť zákonite indikuje krátku životnosť, čo Adidas nijako neskrýva. Otvorene priznáva, že obuv vydrží len jeden maratón – vrátane rozklusu pred štartom –, a potom stráca funkčné vlastnosti.

Primárnou cieľovou skupinou tak majú byť elitní výkonnostní bežci, je však nespochybniteľné, že ak sa obuv dostane do voľného predaja, bude lákať aj rekreačných športovcov.

Má však 500-eurová kúpa pre rekreačného bežca zmysel? Obzvlášť ak ide o jednorazové topánky. A naozaj obuv pomôže k prekonaniu osobného rekordu? Odpoveď nie je jednoznačná.

Ako vyplýva z reakcie odborníkov, predikovať výkon na základe bežeckých topánok je trochu lotéria. Obzvlášť pri rekreačných bežcoch, no predpovede môžu byť nevyspytateľné aj pri elite. Práve preto jeden z vedcov hovorí, že „tie topánky nenávidí“, za určitých okolností totiž môžu byť až príliš dobré.

Navrhnuté na mieru?

Pri príležitosti veľkého maratónskeho svetového rekordu špecializovaný bežecký web Let’s Run v nedeľu ráno na pár hodín zmenil svoju podobu. Keď ste klikli na úvodnú stránku, objavila sa len biela plocha a na nej veľký nápis „2:11:53“, teda hodnota nového ženského rekordu.

V čase konania maratónu bola na východnom pobreží USA hlboká noc, a keď atletický novinár Robert Johnson ráno klikol na spomínaný web a videl uvedené čísla, zostal zaskočený. Aj keď sa dobre orientuje v maratónskych výkonoch, nedokázal si vysvetliť, čo má tento údaj znamenať.

Keďže vedel, že v Berlíne bežal aj Kipchoge, ako prvé mu napadlo, že Keňanovi preteky nevyšli a na svoje pomery bežal pomaly. „Prečo by ho však atletický portál takto zosmiešňoval,“ pýtal sa sám seba. Stále mu nedochádzalo, že by mohlo ísť o ženský svetový rekord. Výkon začínajúci číslicami 2:11 totiž nikto nečakal.

Keď si následne prečítal, o čo ide, obratom poslal email dvom renomovaným expertom, nech sa mu pokúsia vysvetliť, ako je taký veľký výkonnostný posun vôbec možný. Svoju kľúčovú otázku smeroval na novú bežeckú obuv. „Čo ak sú tie topánky naozaj lepšie ako čokoľvek iné, čo sme tu mali doteraz? A môže úspora 100 gramov znamenať taký veľký rozdiel?” pýta sa odborníkov.

„Áno, môže,“ odpovedá mu Doktor Ross Tucker z Juhoafrickej republiky, ktorý patrí k popredným športovým vedcom a expertom v oblasti vrcholového športu. Svoje tvrdenia opiera o niekoľko štúdií, na základe ktorých konštatuje dôležitú vetu, ktorá čakateľov na nové topánky zrejme nepoteší.

„Môžete nájsť dvoch bežcov, ktorí majú v rôznych topánkach rovnakú ekonomiku behu, ak ich však následne necháte bežať v náhodne zvolenom inom páre topánok, rozdiel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie