Z Náhorného Karabachu ušlo už viac ako 100-tisíc ľudí
1 min. čítania
30.9.2023 10:58
1 min. čítania

Z Náhorného Karabachu ušlo už viac ako 100-tisíc ľudí

Uložiť článok
Azerbajdžan prevzal minulý týždeň úplnú kontrolu nad Náhorným Karabachom, o ktorý sa s Arménskom sporia už celé desaťročia.

Počet utečencov, ktorí prešli cez hranice Arménska z azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach, prekročil 100 000, oznámila v sobotu arménska vláda. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Úrad arménskeho premiéra Nikola Pašinjana spresnil, že počet utečencov stúpol na dovedna 100 417. Podľa oficiálnych, no neoveriteľných informácií v Karabachu do eskalácie žilo 120 000 etnických Arménov.

Azerbajdžan, kde vládne autoritársky režim, prevzal minulý týždeň úplnú kontrolu Karabachom, o ktorý sa s Arménskom sporia už celé desaťročia.

Neuznaná republika zaniká

Medzinárodne neuznaná Republika Arcach, ktorá bola arménskymi separatistami vyhlásená v Náhornom Karabachu, v dôsledku poslednej ofenzívy azerbajdžanskej armády kapitulovala a vo štvrtok jej vedenie deklarovalo, že tento útvar od 1. januára 2024 zaniká.

Azerbajdžanská vláda a Rusko – ktoré sa považuje za ochrancu Arménska - síce deklarovali, že tzv. reintegrácia Karabachu pod správu Baku nie je dôvodom na to, aby miestni obyvatelia hromadne opúšťali svoje domovy, ale karabašskí Arméni sa obávajú prenasledovania a násilností z azerbajdžanskej strany.

Bezvýznamný v tomto smere nie je ani fakt, že Arméni sú pravoslávni kresťania, zatiaľ čo Azerbajdžan je prevažne moslimský.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.