Hrozí na Balkáne nová vojna? Kosovská ministerka zahraničných vecí varuje
1 min. čítania
2.10.2023 18:42
1 min. čítania

Hrozí na Balkáne nová vojna? Kosovská ministerka zahraničných vecí varuje

Uložiť článok
Zároveň vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky proti Srbsku.

Kosovská ministerka zahraničných vecí Donika Gërvallová-Schwarzová v pondelok v rozhovore pre nemecké médiá varovala, že na Balkáne môže vypuknúť nová vojna. TASR správu prevzala z agentúry HINA.

„Ak bude medzinárodné spoločenstvo naďalej tolerovať konanie Srbska, dôjde k ďalšej vojne,“ povedala ministerka v rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk.

„(Srbský prezident Aleksandar) Vučič sa zastaví len vtedy, ak EÚ uvalí na Srbsko sankcie. Únia by mala tiež pohroziť zmrazením rokovaní o členstve, ak Belehrad nevydá osoby zodpovedné za udalosti spred ôsmich dní a neprestane útočiť na Kosovo i všetky ostatné krajiny v regióne,“ povedala.

Vytvorenie novej reality

Gërvallová-Schwarzová ďalej uviedla, že Srbsko chce „vytvoriť novú realitu“, aby na rokovaniach v Bruseli donútilo Kosovo súhlasiť s územnými ústupkami.

„Pokus spred ôsmich dní našťastie nevyšiel, ale ktovie, čo prinesie budúcnosť. Cieľom Belehradu je obsadiť časť územia Kosova. Nie je to prvýkrát, čo Vučič rozmiestnil na hraniciach s Kosovom vojakov,“ zdôraznila šéfka kosovskej diplomacie.

Nemecké médiá informujú, že kosovská vláda v pondelok zverejnila videozáznamy dokazujúce, že teroristická skupina, ktorá 24. septembra vstúpila na územie Kosova a zabila policajta, mala logistickú podporu srbských štátnych inštitúcií.

Preberá plnú zodpovednosť za udalosti

Minulý týždeň sa k zodpovednosti za vytvorenie polovojenských skupín na severe Kosova prihlásil vodca kosovských Srbov Milan Radoičič. Uviedol, že preberá plnú zodpovednosť za udalosti, pri ktorých bol zabitý príslušník kosovskej polície a traja ozbrojenci, no poprel zapojenie srbských orgánov.

Radoičič tvrdil, že srbské orgány ani miestne politické štruktúry v severnom Kosove mu neposkytli žiadnu pomoc. Vučič taktiež odmietol obvinenia, že inkriminovaný útok zorganizoval Belehrad.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.