Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rekord na Kladně, Pardubice přetlačily Kometu. Litvínov válí, Plzeň se trápí

  20:50aktualizováno  21:15
Páteční program osmého kola přinesl zápis do historických statistik. Adam Novotný se stal nejmladším extraligovým střelcem a pomohl Hradci Králové k výhře 4:3 v prodloužení na Kladně. Pardubice přetlačily Kometu 5:3, po vítězstvím 3:2 nad Plzní slaví také Olomouc. Třinec porazil Mladou Boleslav 4:1, Litvínov stejným výsledkem zdolal Karlovy Vary.
Pardubičtí útočníci David Cienciala (81), Lukáš Sedlák (uprostřed) a Tomáš Hyka...

Pardubičtí útočníci David Cienciala (81), Lukáš Sedlák (uprostřed) a Tomáš Hyka oslavují vstřelenou branku. | foto: ČTK

Pokračující litvínovská forma patří i nadále k největším překvapením nového ročníku. Severočeši už se vyhoupli na druhé místo, z osmi zápasů posbírali hned dvacet bodů.

Kladenský útočník Radek Smoleňák odchází na trestnou lavici.
Útočník Litvínova David Kaše se raduje z gólu.

Jen o skóre lépe si počínají Pardubice, které si šlágr s Kometou pořádně zkomplikovaly. Zdánlivě pohodové vedení 3:0 prohospodařily, zvedající se soupeř jim cestu za vítězstvím dokázal zkomplikovat.

Třinec a Olomouc ukončily série porážek, naopak Plzeň se nemůže vyprostit z herní i výsledkové krize. Ustojí trenér Petr Kořínek a jeho asistent František Bombic další porážku?

V 15 letech nový rekordman. Hradecký mladík Novotný skóroval proti Kladnu

Největší událost kola se udála na Kladně. Hradecký mladík Novotný zastínil návrat Radka Smoleňáka, skóroval ve věku 15 let a 327 dní a v pořadí nejmladších střelců české nejvyšší soutěže překonal dosavadní rekord Rostislava Olesze z roku 2001 (16 let a 11 dní).

Kladno - Hradec Králové 3:4P

Novotný si řekl o šanci díky výkonům v juniorské extralize, kde vede pořadí kanonýrů. Na premiéru mezi dospělými nikdy nezapomene. Do statistik se zapsal v sedmadvacáté minutě. Po skrumáži před Landonem Bowem se rychle zorientoval na brankovišti a snížil na 1:2. A když se nedlouho poté prosadil i Oliver Okuliar, Hradec byl rázem znovu v zápase.

Hosté odpověděli i na třetí kladenský gól, prodloužení ukončil Christophe Lalancette. Získaný bod musí být pro Rytíře zklamáním, také Radek Smoleňák si návrat do mateřského klubu jistě představoval jinak. Nastoupil ve čtvrté formaci, na ledě nebyl výrazný. Nejvíce na sebe upozornil dvěma vyloučeními v první třetině.

Podívejte se na rekordní trefu patnáctiletého Adama Novotného.

Pavel Skrbek (Kladno): „Do utkání jsme vstoupili velice dobře, vytvářeli jsme si šance. Poté přišla vyloučení a soupeř srovnal hru. Ve druhé třetině se nám podařilo vstřelit dva góly. Pak jsme po nedůrazu dostali gól na 2:1, trochu nešťastný na 2:2 a soupeř se vrátil do hry. Ve třetí třetině byly šance na obou stranách, dali jsme na 3:2, ale opět jsme dostali na 3:3. Máme jen jeden bod, což není vzhledem k utkání úplně ideální.“

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „První polovinu zápasu bylo Kladno jednoznačně lepší, vytvářelo si spoustu šancí a nás v zápase držel Kivi. Paradoxně jsme začali hrát za stavu 0:2, po druhém gólu Kladna jsme našli nohy, začali jsme bruslit a uhrávat souboje. Chtěl bych ocenit tým, že přestože jsme dostali chvíli před koncem gól na 3:2, tak se znovu dokázal zmobilizovat a zabojovat o výsledek. Vážíme si toho, že bereme dva body.“

Pardubice - Kometa Brno 5:3

Když David Cienciala v čase 37:55 zvýšil na 3:0, asi málokdo čekal, že by se vývoj utkání mohl tak zdramatizovat. Hosté ale třemi přesnými zásahy v rozmezí 207 vteřin šokovali téměř zaplněnou pardubickou arénu. Šanci na obrat drželi jim dával Dominik Furch, který pochytal sedmatřicet pokusů soupeře.

Pardubice ale ukázaly sílu, z nečekaného kolapsu se dokázaly oklepat. Vítězný gól zařídil Peter Čerešňák, výhru v závěru pojistil trefou do prázdné branky Lukáš Sedlák, který společně s Tomášem Hykou zakončil utkání se třemi získanými body. Kometa sice odjíždí s prázdnou, ale za bojovnost si zaslouží uznání.

Brněnští útočníci Steve Moses (vpravo) s Tomášem Marcinkem (65) se tlačí do pardubického brankáře Romana Willa, jemuž vypomáhá útočník Tomáš Zohorna (79).

Václav Varaďa (Pardubice): „Na Kometu jsme se poctivě připravovali, protože v posledních třech zápasech dostala jen jednu branku. Do půlky utkání byl vítr na naší straně, ale po nešťastné inkasované vlastní brance jsme trochu začali ztrácet půdu pod nohama. Následovaly další dva inkasované góly, ze zápasu byla vyrovnaná bitva. V kabině jsme si řekli pár věcí a trochu zklidnili hru. Náš čtvrtý gól rozhodl, třetí třetinu jsme odehráli velice zkušeně. Jsme rádi za tři body.“

Jiří Otoupalík (Brno): „Do utkání jsme nevstoupili dobře, Pardubice nás dostaly pod tlak a šly do vedení. Podařilo se nám srovnat ze stavu 0:3 na 3:3, měli jsme tam ještě nějaké šance. Třetí třetinu jsme bohužel začali opět pasivně, Pardubice jednu z šancí proměnily a vstřelily rozhodující gól. Snažili jsme se o vyrovnání, ale už jsme to nedokázali. Domácí o ten gól byli lepší. K utkání si v sobotu něco řekneme a připravíme se na další zápas.“

Olomouc - Plzeň 3:2

Plzeňské trápení pokračuje. Klubové představenstvo na začátku týdne avizovalo, že v případě dalších špatných výsledků nebude váhat sáhnout k razantním krokům. Ke změnám klidně můžu dojít už v nejbližších dnech. Západočeši prohráli posedmé v řadě a spadli na poslední místo extraligové tabulky.

Po gólu Kryštofa Hrabíka vedli, ale Olomouc otočila nepříznivé skóre za pouhých 134 vteřin. Krátce po začátku prostředního dějství navíc na Dalibora Řezníčka a Michala Kunce navázal Aron Chmielewski. Tomáš Mertl sice snížil, ale Hanáci nakonec těsný náskok uhájili a po čtyřech nezdarech urvali důležité vítězství.

První soutěžní gól za Olomouc si připsal Aron Chmielewski.

Róbert Petrovický (Olomouc): „V závěru první třetiny jsme byli produktivní, do druhé třetiny jsme měli dobrý vstup a vstřelili třetí branku. Ve třetí třetině to byla dřina. Musíme zapracovat na přesilovkách a oslabeních, ty mohou rozhodovat zápasy. Jsme dnes rádi za vítězství a tři body a jedeme dál.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Měli jsme slušný vstup do utkání i díky několika přesilovým hrám, podařilo se nám vstřelit i vedoucí branku. Potom jsme ale inkasovali velmi rychle dva góly. Na konci druhé třetině se nám podařilo dát kontaktní gól, což bylo velmi důležité. Ve třetí třetině jsme měli tlak, ale trápíme se v koncovce. Víme, v jaké jsme situaci. Snažíme se každý den pracovat a doufáme, že se to zlomí. Snažíme se teď kluky zklidnit a vlít do nich sebevědomí. Řvaní teď už asi nemá smysl.“

Karlovy Vary - Litvínov 1:4

Svěřenci Karla Mlejnka nezpomalují, skvělou formu potvrzují i nadále. Sedmou výhru v řadě přidali také díky povedenému začátku, které jsou zatím jejich specialitou. Litvínov nasázel hned čtrnáct z třiceti branek v prvních třetinách, tentokrát se dostal do trháku po přesné ráně Ondřeje Jurčíka a přesilovkovém zásahu Janise Jakse.

Nevadilo, že Matej Tomek zůstal jen na střídačce. Šimon Zajíček zastoupil zkušenějšího parťáka na výbornou. Premiéru v této sezoně ozdobil čtyřiačtyřiceti úspěšnými zákroky, nedosáhl jen na pokus Dalimila Mikysky. Karlovy Vary přišly o domácí neporazitelnost, mezi střelce se zapsal i jejich bývalý hráč Petr Koblasa.

Podívejte se na přesilovkovou branku litvínovského Janise Jakse.

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Dnešní konečný výsledek nás samozřejmě mrzí. I kvůli tomu, že utkání se hrálo ve výborné atmosféře. Na druhou stranu je potřeba říct, že vítězství Litvínova je naprosto zasloužené. Soupeř podal vysoce organizovaný výkon, na který jsme nenašli žádný recept. Po celou dobu utkání kontroloval a na rozdíl od nás proměňoval příležitosti.“

David Kočí (Litvínov): „Z naší strany to byl dnes povedený zápas po všech stránkách. Ze začátku nám pomohl gólman, potom jsme si pomohli přesilovkou na 2:0. Soupeř samozřejmě tlačil, snažil se vývoj zápasu změnit, ale myslím si, že jsme hráli v obranné zóně zodpovědně, drželi jsme si pozice a snažili se jako celý tým nepouštět soupeře do nějakých tutových šancí.“

Třinec - Mladá Boleslav 4:1

Oba týmy se potřebovaly výsledkově i herně nakopnout. Oceláři inkasovali v posledních dvou utkáních jedenáctkrát, Mladá Boleslav desetkrát. Možná i proto si hráči dávali větší pozor na plnění defenzivních úkolů. Diváci ve Werk Areně čtyřicet minut sledovali opatrnější partii, v níž se činili především Marek Mazanec a Filip Novotný.

Sérii porážek nakonec ukončil Třinec, důležitou roli sehráli slovenští tahouni. Dva body si připsali Marko Daňo a Libor Hudáček, který v čase 43:00 obstaral vítěznou trefu. Hosté dorazili bez nachlazeného centra elitní formace Mattiho Järvinena, přesilovkový gól Juhamattiho Aaltonena jim na body nestačil.

Třinecký obránce Adam Polášek stěží brání útočníka Mladé Boleslavi Tima Söderlunda, jenž se tlačí do gólmana Ocelářů Marka Mazance.

Vladimír Országh (Třinec): „Po dvou prohrách jsme potřebovali bodovat. Byl to bojovný zápas z obou stran a našli jsme cestu k vítězství, což je podstatné. V těžkých situacích nás podržel Mazi (brankář Marek Mazanec) a doufám, že se od tohoto výsledku odrazíme.“

Jiří Kalous (Mladá Boleslav): „Hodně jsem chtěli bodovat a odčinit minulý zápas s Budějovicemi. První třetina nebyla z naší strany optimální, ale od druhé se hrál vyrovnaný zápas. Domácí hráli velmi poctivý a jednoduchý hokej. Vyhazovali kotouče, hráli na brejky, z čehož potom dali branky. V našich silách už nebylo zápas otočit, byť šance jsme měli, ale nepadalo nám to.“

Sparta v úterní předehrávce porazila Vítkovice 3:2, ve čtvrtek se utkaly České Budějovice s Libercem. Bílí Tygři si připsali první venkovní úspěch, výhru 4:3 v prodloužení jim v Budvar Aréně zajistil Tomáš Filippi.

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39

Mistrovství světa v hokeji 2024

Čtvrtfinále MS 2024 proběhne ve čtvrtek 23. května, semifinále v sobotu 25. května. Finálový zápas a utkání o bronz se odehraje v neděli 26. kvetna.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi prohráli s Kanadou, narazí na USA

10. května 2024,  aktualizováno  21.5 22:44

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  22.5

Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pastrňák i Zacha chtějí na MS. Rozhodne prohlídka, mohou přiletět v pondělí

18. května 2024  7:44,  aktualizováno  19:26

Trenér Radim Rulík vyhlíží další hvězdné posily z NHL. Po konci Bostonu může reprezentaci na...

ONLINE: Švédsko - Finsko 0:0. Severské derby. Kdo odčiní loňské zaváhání?

23. května 2024

Sledujeme online Ostrava se rozloučí s hokejovým mistrovstvím světa čtvrtfinálovým duelem mezi Švédskem a Finskem,...

Bez gólu v celém turnaji? Dělal jsem i jiné věci, míní smutný Slafkovský

23. května 2024  19:57

Tentokrát se mu nevedlo střelecky tolik jako například před dvěma lety na olympiádě, kdy nasázel v...

Kanada - Slovensko 6:3. Bídný úvod a marné stahování, postupuje favorit

23. května 2024,  aktualizováno  19:44

Slovensko ve čtvrtfinále rychle inkasovalo dvě branky. V útočně laděném utkání se pak střídaly...

Švýcarsko - Německo 3:1. Odplata dokonána, boj o medaile vystřelil Hischier

23. května 2024,  aktualizováno  19:11

Na dvě branky favorita z první třetiny našli ve zbytku čtvrtfinále Němci jedinou odpověď....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...