Palestinci se vrátili do doby kamenné a tím obelstili armádu, míní generál. Zemřely i desítky cizinců

Výběr těch nejdůležitějších zpráv o konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás na CzechCrunchi.

Michal MančařMichal Mančař

israeli-army

Foto: IDF

Izraelská armáda

0Zobrazit komentáře

Izraelské ozbrojené síly pokračují v odvetných úderech na hnutí Hamás. To na Izrael nečekaně zaútočilo o víkendu z Pásma Gazy. Ozbrojenci radikálního hnutí zaútočili na vojenské i civilní cíle, konflikt si vyžádal už 1600 obětí a další tisíce zraněných. Do oblasti míří i americká letadlová loď, která veze vojenskou pomoc.

Nejdůležitější zprávy o válce v Izraeli

Zemřely desítky cizinců. Řádění palestinských teroristů nepřežilo několik desítek cizinců, podle deníku New York Times přišlo o život nejméně 50 občanů jiných států. USA hlásí aspoň 11 obětí, Thajsko 18 lidí, Velká Británie deset občanů, Francie aspoň čtyři oběti…

Hamás obelstil Izraelce. Otázka, jak je možné, že si izraelská armáda nevšimla, co teroristé chystají, má částečnou odpověď v tom, jak se Palestinci chystali. Podle penzionovaného generála Amira Aviviho se teroristé vrátili v komunikaci „do doby kamenné“ a nepoužívali počítače ani telefony. V jejich sledování a napadání jsou totiž izraelské bezpečnostní složky velmi dobré. Jak napsal deník Wall Street Journal: „Izrael se připravoval na jiný typ války.“

Obnovená kontrola nad hranicí. Izraelská armáda uvedla, že na izraelském území zatím našla těla zhruba 1 500 bojovníků palestinského hnutí Hamás a obnovila kontrolu nad hranicí.

Oběti z cizích států. Americký prezident Joe Biden v uvedl, že při útoku Hamásu zemřelo nejméně 11 Američanů. Další jsou pravděpodobně mezi lidmi unesenými na palestinské území. Pohřešováno či mrtvých je také více než deset britských občanů, Francie hlásí dvě oběti a 14 pohřešovaných, jednoho mrtvého hlásí Rusko. Sedm mrtvých oznámila i Argentina a Thajsko již 18. Už dříve se objevily informace o úmrtí cizinců mimo jiné z Nepálu či Ukrajiny.

Výhrůžky. Ozbrojené křídlo Hamásu, brigády Kásam, oznámilo, že „začne popravovat zadržené izraelské civilisty, pokud Izrael bude bombardovat domy civilistů (v Gaze) bez předchozího varování“. Izraelské úřady už dříve varovaly Palestince, aby opustili své domovy a schovali se v krytech. Předpokládají, že radikálové z Hamásu se ukrývají v domech tamních obyvatel.

Pouhý začátek. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že nálety na Gazu „byly pouhým začátkem“. A dodal, že jeho země udělá „vše pro Izraelce zadržované v Gaze“.

Nejvíce útoků. Izraelské obranné síly oznámily, že jen za pondělí zasáhly 2 400 cílů spojených s radikálním hnutím Hamás. Ostřelování Pásma Gazy pokračuje, úderů bylo tento den zhruba dvojnásobek oproti sobotě, kdy Hamás vtrhl do Izraele a začal vraždit a unášet lidi. V Gaze už kvůli izraelské odvetě zemřelo 690 lidí. Obyvatelé jsou odříznuti od vody i elektřiny.

Protiúder. Desítky tisíc lidí z Pásma Gazy byly donuceny opustit své domovy. Zároveň Izraelci udeřili na několik cílů v Libanonu, kde působí hnutí Hizballáh a odkud měly na izraelské cíle zaútočit menší jednotky ozbrojenců. Hamás v průběhu dne na Izrael také útočil raketami.

Stovky mrtvých. Počet izraelských obětí se podle britské stanice BBC pohybuje okolo 900. Útok ozbrojenců Hamásu mířil nejen na vojenské cíle, ale ve velké míře zasáhl také civilisty. Přes dva tisíce Izraelců byly zraněny.


Více o Izraeli a aktuálním dění sledujte na CC Live.


EU vystavuje stopku. Evropská unie pozastavila veškeré platby, které měly směřovat na podporu Palestinců. Veškeré projekty portfolia v hodnotě 691 milionů eur budou přezkoumány a nové návrhy jsou odloženy na neurčito. Unie se stala za svou podporu Palestinců terčem kritiky. Peníze totiž směřují nejen na okupovaný Západní břeh Jordánu, ale i do Pásma Gazy, které kontroluje hnutí Hamás. Jsou určeny zejména na zdravotní péči, sociální služby či podporu nemocnic.

Podpora Íránu? Podle USA ne. S přípravou úderu na Izrael měly pomáhat i íránské revoluční gardy. Píše to The Wall Street Journal, který cituje zástupce hnutí Hamás a libanonského Hizballáhu. Druhé jmenované uskupení skutečně má podporu Íránu, v případě útoku na izrael však íránská strana své zapojení popírá. „Rozhodně Palestinu neochvějně podporujeme, nicméně na palestinské reakci se nepodílíme,“ uvedli představitelé země při OSN. Spojené státy nicméně nemají žádné informace o tom, že by hnutí Hamás s přípravou úderu na Izrael přímo pomohly íránské republikánské gardy. „Můžeme s jistotou říct, že Írán je za tyto útoky spoluzodpovědný v tom smyslu, že Hamás už desítky let podporuje. Ale nemáme přímé potvrzení toho, že by se zapojil do plánování útoku z posledních dní,“ uvedl zástupce amerického poradce pro národní bezpečnost Jon Finer pro stanici ABC.

Ministři EU. Zástupci evropských států kvůli konfliktu v Izraeli uspořádají mimořádné setkání v Ománu. Tam ministři včetně Jana Lipavského původně zamířili k jednání o prohloubení spolupráce s Radou pro spolupráci arabských států v Zálivu.

Kompletní blokáda. Ministr obrany Jo’av Galant oznámil, že Izrael do Pásma Gazy přeruší dodávky elektřiny, potravin a paliva. Krátce poté ministr pro národní infrastrukturu, energetiku a vodní hospodářství Jisrael Katz uvedl, že přerušeny budou i dodávky vody.

Území pod kontrolou. Vesnice v pohraniční oblasti s Pásmem Gazy už jsou zpátky pod kontrolou izraelských sil. Zároveň se na území Izraele už nebojuje, uvedl podle CNN mluvčí izraelksých sil Daniel Hagari.

Jako jedenácté září. „Je to naše 11. září. Dostali nás,“ prohlásil k víkendovým událostem armádní mluvčí major Nir Dinar. Podobně hovořil bývalý mluvčí podplukovník Jonathan Conricus: „Může se z toho stát něco jako 11. září a Pearl Harbor v jednom. Je to zdaleka nejhorší den v izraelské historii.“


Více o Izraeli a aktuálním dění sledujte na CC Live.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym