Izraelské tanky vjely do Pásma Gazy. Po cílené razii proti Hamásu se opět stáhly, hlásí armáda

Izraelská armáda v noci na čtvrtek uskutečnila poměrně rozsáhlý pozemní zásah v Pásmu Gazy, při němž útočila na pozice palestinského radikálního hnutí Hamás. Podle izraelského vojenského rozhlasu šlo zatím o největší takový zásah od začátku války. Armáda akci označila za cílenou razii v rámci příprav pohraničí na „další fáze války“. Po dokončení noční akce se izraelské pozemní jednotky stáhly zpět do Izraele.

Sledujeme online Tel Aviv (Aktualizováno: 8:19 26. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský voják v tanku

Kompletní pozemní ofenzivu zatím Izrael nezahájil (ilustrační foto) | Foto: Violeta Santos Moura | Zdroj: Reuters

Operace se uskutečnila na severu Pásma Gazy. Armáda uvedla, že při ní zasáhla řadu teroristů, jejich infrastrukturu a odpaliště protitankových řízených střel.

Na síti X zveřejnila video, na kterém je vidět noční přejezd obrněných vozidel a tanků přes hranici a následně i palba. Armáda uvedla, že vojska po dokončení mise Pásmo Gazy opustila.

Vojenská operace problém Izraele a Palestiny nevyřeší. Povede k větší radikalizaci, říká politolog

Číst článek

Izrael na úzké pobřežní pásmo, v němž na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, útočí od 7. října, kdy ho právě z Gazy napadl Hamás. Většinou tak činí ze vzduchu, výjimečně i po zemi. Kompletní pozemní ofenzivu zatím ještě Izrael nezahájil, i když se to očekává.

Útok Hamásu si v Izraeli vyžádal na 1400 obětí, především civilistů, při odvetných náletech v Gaze zahynulo podle zdejších zdravotních úřadů přes 6500 lidí. Počty nelze ověřit.

Americký prezident Joe Biden, který chce, aby po skončení konfliktu Izrael a Palestinci směřovali ke dvoustátnímu řešení, ale ve středu řekl, že k počtu obětí uváděnému Palestinci nemá žádnou důvěru. Proč, však podle Reuters neuvedl.

Kvůli kritické humanitární situaci v Gaze, kterou Izrael ze své strany odřízl i od dodávek potravin, vody a pohonných hmot, se nyní Japonsko přidalo k zemím, které volají po dočasném přerušení bojů, aby bylo do pásma možné doručit humanitární pomoc.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme