Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z egyptského letoviska Taba zasaženého dronem evakuují pět set českých turistů

  9:55aktualizováno  21:49
Cestovní kancelář Čedok během pátku evakuuje zhruba 500 českých turistů z egyptského letoviska Taba u Rudého moře, kde v noci na pátek dron zasáhl zdravotnické zařízení. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake a posléze informaci potvrdila mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Češi mezi zraněnými podle resortu nejsou. Původně se předpokládalo, že u Taby dopadla raketa.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Papež nemá informace o tom, že by klienty z egyptské Taby evakuovala ještě jiná CK než Čedok.

„Bezpečnost našich klientů je prioritou, proto jsme se rozhodli předčasně ukončit zájezdy v hotelích kolem egyptské Taby a během dnešního dne vyslat charterové lety, aby se zpátky do České republiky vrátilo všech 500 českých turistů, které v oblasti máme,“ uvedla Pavlíková.

Všichni jsou podle ní v pořádku a dostávají informace o transferech na letiště. „Aktuálně tedy organizujeme odlety a koordinaci zajišťují jak delegáti, tak naši partneři na místě,“ dodala.

Všechny tři repatriační lety, které pro CK Čedok vypravuje dopravce Smartwings, by měly v Česku přistát krátce před půlnocí, není ale vyloučeno zpoždění. Dva podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové budou směřovat do Prahy a jeden do Brna.

Mluvčí společnosti večer řekla, že všechny lety již z Egypta odletěly. Do Brna by měli turisté přiletět kolem půlnoci a přílet do Prahy se očekává před 01:00 v sobotu.

Doplnila, že z bezpečnostních důvodů letadla cestující nevyzvednou na letišti v Tabě, ale v Šarm aš-Šajchu. „Smartwings na vzniklou situaci okamžitě zareagovaly. Vypravit speciální lety v tak krátké době vyžaduje velkou flexibilitu,“ dodala Dufková.

Podle Papeže je Taba ve srovnání s ostatními egyptskými destinacemi specifická v tom, že do ní nelétají žádné pravidelné charterové linky. „To znamená, že menší cestovní kanceláře do Taby necestují, a Taba je tím pádem dominantou jen velkých cestovních kanceláří, a ne ještě k tomu všech,“ uvedl.

Raketa v egyptské Tabě zasáhla nemocnici, Izrael viní jemenské povstalce

Doplnil, že Čedok je největší tuzemská cestovní kancelář, která v oblasti funguje. „V tuto chvíli mi není známo, že některá cestovní kancelář, která je členem naší asociace, by tam kromě Čedoku měla klienty.“

V egyptském letovisku Taba ani v jeho blízkosti žádné klienty aktuálně nemají CK Blue Style, Fischer a Alexandria, řekli jejich mluvčí. S CK Fischer jsou Češi například v letovisku Hurghada, které je ale od Taby vzdálené několik set kilometrů, řekl mluvčí Jan Bezděk.

Češi mezi zraněnými nejsou

Mezi zraněnými nejsou podle mluvčího ministerstva cizí státní příslušníci, tedy ani Češi. „Podle egyptských médií, a potvrzeno i našimi zdroji, mělo být zraněno šest osob,“ řekl Drake. Pro celý Egypt eviduje úřad 2672 Čechů registrovaných v cestovatelském systému Drozd. „Na poslední chvíli se na nás obrátil otec jedné z českých občanek nacházejících se v Tabě s žádostí o repatriaci. Mohu potvrdit, že ona i její tři kamarádky byly zařazeny na repatriační let,“ sdělil po 20:00 Drake.

Na české velvyslanectví v Káhiře se s žádostí o evakuaci zatím neobrátil žádný občan, v případě potřeby bude možné využít lety Čedoku. „Mělo by být na každém ze tří letů zhruba 15 volných míst,“ řekl Drake.

Ministerstvo zahraničí také aktualizovalo své upozornění pro cestovatele, doporučuje dbát zvýšené opatrnosti při pobytu v zemi, sledovat místní média a respektovat pokyny bezpečnostních složek.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Je bezpečné létat do Izraele? Co doporučuje ministerstvo?

„Vzhledem ke zhoršené situaci v Izraeli a Gaze a pokračujícím probíhajícím bojům varujeme před cestami do bezprostřední hraniční oblasti mezi Egyptem a Izraelem. Dlouhodobě nedoporučujeme cestovat do severní části Sinajského poloostrova. Aktuálně zejména důrazně varujeme před cestami z egyptského území do oblasti hraničního přechodu Rafah, který slouží pouze k humanitárním účelům a přijímá výhradně zraněné osoby a uprchlíky,“ uvedl úřad.

„Všichni Češi v egyptské Tabě jsou v pořádku a cestovní kanceláře ještě během dnešního dne vypraví charterové lety, které odtud bezpečně odvezou domů všech 500 českých občanů. Náš zastupitelský úřad je se všemi v kontaktu. Bezpečnost občanů je naše nejvyšší priorita,“ uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala.

„Náš zastupitelský úřad dělá všechno, co je potřeba... Samozřejmě, kdyby bylo potřeba, tak do toho vstoupíme, ale v tuto chvíli to potřeba není,“ řekl předseda vlády novinářům na tiskové konferenci po pátečním summitu EU v Bruselu.

Letovisko zasáhl dron

Podle egyptských médií letovisko patrně zasáhl dron. Neidentifikovaná střela pak zasáhla také elektrárnu u střediska Nuvajba. Záběry odvysílané zpravodajskou stanicí ukazovaly trosky a kouř, jak stoupá ze svahu hory nedaleko města. Příslušné orgány vedou vyšetřování incidentu, dodal mluvčí egyptských ozbrojených sil.

Reuters uvádí, že výbuch poukazuje na riziko, kterému čelí Egypt a další země v regionu v souvislosti se současnou válkou Izraele s Hamásem. Egypt se aktivně zapojil do vyjednávání o přístupu Palestinců k humanitární pomoci, snaží se zajistit propuštění rukojmích unesených z Izraele Hamásem a zasazuje se o příměří.

Kamiony s pomocí vjely do Pásma Gazy. Nesmí být poslední, říkají politici

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari sdělil, že úder na Tabu pocházel z „oblasti Rudého moře“, čímž podle izraelských médií narážel na Jemen. „V posledních hodinách byla v oblasti Rudého moře zjištěna letecká hrozba. Do oblasti ohrožení byly vyslány stíhačky, záležitost se vyšetřuje,“ řekl Hagari.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, oznámil velitel ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...