Trpíte růžovkou? Poradíme, jak zmírnit její příznaky a pomoci v léčbě

Trpíte růžovkou? Poradíme, jak zmírnit její příznaky a pomoci v léčbě

28. října 2023,

Tvář, ale také jiné části těla, dáváme denně „na odiv“ okolí, ať se nám to líbí, nebo ne. Pokud trpíme nějakou kožné nemocí, a postihuje-li běžně viditelná místa na těle, může to být pro nemocného velmi psychicky zatěžující. K takovým onemocněním kůže patří i růžovka. Jak se projevuje a co dělat či nedělat, pokud jí trpíme?

Růžovka a její výskyt

Růžovka, neboli rosacea, je kožní onemocnění. Má za následek rozšíření drobných cév na obličeji. Pro všechny nemocné je tady dobrá zpráva, že je řešitelná. I když se zpočátku jeví jako občasné zarudnutí, postupně se stává dlouhodobým, až se maličké cévky rozšíří natrvalo. Nejde sice o onemocnění ohrožující život, ale je velmi nepříjemné.

Příznaky růžovky nejde přehlédnout

Růžovka se projevuje častým výskytem zarudnutí především na tváři. Nezasahuje do oblasti očí a úst, naopak se nachází na nose, čele, tvářích, bradě. Nemocný při zarudnutí může pociťovat i návaly horka. K projevům patří i tvorba malých červených či fialových cévek pod kůží. Kůže je často suchá, citlivá, mohou se tvořit šupinky kůže.

U dermatologa je důležité podstoupit vyšetření, aby bylo onemocnění odlišeno od jiných nemocí, jako jsou lupénka nebo seboreická dermatitida.

Proč se růžovka objeví?

Za vznikem může stát více skutečností. Jednou z nich je nadměrná reaktivita pokožky při kontaktu s teplem. Stejně tak se může podílet nesnášenlivost pokožky vůči některým kosmetickým či mycím produktům. I genetika může „zamíchat kartami“.

Máte růžovku? Vyvarujte se těchto činností

Tak, jako i u jiných nemocí, i tady je dobré zdržet se některých činností. Třeba vystavování se teplu, slunci. Anebo náhlým změnám teploty. Stejně tak není vhodné konzumovat příliš horká nebo kořeněná jídla, stejně jako alkohol. Pozitivem bude i to, když se naučíte ovládat emoce. Negativní vliv mají také kortikosteroidy, proto se jich snažte vyvarovat, informujte lékaře.

Léčba růžovky

Nepoužívejte žádné přípravky, které mohou pokožku tváře dráždit. Naopak používejte vysoce tolerantní přípravky určené pro citlivou a reaktivní pleť. Jde především o výrobky s označením AR, jako třeba micelární voda Sensibio H2O AR. Ta je určena pro pleť se začervenáním. Čistí a odličuje obličej a oční okolí, redukuje začervenání a pomáhá mu předcházet, zklidňuje.

K léčbě může dermatolog použít i laserové ošetření, předepsat nápomocné krémy.

Více informací o přípravcích s označením AR najdete na bioderma-cz.com.

Autorem článku je Petra Havlíková. Článek najdete v kategorii kosmetika.

Staň se našim fanouškem na Facebooku - facebook.com/MilujemeModu