Colný úrad v Prešove zlikvidoval tovar vrátane hračiek, obuvi či odevov za takmer polmilióna eur

Tovar v celkovej hodnote viac ako 491 500 eur, ktorý prepadol v prospech štátu, zlikvidoval v dňoch 24. a 25. októbra Colný úrad v Prešove. Zničili ho v spaľovni v Košiciach. Išlo o odevy, obuv, hračky, parfumy, hodinky, kabelky, peňaženky, slnečné okuliare, ako aj tabakové výrobky. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu Prešov Katarína Bebčáková.

30.10.2023 14:35
Colný úrad / Tovar / Foto:
Tovar, ktorý zlikvidoval v spaľovni Colný úrad v Prešove
debata

Celkovo bolo zlikvidovaných 5 567 kusov tovaru v celkovej hodnote 36 078,71 eura. Zaistili ho príslušníci finančnej správy a v súvislosti s podozrením z porušovania práv duševného vlastníctva sa obrátili na majiteľov ochranných známok, ktorí súhlasili s jeho zničením.

Ďalší likvidovaný tovar pochádzal z kontrol, ktoré sa uskutočnili v prevádzkach alebo pri iných bežných kontrolách vykonávaných príslušníkmi finančnej správy. Vo väčšine prípadov nevedela podľa Bebčákovej dotknutá osoba v súlade so zákonom preukázať pôvod a spôsob nadobudnutia tovaru.

„Ďalším porušením zákona, ktoré viedlo k zabezpečeniu tovaru, bol predaj tabakových výrobkov označených neplatnou kontrolnou známkou alebo ktoré neboli označené kontrolnou známkou v súlade so zákonom. Celkovo bolo zlikvidovaných 102 146 kusov spotrebiteľských balení cigariet, 208 kusov bezdymových tabakových výrobkov, 0,699 kilogramu tabaku do vodných fajok a dva kusy spotrebiteľských balení tabaku. Celková hodnota likvidovaných tabakových výrobkov predstavuje 455 481,51 eura,“ priblížila Bebčáková.

Ako pokračovala, Colný úrad individuálne zvažuje všetky možné formy realizácie tovaru pred tým, ako pristúpi k jeho likvidácii. „Spôsob likvidácie je vykonávaný s maximálnym ohľadom na ochranu životného prostredia,“ dodala Bebčáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Colný úrad