Armáda USA vyslala do regiónu Blízkeho východu jadrovú ponorku
1 min. čítania
6.11.2023 07:19
1 min. čítania

Armáda USA vyslala do regiónu Blízkeho východu jadrovú ponorku

Uložiť článok
CNN konštatuje, že americká armáda len zriedka oznamuje pohyby alebo operácie flotily ponoriek nesúcich balistické rakety.

Spojené štáty presunuli do oblasti Blízkeho východu ponorku na jadrový pohon triedy Ohio nesúcu jadrové hlavice. Na sociálnej sieti X to v nedeľu oznámilo Ústredné velenie armády USA (CENTCOM), ktoré riadi americké vojenské operácie na Blízkom východe, vo východnej Afrike a v Strednej Ázii, informovali televízia CNN a denník Times of Israel.

K príspevku je pripojená fotografia, zachytávajúca zrejme ponorku triedy Ohio, ktorá smeruje k mostu ponad Suezský prieplav ležiacemu severovýchodne od Káhiry.

CNN konštatuje, že americká armáda len zriedka oznamuje pohyby alebo operácie flotily ponoriek nesúcich balistické rakety. Ponorky s jadrovým pohonom, ktoré sú spolu s medzikontinentálnymi balistickými raketami a strategickými bombardérmi súčasťou tzv. jadrovej triády, operujú v takmer úplnom utajení.

V oblasti už sú lietadlové lode a torpédoborce

Oznámenie o presune ponorky na Blízky východ je podľa CNN odstrašujúcim gestom, ktoré má odradiť Irán a jeho spojencov v regióne od eskalácie konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas v pásme Gazy.

Tento konflikt vypukol 7. októbra po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie, ktoré si vyžiadali vyše 1400 obetí. Izraelská armáda reagovala odvetnými útokmi na pásmo Gazy, pri ktorých podľa tamojších úradov dosiaľ zahynulo viac ako 9700 ľudí.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom zatiaľ USA do oblasti Blízkeho východu vyslali lietadlové lode USS Gerald Ford a USS Dwight D. Eisenhower, ako aj krížnik a torpédoborce s riadenými strelami.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.