Stranu Alternatíva pre Nemecko vyhlásili v Sasku-Anhaltsku za extrémistickú organizáciu
1 min. čítania
7.11.2023 17:31
1 min. čítania

Stranu Alternatíva pre Nemecko vyhlásili v Sasku-Anhaltsku za extrémistickú organizáciu

Uložiť článok
Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko oficiálne vyhlásil stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) za extrémistickú organizáciu.

BfV to urobil pre množstvo antisemitských, rasistických či protimoslimských vyjadrení predstaviteľov strany. Takéto označenie dáva bezpečnostným službám vyššie právomoci pri sledovaní frakcie AfD v tejto spolkovej krajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Regionálny šéf BfV Jochen Hollmann uviedol, že úrad zozbieral rozsiahle dôkazy o tom, že názory členov tejto strany nie sú v súlade z ľudskou dôstojnosťou, demokraciou a zásadami právneho štátu. BfV túto stranu už v roku 2021 označil za podozrivú.

AfD už za extrémistickú organizáciu vyhlásili v marci 2021 v spolkovej krajine Durínsko, kde je jej regionálnym lídrom Björn Höckel. Na celonemeckej úrovni sa jej venuje kontrarozviedka BfV pre podozrenia zo sympatií s pravicovým extrémizmom.

Východonemecké Sasko-Anhaltsko má približne 2,2 milióna obyvateľov a v krajinskom parlamente je AfD najsilnejšou opozičnou stranou s 23 kreslami. Od roku 2021 tam vládne koalícia Kresťanskodemokratickej únie (CDU), Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a Slobodnej demokratickej strany (FDP). V 97-člennom parlamente im patrí spolu 57 kresiel.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Nemecko
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.