Hlavní obsah

Vláda rozhodla o zmrazení majetku Ruska v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zmrazíme téměř veškerý majetek Ruské federace v Česku, oznámil ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Týkat se to nebude pouze ambasády a objektů diplomatické mise, které jsou čtyři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

Na webu ministerstva zahraničí se píše o tom, že se sankce konkrétně týkají „Podniku pro správu majetku v zahraničí“ kanceláře prezidenta Ruské federace.

„Podnik je právnická osoba, ze které je financován ruský režim, který vraždí civilisty na Ukrajině,“ upozornil Lipavský na tiskové konferenci.

Podle něj jde o majetky především v Praze a v Karlových Varech. „Porušování těchto sankcí je nelegální,“ uvedl ministr s tím, že na opatření pracoval více než rok. Sankční seznam se podle něj rozšířil ze šesti na sedm subjektů.

Z Pásma Gazy evakuovali Čecha

Domácí

„Proběhne zablokování finančních účtů, zablokován bude i majetek v katastru nemovitostí, aby nemohlo dojít k prodeji. V momentě, kdy vláda rozhodla, finanční analytický úřad je povinen konat. Opatření jsme připravovali v souhře s úřadem, pro ně to tedy není nová problematika,“ popsal Lipavský, jaký bude následující postup.

Osoby, které jsou v objektech v nájmu, tam mohou pokračovat. Musí posílat peníze na účet, který spadá pod sankce, a mohou čerpat peníze na opravy objektů, aby byl majetek udržován.

„Pokud by někdo chtěl za nájem zaplatit v hotovosti, dopustí se porušení sankčního režimu. Pak existují způsoby, jakými to stát může vymáhat,“ upozornil šéf české diplomacie s tím, že lidé, kterých se to týká, dostanou vyrozumění, jak postupovat.

Podobné sankce Lipavský plánuje navrhnout i ostatním zemím Evropské unie. „Kdyby se to tam povedlo prosadit, byl by to velký úspěch,“ podotkl.

Mezi Českou republikou a Ruskem nepanují dobré vztahy. Poté, co v dubnu 2021 vyšlo najevo, že se ruští zpravodajci měli podílet na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014, došlo k vyhoštění řady diplomatických pracovníků.

Rusko reagovalo tím, že Česko zařadilo na seznam „nepřátelských zemí“.

Po útoku Ruska na Ukrajinu se Česká republika jasně postavila za napadenou zemi. Rusko čelí mezinárodním sankcím, které mají poškodit jeho ekonomiku s cílem donutit zemi ukončit válku.

Rusko bude muset platit Česku nájemné za desítky pozemků. I zpětně

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám