Hlavní obsah

Pokud bude Pellegrini prezidentem, jeho strana bude pro Fica lehkou kořistí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-sociální demokracie) nevyloučil, že bude v příštím roce kandidovat v přímých volbách hlavy státu. Na Slovensku se množí spekulace o tom, že pokud se Pellegrini opravdu nastěhuje do bratislavského Prezidentského paláce, předseda vlády Robert Fico (Směr-sociální demokracie) pohltí jeho stranu, čímž vytvoří jednotnou a silnou sociálnědemokratickou stranu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva předseda strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini, předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico a předseda strany Slovenská národní strana Andrej Danko přicházejí na podpis koaliční dohody. 16. října 2023

Článek

Podobný husarský kousek se Ficovi podařil v roce 2004, kdy sjednotil levicové strany na Slovensku pod křídly Směru.

Tehdy se jednalo o Stranu demokratické levice, Sociálnědemokratickou alternativu a Sociálnědemokratickou stranu Slovenska. Směr se tak stal v podstatě jedinou alternativou pro levicového voliče na Slovensku.

Vydrželo to až do roku 2020, kdy Směr opustilo několik poslanců v čele s Pellegrinim a založilo Hlas.

Pellegrini má velkou šanci stát se prezidentem

Evropa

Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, po masových protestech a prohraných parlamentních volbách byl Směr v krizi a dlouho to vypadalo, že Pellegrinimu se odchod ze Směru vyplatil. Hlas měl dlouhodobě nejvyšší preference.

Fico však využil k návratu pandemii covid-19, válku na Ukrajině a neschopnost rozhádané vládní koalice, která vzešla z voleb v roce 2020. Postupně se dostával zpět na výsluní a letošní parlamentní volby s přehledem vyhrál.

Pellegrini byl nakonec rád, že jeho Hlas se stal součástí nové vládní koalice a on se mohl postavit do čela parlamentu.

Ve 150členném parlamentu však má vládní koalice Směr-Hlas-Slovenská národní strana (SNS) většinu jen 79 hlasů. Fico byl v minulosti zvyklý na stabilnější většinu.

Zdá se, že právě proto uvažuje už několik kroků dopředu. Směr a SNS pravděpodobně nepostaví vlastního kandidáta do prezidentských voleb v roce 2024 a podpoří Pellegriniho.

„Volby prezidenta mohou způsobit, že v roce 2024 budeme stát před mimořádně náročnými úkoly, které se týkají postavení levice na slovenské politické scéně,“ řekl Fico na pátečním sněmu strany Směr.

Podle aktuálních průzkumů má Pellegrini reálnou šanci stát se nástupcem Zuzany Čaputové, která už na druhé funkční období nekandiduje.

Případným Pellegriniho zvolením do funkce hlavy státu by strana Hlas zůstala bez předsedy a pro Směr by se mohla stát lehkou kořistí.

Fico rozjel čistky, nezkušená opozice jen přihlíží

Zahraniční

Výběr článků

Načítám