KLDR umístila vojáky na hranicích s Jižní Koreou, krok dopředu avizovala

KLDR umístila vojáky na strážních stanovištích u hranic s Jižní Koreou kvůli pozastavení vojenské dohody mezi oběma státy na poloostrově, které jsou formálně stále ve válce. Diktatura už minulý týden ve čtvrtek oznámila, že okamžitě obnoví všechna vojenská opatření.

Jihokorejská armáda uvedla, že severokorejští vojáci od pátku obnovují strážní stanoviště, informoval server DW s odkazem na agenturu Jonhap. Očekává se, že KLDR obnoví všech jedenáct stanovišť v demilitarizované zóně. 

Soul poskytl místním médiím čtveřici fotografií jako důkaz aktivity severokorejské armády ve zmíněné oblasti na hranici mezi oběma zeměmi. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil armádě, aby dění monitorovala a byla připravena. 

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že okamžitě obnoví všechna vojenská opatření, která pozastavila v souladu s vojenskou dohodou uzavřenou s Jižní Koreou v roce 2018. Učinila tak den poté, co Jižní Korea po vypuštění severokorejského špionážního satelitu částečně pozastavila platnost této dohody.

Ministerstvo obrany KLDR v prohlášení, které zveřejnila státní tisková agentura KCNA, uvedlo, že Severní Korea "již nikdy nebude vázána" vojenskou dohodou. Podle představitele jihokorejského ministerstva obrany Pchjongjang tímto od dohody fakticky odstoupil, ačkoli vláda v Soulu ji stále nepovažuje za vypovězenou.

Ministerstvo také uvedlo, že KLDR podél vojenské demarkační linie posílí své jednotky a rozmístí "nový typ vojenského vybavení". Zároveň varovalo, že Soul "draze zaplatí za své nezodpovědné a závažné politické a vojenské provokace, které dostaly současnou situaci do nekontrolovatelné fáze."

Severní Korea v úterý odpálila raketu s vojenským špionážním satelitem. Raketa přeletěla nad územím Japonska směrem na Tichý oceán. Japonsko obyvatele prefektury Okinawa vyzvalo, aby se evakuovali do krytů, později výzvu odvolalo.

Start špionážního satelitu přišel o jeden den dříve, než se očekávalo. KLDR informovala Japonsko, že satelit vypustí na oběžnou dráhu v období mezi středou a 1. prosincem.

Předchozí dva pokusy Severní Koreje v květnu a srpnu selhaly. Jižní Korea bezprostředně po obdržení oznámení varovala KLDR, aby raketu neodpalovala, protože se jedná o porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Související

Kim Čong-un

KLDR se nevzdá projektu vesmírného průzkumu, vzkázal Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prohlásil, že KLDR se nikdy nevzdá projektu vesmírného průzkumu. Vojenské průzkumné satelity jsou podle něj klíčové pro národní sebeobranu proti nepřátelským hrozbám. S odvoláním na severokorejská média to uvedla agentura Reuters. 

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea armáda Jižní Korea Jun Sok-jol

Aktuálně se děje

před 22 minutami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bidena by volilo více lidí než Trumpa. Průzkum naznačil, jak výsledek ovlivní soud

Úřadujícího amerického prezidenta Joea Bidena by aktuálně volilo 41 procent Američanů, přičemž podpora jeho vyzyvatele Donalda Trumpa nyní činí o dvě procenta méně. Vyplývá to z výsledků průzkumu Reuters/Ipsos. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy