Lyžiarske stredisko Plejsy je na predaj, na Kojšovskej holi zase nemajú vodu
4 min. čítania
28.11.2023 06:00
4 min. čítania

Lyžiarske stredisko Plejsy je na predaj, na Kojšovskej holi zase nemajú vodu

Uložiť článok
Plejsy boli v minulosti schválené ako oficiálne Lyžiarske stredisko olympijskej prípravy slovenskej reprezentácie. Druhý rok ostanú zatvorené.

KOŠICE: Stredisko Plejsy pri Krompachoch je na predaj a vleky túto sezónu nespustia. Skipark pod Kojšovskou hoľou, z Košíc vzdialený len približne 30 kilometrov, bude funkčný len vtedy, ak napadne prirodzený sneh. Košičanom tak na lyžovačku ostáva najbližšie stredisko Jahodná.

Plejsy na predaj

„Do pozornosti vám dávame Hotel Plejsy, ktorý je na predaj. Predáva sa celý komplex + lyžiarske stredisko,“ informuje na webovej stránke realitná spoločnosť.

Stredisko Plejsy bolo v minulosti schválené ako oficiálne Lyžiarske stredisko olympijskej prípravy slovenskej reprezentácie. Terajší majiteľ ho prebral v roku 2020, v decembri 2021 prevádzkovali iba dva vleky, počas vlaňajšej zimnej sezóny už nefungovalo.

Začiatkom roka mala mať o lyžiarske stredisko záujem finančná skupina. Investori plánovali už od marca 2023 spustiť prevádzku strediska a začať s rekonštrukciou lanovky. Súčasný majiteľ Matej Melo pre denník Korzár nevedel povedať, či spustí vleky, no pravdepodobne to bude ako vlani.

„Zdvihli nám ceny energií takým spôsobom, že sme v pomykove, či máme ísť do toho alebo nie,“ povedal. Zaznamenal záujem o kúpu nielen zo Slovenska, ale aj investorov z Poľska a Maďarska. „Ale konkrétne nie je zatiaľ s vážnym záujmom nikto.“

Súčasťou ponuky realitnej kancelárie je aj areál Ski Plejsy s rozlohou viac ako 300-tisíc metrov štvorcových, s deviatimi zjazdovkami a deviatimi vlekmi, ako aj jedenástimi bežeckými traťami a parkoviskom. V ponuke je aj 14 zasnežovacích diel či vlastná prečerpávacia a chladiaca stanica.

Hotel má podľa inzerátu kapacitu pre 199 hostí­, predstavuje aj vybavenie hotela, v ktorom sú štyri sauny, kongresová hala, salónik, kino, bowlingový bar a reštaurácia. Súčasťou zariadenia je aj bazén či tenisový kurt.

(článok pokračuje pod fotografiou)

5fotiek v galérii Plejsy sú v ponuke realitnej kancelárie Zdroj: reprofoto elireal.sk

Plán za milióny

Kojšovská hoľa začala oficiálne prevádzku v roku 1982, no prvé lyžiarske vleky boli na nej boli vybudované už v polovici 60. rokov. Stredisko sa roky nevyužíva. Ešte v roku 2015 ho kúpila firma Noad a sprevádzkovala chatu Erika, kde sa dá ubytovať a najesť.

(článok pokračuje pod fotografiou)

5fotiek v galérii Kojšovská Hoľa Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Investor pripravil projekt, ktorý ráta s vybudovaním 11 kilometrov lyžiarskych a 10 kilometrov bežkárskych tratí a v pláne je 10 zjazdoviek rôzneho druhu a charakteru od turistickej po tzv. čiernu zjazdovku. Náklady na obnovu strediska vyčíslil na viac ako 15 miliónov, pričom ráta aj s letnou prevádzkou. Zámer už prešiel procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie a záverečné stanovisko bolo udelené začiatkom roka 2019. Projekt má byť dlhodobý a realizovať sa má v rozmedzí 10 až 15 rokov.

Problém s pozemkami

V decembri 2021 gelnickí poslanci predali spoločnosti Noad vyše 182-tisíc metrov štvorcových pozemkov za 60-tisíc eur. Pozemky sú súčasťou Perlovej doliny v oblasti Tokáreň.

V minulosti tam bol aj vlek do doliny Perlového potoka spolu s čiernou zjazdovkou s priemerným sklonom 40 percent. Zrušili ho v roku 2002. Investor plánoval na týchto parcelách zrekonštruovať pôvodnú zjazdovku Tokáreň a lyžiarsky vlek, pričom by malo ísť opäť o čiernu zjazdovku pre náročných lyžiarov.

„To znamená, že nebudeme začínať z Košíc, ako sme plánovali, ale začneme z Gelnice, pretože to bude pre nás jednoduchšie z hľadiska povolení,“ konštatoval Andrej Šimko, vtedajší konateľ spoločnosti Noad.

Primátor Gelnice Dušan Tomaško to uvítal, no situácia sa zmenila. „Napriek tomu, že zo strany mesta je všetko v poriadku, tak Tokáreň prevádzkovaná nebude.“

Potvrdil informáciu, ktoré Aktuality získali, že spoločnosť Noad neuspela pri jednaniach s majiteľmi pozemkov v katastri Kojšova. Práve tam potrebuje vytvoriť nádrže, aby mohla zásobovať vodou snežné delá.

„Investori musia mať k pozemkom nejaký právny vzťah a súhlasiť musí nadpolovičná väčšina súkromných vlastníkov. V jednom prípade je to 45 a v druhom 42 majiteľov,“ upresnil primátor Gelnice.

Musí zasnežiť

Spoločnosť Noad však plánuje v zime spustiť dve vleky, jeden nad chatou Erika a druhý smerom k Zlatej Idke. „Je to ale otázne a ešte sa k tomu neviem vyjadriť,“ pripustil Jozef Marcin, konateľ spoločnosti.

(článok pokračuje pod fotografiou)

5fotiek v galérii Kojšovská Hoľa Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Musí podľa neho napadať veľa snehu, pretože momentálne chýba v stredisku voda. „Bez vody nemôže byť zasnežovanie. Ak teda nenapadne sneh, tak to nebude.“

Na Kojšovskej holi pri horskej chate Erika fungujú aspoň bežkárske trate, o ktoré sa stará Lyžiarsky klub Metropol Košice. Vďaka polohe sa tam dokáže prírodný sneh udržať od dvoch do štyroch mesiacov v roku.

Zvýšiť atraktívnosť sa snaží aj Košický samosprávny kraj, ktorý v zimnom období aj pre bežkárske trate a možnostiam zimnej turistiky zaviedol Skibus, premáva počas víkendových a prázdninových dní z parkoviska v obci Zlatá Idka ku chate Erika a späť.

S prípravami na zimnú sezónu už začali v stredisku Resort Levočská Dolina. „V týchto dňoch začali snežné delá tvoriť prvú vrstvu snehu na našich lyžiarskych svahoch,“ informujú na webovej stránke. Otváranie zimnej sezóny plánujú v druhej polovici decembra, „presný dátum budeme upresňovať podľa aktuálnych snehových podmienok.“

Lyžiarske stredisko Resortu Levočská Dolina tvoria štyri zjazdovky. Najbližšie majú Košičania na lyžiarske stredisko Jahodná, vzdialené z centra mesta necelých 20 kilometrov. Tu už začali s technickým zasnežovaním.

(článok pokračuje pod fotografiou)

5fotiek v galérii Lyžiarske stredisko Jahodná - ilustračné foto Zdroj: Robo Hakl/aktuality.sk

„Zatiaľ zasnežujeme detskú zjazdovku,“ konštatoval vedúci strediska Rastislav Kohan.

Sezónu plánujú spustiť v polovici decembra. „Ak budú vhodné podmienky, možno sa nám podarí otvoriť o týždeň.“ V prevádzke majú byť dve detské zjazdovky a hlavná zjazdovka.

Zasnežovať začali aj v lyžiarskom stredisku SKI Drienica pri Sabinove. Rovnako ako predošlé dve strediská, začiatok lyžovačky odhadujú na polovicu decembra. Zasnežovať budú minimálne desať dní.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.