Jsem notorický vítač, ale propalestinské demonstrace mě vyděsily, přiznal ministr Dvořák

Ministr pro evropská záležitosti Martin Dvořák (STAN)

Co na to ministr s Martinem Dvořákem

Vidět statisícové demonstrace v Londýně a Paříži po útoku Hamásu na Izrael? Musím přiznat, že i já, jako téměř notorický vítač, jsem se trochu vyděsil. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Protestující podle něj „glorifikují násilí a teroristický akt Hamásu“. Zároveň tito lidé žijí v Evropě, přesto to tu pro ně je „nepřátelské území“. „I pro mě je to jakýsi zvednutý prst,“ dodal ministr.

V Evropské unii (EU) pozvolna posiluje protimigrační rétorika. Jedním z důvodů jsou podle Dvořáka demonstrace, které se začaly pořádat po celé Evropě po říjnovém útoku Hamásu na Izrael.

„Statisícové protesty v Londýně a Paříž například ‚pomohly‘ k vítězství ve volbách nizozemskému politikovi Geertu Wildersovi. Sám musím přiznat, že jako téměř notorický vítač jsem se při pohledu na tisíce palestinských vlajek trochu vyděsil. Demonstrující v podstatě glorifikují násilí a teroristický akt Hamásu,” zdůraznil ministr.

ČTĚTE TAKÉ: Šílený příběh z říjnového masakru. Izraelci se před vražedným komandem schovali do lednice

Zároveň si něco uvědomil. „Tito lidé, kteří protestují v Londýně, Paříži, Berlíně, tady s námi celou dobu žijí. Konzumují všechny výhody demokratického, svobodného a liberálního světa. Stejně jsme pro ně stále zřejmě jsme nepřátelským územím. Úplně tomu nerozumím. I pro mě je to jakýsi zvednutý prst,“ přiznal.

Domnívá se, že dlouhodobá otevřená náruč, sebelépe míněná, dnes přináší „ovoce, které jsme si nepřáli“. „Budeme se muset velmi zásadně zabývat tím, co si vlastně počneme, abychom přežili,“ dodal Dvořák.

Jaké jsou podle Dvořáka hlavní české zájmy v Evropské unii? A kdy by mohlo dojít k přijetí eura? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy:
útok migrace demonstrace Evropa politika obavy pořady CNN Prima NEWS Hamás protesty Starostové a nezávislí Martin Dvořák ministr pro evropské záležitosti Co na to ministr útok Hamásu na Izrael