Hlavní obsah

Kdo je Mohammed Ihattaren, potenciální posila pražské Slavie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V souvislosti s pražskou Slavií se spekuluje o příchodu kontroverzního Mohammeda Ihattarena. Mladý Nizozemec z Utrechtu platil za ohromný talent, který má ve fotbale velkou budoucnost. Vývoj posledních několika let však tyto předpovědi výrazně narušil. Za talent je považovaný i nadále, o jeho budoucnosti se přesto vedou pochybnosti. Jeho angažování má tak hned několik háčků a nad nimi by se jak Slavia, tak i samotný fotbalista měli zamyslet. Jinak se může udát další velký průšvih.

Foto: Profimedia.cz

Mohammed Ihattaren na tréninku Ajaxu.

Článek

Mohammed Ihattaren je odchovancem PSV a zde také započal svoji profesionální kariéru. A to velmi brzy - 26. 1. 2019, 14 dní před svými 17. narozeninami, dostal minutu na hřišti od tehdejšího trenéra eindhovenského klubu, bývalého úspěšného fotbalisty, Marka van Bommela. Tím měla začít velká kariéra, kterou mu předpovídali všichni experti nizozemského fotbalu. A nutno říct, že všechno šlo ve správných kolejích.

Po nadějné juniorské kariéře pokračovalo fotbalistovo tažení do dospělého fotbalu. Do konce sezony 2018/19 stihnul zasáhnout do dalších 11 zápasů. Nizozemská fotbalová veřejnost se rozplývala nad kreativním klučinou, který z pozice ofenzivního záložníka uměl levačkou přesně nahrát spoluhráčům do šance a také sám zakončit.

I přes konkurenci v podobě Uruguayce Pereiry a Mexičana Gutiérreze se mladíkovi dařilo dostávat se do sestavy a přišly i první branky. V srpnu 2019 se trefil v Eredivisie proti Heraclesu Almelo a také v kvalifikaci Evropské ligy proti Apollonu Limasol. Vzestup pokračoval a to i přes osobní rodinnou tragédii. V říjnu téhož roku totiž fotbalistovi zemřel otec, který měl na jeho vývoj a vedení kariéry ohromný vliv.

Bez jeho pevné ruky se začaly projevovat problémy, které potkávají spousty marockých teenagerů žijících v Nizozemsku - většinu svého života tráví na ulici v prostředí svých vrstevníků. Mají sice muslimské vyznání a silnou tradici v rodině a její hierarchii, zároveň je však kolem nich západní svět se všemi lákadly. Mladý fotbalista nebyl jiný a začal nestřídmě utrácet za konzumní věci, pobývat ve společnosti pouličních floutků a zanedbávat životosprávu profesionálního sportovce.

Jeho výkony šly prudce dolů. Pro sezonu 2020/21 se novým trenérem PSV stal německý pragmatik Roger Schmidt a Ihattaren v podstatě definitivně ztratil svoje místo v sestavě. Veřejně se poprvé začal řešit Nizozemcův přístup k tréninku po značném úpadku formy a příbytku na váze. Samotný hráč také poprvé projevil typický jev svojí osobnosti - stavění se do role oběti. Problém viděl výhradně v metodách nového kouče. A i když u části tamní fotbalové obce našel zastání kvůli svéráznému vedení Schmidta, bylo jasné, že v PSV pokračovat nebude. Svůj poslední zápas za Farmáře (Boeren), jak se přezdívá eindhovenskému klubu, si připsal 24. 4. 2021, když naskočil na 7 minut za hvězdného Maria Götzeho.

Foto: Profimedia.cz

Mohammed Ihatteren nastupuje na hřiště za Maria Götzeho.

V létě téhož roku přišel nečekaný přestup, v němž měl jistě prsty hráčův agent Mino Raiola. Ten pro svého svěřence připravil přesun do Itálie, konkrétně do Juventusu, který ho obratem poslal na hostování do Sampdorie Janov, ze které se k velkým kariérám odrazili i Patrik Schick, Milan Škriniar nebo Bruno Fernandes. Ihattaren však nekopíroval jejich cestu, sám už v té době byl na sestupné stezce ve své kariéře. V říjnu 2021 odjel zpět do Nizozemska, aby navštívil svoji nemocnou matku, a zpět už se nevrátil. To vše, aniž by v janovském klubu odehrál jedinou minutu. Svému agentovi dal vědět, že chce skončit s profesionálním fotbalem, a zcela se odříznul od kontaktu s vnějším světem. Raiola s ním ještě před svojí smrtí přestal spolupracovat.

V lednu 2022 se Ihattaren vrátil zpět do Juventusu. Italský klub ho v dobré víře na nakopnutí jeho kariéry poslal na hostování do jeho rodné země, do Ajaxu, který má obrovské zkušenosti s prací s mladíky. Po téměř dvouletém trápení a detailní péči to začalo vypadat opět nadějně. Fotbalista dostával šanci v Jong Ajax ve druhé nejvyšší soutěži a nakonec se dostal i do zápasů za ‚Áčko‘. Jenže v přípravě na novou sezonu znovu záhadně zmizel.

Ajax se rozhodnul mu nepřidělit číslo dresu, nezapsal ho na soupisku pro Ligu mistrů a nakonec ani nevyužil opce na přestup z Juventusu. O rok později, v červnu 2023, s ním rozvázal kontrakt i samotný italský gigant. V tu chvíli Ihattaren nehrál soutěžní zápas už rok. V srpnu tohoto roku ještě Ihattaren mohl podepsat smlouvu v tureckém Samsunsporu, nicméně klub na poslední chvíli z této možnosti rezignoval pro neustálé navyšování finančních požadavků.

Mohammed Ihattaren je opravdu kvalitní a velmi talentovaný fotbalista. Dokáže na hřišti vidět a zahrát věci, které jen tak někdo neumí. Má dar. Jenomže minulost ukázala, že má těžký charakter. Pravděpodobně mu nevyhovuje tvrdé prostředí a přístup. Je to kreativec, který potřebuje jemnější zacházení a péči. Jeho osobnost formovalo také marocké, muslimské, uzavřené prostředí. Zdá se, že se naplno dokáže projevit, jen když se cítí mezi svými. Potřeboval by v tomto ohledu tedy trochu času a ochrany.

Po smrti otce si prošel depresemi, možná i úzkostmi a celkově černým obdobím. Pro Slavii je to extrémně rizikový chlapík. Pokud to ale přijme, může to pro ni být velká výhra, stejně jako pro samotného hráče. Ihattaren je ročník 2002, stále velmi mladý. Bude zrát jako člověk a zkušenosti se mu v hlavě rozloží. Otázka je, jestli obě strany budou mít trpělivost.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.