Denník N

Otehotnela na vrchole kariéry. Každý odchod od dcéry som znášala veľmi ťažko, hovorí olympionička Hrašnová

Foto – TASR. Grafika N – P. K.
Foto – TASR. Grafika N – P. K.

12. diel seriálu Ženy v Športe.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Určite ste už počuli stereotypy o tom, že šport sa nedá zlúčiť s materstvom, že pri športovkyniach často skĺzavame k hodnoteniu ich výzoru alebo o tom, ako sa pri manažérkach a novinárkach v športe neustále zdôrazňuje, že sú to ženy. Presne to sú veci, o ktorých sa rozprávať nechceme, a preto vznikol seriál Ženy v športe.

 

Každý piatok na webe Denníka N vychádza jeden diel zo série a vybrané časti nájdete aj v podcastových aplikáciách a na Youtube.

Kladivárka Martina Hrašnová mala v roku 2009 životnú sezónu. Na majstrovstvách sveta získala bronz, v Trnave v tom istom roku hodila 76,90 metra, čo je dodnes pätnásty najlepší výkon v histórii, vtedy to bol dokonca štvrtý najlepší výkon histórie.

V tej dobe bola na vrchole kariéry a patrila medzi najlepšie kladivárky na svete, do toho však oznámila, že pre tehotenstvo prerušuje kariéru. Už nikdy sa nevrátila na úroveň spred pôrodu, hoci získala dve striebra na majstrovstvách Európy.

„To som už bola matka, príliš som si vtedy nepripúšťala tlak, lebo som vedela, že v mojom živote je niečo dôležitejšie,“ hovorí v rozhovore zo série Ženy v športe.

V atletike sa pred niekoľkými rokmi riešil prípad šprintérky Allyson Felixovej, ktorá povedala, že jej po pôrode chceli sponzori krátiť zmluvy aj na 70 percent. Hrašnová hovorí, že sa so žiadnou diskrimináciou v tomto smere nestretla.

„U mňa žiadne problémy ako u Felixovej neboli, ale hlavne som ani nemala toľko sponzorov ako ona,“ hovorila so smiechom. Slovenskí sponzori v tomto smere nemali žiadne výhrady.

Hrašnová mala medzi augustom 2003 a augustom 2005 vynútenú pauzu od športu, keďže v jej tele pri antidopingovej kontrole našli pri mimosúťažnom odbere zakázaný anabolický steroid nandrolón.

„Bolo to pre mňa veľmi nepríjemné, pretože to stále vnímam tak, že som za to nemohla. Keď sa však na to pozriem spätne, tak mi táto dopingová aféra pomohla v tom, že som si počas tých dvoch rokov dostatočne oddýchla a načerpala novú chuť trénovať,“ hodnotila po rokoch pre Hospodárske noviny. 

Prerušenie kariéry pre tehotenstvo ste oznámili v decembri 2009. V tej dobe ste boli na vrchole kariéry. Neobávali ste sa, ako bude vyzerať váš návrat, či sa budete vedieť vrátiť do formy ako pred tehotenstvom?

Obávala som sa a nakoniec to bolo náročnejšie, ako som si predstavovala. Ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Ženy v športe

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie