Rusko ztratilo na Ukrajině 90 % jednotek, které mělo před invazí, tvrdí americká rozvědka

Americké tajné služby odhadují, že od počátku ruské agrese vůči Ukrajině Rusko ztratilo celkem 315 000 vojáků. Informují o tom zahraniční média s odkazem na nejmenovaný zdroj obeznámený s nedávno zveřejněným hodnocením rozvědek.

Podle této informace ruské ztráty představují téměř 90 % jednotek, které Moskva měla před loňskou invazí. Západní a ukrajinské pozorovatele alarmuje skutečnost, že ruská armáda používá taktiku, která vede k obrovským ztrátám.

Ukrajina počátkem prosince oznámila, že Rusko přišlo od začátku invaze 24. února 2022 až dosud o 332 040 vojáků. Informoval o tom Kyiv Independent s tím, že podle neověřených údajů ukrajinské armády ztratilo Rusko za posledních 24 hodin 930 vojáků bojujících na Ukrajině.

Co toto číslo znamená ale vlastně nikdo neví, stejně jako není známo, nakolik je reálné. Ani Rusko ani Ukrajina skutečné počty padlých a zraněných vojáků nezveřejňují. Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko přišlo celkem o více než 10 000 obrněných bojových vozidel, 8000 dělostřeleckých zbraní a 5995 dronů. 

Podle serveru Ukrajinska pravda Rusko k 31. říjnu ztratilo 300 810 vojenského personálu. Jenže není jasné, jestli jde o vojáky zabité či zabité a zraněné zároveň. Nelze ani ověřit, zda je počet vojáků, o které Rusko přišlo, skutečný. Statistiky se totiž dlouhodobě výrazně odlišují.

Na základě otevřených zdrojů se BBC spolu s webem Mediazona a týmem dobrovolníků dlouhodobě pokouší ověřovat skutečný počet padlých ruských vojáků. Zatím se podařilo zjistit jména 34 412 ruských vojáků, kteří zahynuli ve válce na Ukrajině. 

"Hovoříme pouze o datech, která se nám daří dohledat a ověřit z otevřených zdrojů: zprávy od úředníků a médií, publikace blízkých příbuzných obětí na sociálních sítích a informace ze hřbitovů. Skutečný počet ztrát je rozhodně vyšší než čísla, která jsme stanovili," upozornila BBC.

Doporučené články

"Celkem známe jména 3000 ruských vojáků, kteří zemřeli od začátku protiofenzívy ukrajinských ozbrojených sil. Tento počet zahrnoval pouze ty, jejichž nekrology uváděly relevantní okolnosti úmrtí, nebo ty, jejichž data úmrtí se shodovala s daty protiofenzívy. Skutečný počet ztrát je rozhodně vyšší než čísla, která jsme stanovili. Například od června se nám podařilo potvrdit úmrtí více než 6000 lidí, ale ne každý uvádí přesné datum úmrtí. Nejrychleji rostoucí kategorií ztrát zůstávají vězni a branci," dodal server.

Jiné zdroje ale uvádí zcela odlišná čísla. Britské ministerstvo obrany na síti X napsalo, že Rusko od začátku konfliktu pravděpodobně trvale přišlo o 150 000–190 000 lidí. Pod tímto pojmem je myšleno jak počet mrtvých, tak i trvale zraněných). "Celkový počet včetně dočasně zraněných (uzdravených a před návratem na bojiště) je v oblasti 240 000 -290 000," dodal resort s tím, že statistika nezahrnuje členy Wagnerovy skupiny a zajatecké prapory u Bachmutu.

Další zdroje uvádí výrazně nižší, ale i vyšší ruské ztráty. Například server Meduza na základě statistických údajů uvedl letos v létě, že ve válce proti Ukrajině zemřelo 47 000 ruských vojáků. New York Times pro změnu napsal, že celkový počet zabitých nebo zraněných ruských vojáků dosahuje 300 000.

Z toho by mělo být 120 000 mrtvých a až 180 000 zraněných. Podle serveru je na tom Rusko hůře než Ukrajina, která podle odhadů eviduje 70 000 mrtvých a až 120 000 zraněných vojáků. Jde ale o odhady, které nejsou, stejně jako v řadě dalších případů, ověřené.

Související

Více souvisejících

válka na Ukrajině Ruská armáda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Volby ve Velké Británii

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

Zdroj: David Holub

Další zprávy