Čoskoro nájdeme efektívne riešenie regulácie veľkých šeliem, verí Tomáš Taraba
1 min. čítania
13.12.2023 11:52
1 min. čítania

Čoskoro nájdeme efektívne riešenie regulácie veľkých šeliem, verí Tomáš Taraba

Tomáš Taraba Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk
Uložiť článok
Minister životného prostredia chce národné požiadavky predniesť na európskej úrovni.

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) verí, že sa čoskoro podarí nájsť efektívne riešenie regulácie veľkých šeliem. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Taraba sa počas klimatickej konferencie COP28 v Dubaji stretol s predstaviteľmi Fínska, Estónska či Rumunska, s ktorými debatoval na tému regulácie medveďa hnedého. Ide podľa MŽP o štáty s veľkou populáciou medveďa na svojom území. Všetky majú určené ročné kvóty na úrovni jednej desatiny populácie, ktorú regulujú každý jeden rok.

„Predstavitelia týchto štátov nerozumeli, ako sme mohli na Slovensku dopustiť, že nám tu doslova explodoval počet medveďov túlajúcich sa po mestách, obciach a ničiacich turizmus. Som veľmi rád, že sme si vymenili skúsenosti, ktoré potvrdzujú, že regulácia veľkých šeliem je možná," povedal Taraba.

Inšpirácia z Rakúska

Absolvoval tiež bilaterálne rokovanie so spolkovou ministerkou pre ochranu klímy a životného prostredia Rakúskej republiky Leonore Gewesslerovou. Rakúsko môže byť podľa ministra pre Slovensko dobrou inšpiráciou, ako sa dá rozvíjať turizmus, poľnohospodárstvo, priemysel a aj ochrana prírody súbežne. „Pani ministerka pozitívne reagovala na moju žiadosť rozvinúť spoluprácu a konzultácie osobitne v otázke zonácie národných parkov a budovaní ekologických zariadení na zneškodňovanie odpadov, v čom je Rakúsko lídrom na svete," podotkol.

Taraba sa na konferencii stretol aj so zástupcami Európskej investičnej banky či Európskej environmentálnej agentúry. Dohodol sa s nimi na príprave dôležitých dokumentov, ktoré otvoria dvere pre technickú asistenciu vyhodnocovania projektov a ich financovanie, priblížil envirorezort.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Slovenská národná strana
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.