Česká národní banka stojí před snížením úrokových sazeb

byznys

Pro konec roku bude zajímavé především to, jestli investorům vydrží nákupní nadšení. Poslední velkou vzpruhou bylo zasedání Fedu, které nakreslilo pokles sazeb pro příští rok, píše v Patria Finance ve výhledu na tento týden..

Česká národní banka stojí před snížením úrokových sazeb
Ilustrační foto
19. prosince 2023 - 09:41

Výhled silné ekonomiky a příznivějších měnových podmínek zapadl do tržních představ a ještě je umocnil. Fed se ale reakce možná zalekl, když se v dalších dnech jeho zástupci Williams, Bostic, a dokonce i jedna z největších holubic, Goolsbee, očekávání o sazbách snažili brzdit. Série dalších komentářů je v plánu i na nejbližší dny a má určitě potenciál hýbat s trhy.

Měnové zasedání má další z velkých centrálních bank, ta japonská. Ta stojí před jiným problémem než Fed, ECB či BoE. BoJ se rozhoduje mezi stabilitou politiky nebo jejím výhledovým utažením. Spekulace na druhou možnost jsou na japonských dluhopisech či jenu v plném proudu, takže budeme čekat, jestli se dočkáme aspoň nějakého náznaku budoucí možné úpravy. Investorům by to za současné situace ke spokojenosti stačilo.

Česká národní banka stojí před snížením úrokových sazeb. Podle nás dojde k akci už tento týden, když slabá ekonomika, pokles jádrové inflace, ale i holubičí signály ze světa přesvědčí bankéře, že se mohou dostatečně spolehnout na ústup inflačních tlaků. Na koruně se očekávání před jednáním projevují negativně.

Z pohledu nových makrodat bude týden méně zajímavý. Upozornit můžeme na listopadové osobní příjmy a výdaje v zámoří nebo index aktivity filadelfského Fedu.


Zatímco Fed horlivě koriguje velmi holubičí vyznění posledního zasedání, na trhy se pomalu vkrádá vánoční nálada. Tenhle týden absolvujeme ještě plnou nálož pěti obchodních dní, ale ten příští už bude svátky poznačen s obvyklou implikací výrazně menších zobchodovaných objemů.

V závěru roku přesto v korporátním kalendáři stále zbývá několik zajímavých jmen. Předně je to FedEx, který na rozdíl od UPS letos předvádí nečekaně spanilou jízdu. Zlepšení je udržitelné, neboť většinu má na svědomí úspora nákladů a s tím související růst produktivity/profitability.

Naváže Micron Technology, který letos rovněž předvádí úctyhodný a poměrně překvapivý výkon. Rozpačitý odraz ode dna na trhu s paměťovými čipy z první poloviny roku je tentam a postupně nabírá na síle. Micron se navíc k věci postavil zodpovědně a je disciplinovaný s kapitálovými výdaji. K tomu trochu holubičího Fedu a měkkého/žádného přistání a Micron vstupuje do výsledků na letošním maximu.

A do třetice je to společnost Nike, která se, podobně jako zbytek odvětví, postupně úspěšně prokousává nadbytečným inventářem. Rizikem je jako vždy Čína, která ale byla v posledním reportovaném kvartálu celkem odolná.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif