Bartoš má dva vyzyvatele v boji o předsedu Pirátů. Jedna soupeřka sedí v Bruselu

Dva soupeře bude mít vicepremiér Ivan Bartoš v lednové volbě předsedy Pirátské strany. Sám dostal 12 nominací, po dvou nominacích pak obdrželi europoslankyně Markéta Gregorová a někdejší místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. Vyplývá to z vnitrostranického hlasování, které proběhlo v minulém týdnu. 

Kandidaturu do čela strany původně avizoval také hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, který nakonec o post předsedy Pirátů usilovat nebude, protože nominaci nedostal.

Bartoš v kandidátské řeči poznamenal, že Piráti si podle něj vedou vzhledem k aktuální vnitrostátní i světové situaci dobře. Vicepremiér ale zdůraznil, že je třeba si také přiznat slabiny, poučit se z chyb a změnit procesy, které se ukázaly jako neefektivní. 

Ministr pro místní rozvoj také reagoval na stranickou kritiku kumulace funkcí, kterou však označil za normální, včetně vlastního souběhu funkce předsedy strany a člena vlády. "Má role ve vládě je naprosto stejná jako role libovolného předsedy stran vládní koalice. Argument rozpojení se stranou proto beru s poměrně zásadní rezervou," konstatoval. 

Pokud by byl opět zvolen, chce Bartoš zachovat unikátnost Pirátské strany, ale zároveň by rád dosáhl toho, aby byla efektivnější, jednotnější a navenek čitelnější. 

Bartoš je předsedou Pirátů nepřetržitě od dubna 2016. Jde o jeho druhé funkční období, v čele strany už byl mezi lety 2009 až 2014. Od října 2017 je poslancem, od předloňského prosince pak ministrem a místopředsedou vlády.

V listopadovém rozhovoru pro novinky.cz naznačil, že strana by pod jeho vedením kandidovala v příštích sněmovních volbách v roce 2025 samostatně. Piráti mají momentálně pouhé čtyři poslance, protože v rámci volební koalice se STAN doplatili na kroužkování. Bartošem vedená strana se do Sněmovny poprvé dostala v roce 2017, kdy získala 22 z celkových 200 mandátů. Poté strávila čtyři roky v opozici, nyní je součástí vládní koalice. 

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Markéta Gregorová (Piráti) Vojtěch Pikal (Piráti) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 14 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy