Založ si blog

Ohliadnutie sa za mojím rokom 2023 v kine

Minulý rok som som môj filmový rok v kine zhrnula presne v deň kedy rok končil.

Myslím si, že do konca roka toho už viac v kine nestihnem. Nevadí

Písala som o  InvalidoviBarbie,Indiana JonesoviPoirotovi

Ale nie o dvoch filmov ktoré som v kine videla v lete „Oppenheimmer“ a „Strays“.

Christopher Nolan a trilógia Batman-temný rytier je mojou srdcovou záležitosťou. A rovanko aj Interstellar po pravde po vzhliadnutí Interstellaru som skonštalovala že Nolan je génius. Počiatok, dokonalý trik…všetko skvelé filmy ale fakt už idem písať o Oppenheimmerovi.

 

Poznám človeka ktorý sa tiež ako ja tešil na Barbie a aj Oppenheimra. A zmyslel si že oba filmy vhliadne v jeden deň „posebe“. To však nebol môj prípad. Kým Barbie som videla v čase premiéry; Pri Oppenheimerovi som už strácala nádej že ho v kine stihnem. A napokon… ešte ho budú dávať! bolo mi oznámené. A že či pôjdeme lebo ísť chcem. Kedysi som si 31.August spájala s tým, že mi končí platnosť autobusovej karty a že musím ísť pár dní po tlačivo,potvrdenie do školy a tú nálepku skôr…lebo tie rady pred dopravnou kanceláriou bývajú dlhé. Tento rok však s Oppenheimerom.

Od filmu som čakala veľa. Nie len kvalitou ale aj obsahom. čakala som toho veľa o Jadrovej fyzike, čakala som toho veľa o spoločnosti, čakala som vnútorné monology…čakala som veľa. A dostala som to všetko. Okay, okrem vnútorných monologov.

 

Začnem cliché-A budem hodnotiť herecké výkony. Vo filme účinkujú mimoriadne talentovaný a populárny herci-mnohí z nich za svoje herecké výkony získali viaceré ocenenia. V hlavnej úlohe Cilian Murphy-Perfektný herecký výkon. Rovnako však vyniká aj Robert Downey Jr.

Nolan život „Otca atomovej bomby“ spracoval naozaj precízne.

Robertom  a  Jean Tatlock zobrazený ako plný vášne, nechladnúcej emocionálnej väzby,konfliktami,neistotou ale aj svojským porozumením. Kedže som toho veľa v minulosti čítala tak som si iúzie o štastnom konci nerobila.

Veru, aj v USA prebiehali monsterprocesy Mccarthyizmus ničil životy mnohým ľuďom prostredníctvom hromadných procesov a obvinení z podozrenia zo sympatizovaním s komunizmom. Strata práce, ponižovanie a teror. Mnohí z nich boli odsúdený bez spravodlivého súdneho procesu.

Mrzí ma ako mnohí diváci vnímajú aj dnes tento film povrchne. „Dlhý film v ktorom nosí Muprhy klobúk, tvári sa epicky a vyrobí atomovku“….dalo by sa to zhrnúť takto.

Filmové umenie dokáže mať veľkú moc na upozornenie hrozby a podnecovať k zamysleniu,diskusiám či dokonca vyvíjaniu úsilia o spoločenské zmeny.

Nič také sa ale nestalo. V 80.rokoch minulého storočia vznikali mnohé filmy ktoré vyjadrovali  obavy z možných následkov studenej vojny… A aj v roku 2023 vo vzduchu cítiť napätie celosvetovej katastrofy.

Moje celkové hodnotenie: 5/5.

_____________________________

Strays:

Bola som pozvaná do kina. Vedela som že ma čaká bláznivá komédia v ktorej nebude núdza o nekorektný humor. Jedna scéna mi však prišla už za hranicou a na mojej tvári sa zjavil znechutený a pohoršený výraz. Ale áno zasmiala som sa. Fajn oddychovka
Moje hodnotenie: 4/5.

Nie, nikomu by nespadla z hlavy koruna

16.05.2024

Ukazovanie prstom,hranie sa na detektívov,viac urážok a mnoho iného…Nikomu nespadne koruna z hlavy ak prizná, že jedinec v jeho názorovom/ideologickom spektre môže mať násilné/vraždené pohnútky. V „Mojom“, „Tvojom“, „Jeho“…“Ich“. Nemyslím si, že som jediná, kto si už dávnejšie prečítal hrozné veci ako tak od [...]

Otvorený list Nikitovi Slovákovi

15.05.2024

Píšem vám tieto riadky na tejto platforme. Nie, nemyslím si, že je to zbabelé a neférové. Všetko, čo sem napíšem, by som vám napísala aj pod váš príspevok na Facebooku pod svojím menom a s vlastnou fotografiou. Ale váš profil ste si nastavili tak, že vám vaše príspevky môžu komentovať len ľudia vo vašom zozname priateľov. Párkrát som zaregistrovala, že sa zvyknete [...]

Jedna planéta, dva svety a METGALA 2024

12.05.2024

V prvom rade by som chcela objasniť, čo to vlastne METGALA je. Je to jedna z najprestížnejších udalostí v svete „celebrít“. „Vstupné“ pre jednu osobu na toto podujatie je 75,000 dolárov. Finančné prostriedky z lístkov putujú na podporu inštitútu metropolitného múzea umenia. Toto podujatie ktoré sa koná každý rok je známe svojou [...]

pásmo gazy, izrael, palestínčania

Pri izraelskom nálete na tábor Nusajrát údajne zahynulo 20 ľudí

19.05.2024 10:31

Medzi zranenými je aj viacero detí. Záchranári naďalej prehľadávali trosky.

heger, rozhovor, pravda

Heger pre Pravdu: Ako vyzeral špeciálny výcvik premiéra? Okrem ochrancu existuje aj tzv. epizóda

19.05.2024 10:00

Hegerova manželka mala pri strelcovi zo Zámockej šťastie. Bývalý premiér atentát na Roberta Fica ostro odsudzuje.

San Francisco Homeless Lawsuit

V San Franciscu dostávajú alkoholici bez domova bezplatné pivo a vodku. Zachraňujeme životy, tvrdí radnica

19.05.2024 10:00

Zdravotné sestry v motelových izbách poskytujú klientom tri jedlá denne a dostatok alkoholu na uspokojenie ich potrieb v oblasti závislosti, každého však udržiavajú na bezpečnej úrovni intoxikácie.

Salmán bin Abd al-Azíz, biden

Saudskoarabského kráľa Salmána hospitalizovali s vysokou horúčkou a bolesťami

19.05.2024 09:27

Osemdesiatosemročný saudskoarabský panovník bol naposledy hospitalizovaný v apríli tohto roka s cieľom rutinnej kontroly jeho zdravotného stavu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 197507x
Priemerná čítanosť článkov: 1796x

Autor blogu

Odkazy