Jižní Korea po provokacích KLDR povolala do akce dělostřelce

Jižní Korea označila v pátek dělostřeleckou palbu Severní Koreje nedaleko pohraničních ostrovů za provokaci a varovala, že v reakci přijme vhodná opatření. Na pohraničním ostrově Jon-pchjong ve Žlutém moři spustila dělostřelecké cvičení, uvedla agentura Anadolu.

"Považujeme to za provokaci, která ohrožuje mír na Korejském poloostrově. Důrazně varujeme, že Severní Korea nese plnou zodpovědnost za eskalaci krize a žádáme ji, aby takové aktivity okamžitě ukončila," uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany.

Dodalo, že jihokorejská armáda "pozorně sleduje a monitoruje situaci v úzké spolupráci se Spojenými státy a v reakci na provokace přijme náležitá opatření".

Severní Korea v pátek v rámci cvičení odpálila kolem 200 dělostřeleckých granátů do Žlutého moře nedaleko námořních hranic s Jižní Koreou. "Severní Korea vypálila přibližně 200 střel do okolí ostrovů Jon-pchjong," oznámilo dříve jihokorejské ministerstvo obrany. Obyvatelům dvou z nich nařídili evakuaci.

Námořní pěchota několik hodin poté uskutečnila "ostrá dělostřelecká cvičení se samohybnými houfnicemi K9" na ostrovech Jon-pchjong, nedaleko kterých dříve dopadly střely severokorejské armády, uvedla agentura Jonhap.

Doporučené články

Čína mezitím vyzvala obě země, aby zabránily další eskalaci situace. "Čína jako soused (Korejského) poloostrova vždy prosazovala zachování míru a stability na poloostrově a řešení záležitostí prostřednictvím dialogu a konzultací," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí Wang Wen-pin.

Jedná se o první cvičení Jižní Koreje od ztroskotání vojenské dohody s KLDR, na jejímž základě vznikla v roce 2018 nárazníková zóna. Dohoda měla zajistit zmírnění napětí mezi oběma zeměmi. Severní Korea loni v listopadu dohodu jednostranně vypověděla poté, co Soul částečně pozastavil její plnění. Reagoval tím na vyslání severokorejského vojenského špionážního satelitu.

Naposledy došlo k podobnému incidentu v roce 2010, kdy KLDR odpálila do stejné oblasti 170 dělostřeleckých granátů. Zahynuli tehdy čtyři lidé včetně dvou civilistů. Byl to první útok Severní Koreje na civilní oblast od korejské války v letech 1950 – 1953.

Vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem jsou již delší dobu špatné. Přispělo k tomu i posílení vojenské spolupráce mezi Soulem a Washingtonem, které následovalo po rekordním počtu raketových testů KLDR, píše agentura AFP.

Související

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) armáda Jižní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

Guterres: Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu jsou závazná. Izrael se mu musí podřídit

Generální tajemník OSN António Guterres v pátek zdůraznil, že rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu jsou závazná. Tento soud předtím Izraeli nařídil zastavit vojenskou operaci ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy