Vejmělek: Středoevropské měny na úvod týdne s podporou

byznys

Do nového týdne jsme vstoupili s relativně slabými evropskými čísly v zádech, dopad na vývoj kurzu eura vůči dolaru byl však minimální.

Vejmělek: Středoevropské měny na úvod týdne s podporou
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
9. ledna 2024 - 07:48

Zklamání přinesly hned ranní čísla německých podnikových objednávek za listopad, které potvrdily přetrvávající slabost v německém průmyslu. Negativní dopad těchto statistik do určité míry vykompenzoval vyšší listopadový přebytek v německém zahraničním obchodě, když byl patrný zejména výrazný meziměsíční nárůst zahraničně obchodní výměny. Prosincové statistiky ekonomické důvěry z dílny Evropské komise přináší opravdu nepatrnou naději na zlepšování sentimentu, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.


Ekonomická dynamika v regionu jako celku a vyšší úrokové sazby regionální aktiva relativně zvýhodňují, což se dnes projevilo i na regionálních měnách. Všechny měny včetně české koruny měly tendenci v pondělí vůči euru posilovat. Tuzemská měna se z ranních kotací u 24,65 CZK/EUR postupně dostala v odpoledních hodinách na dosah hladiny 24,45 CZK/EUR. 

Z tuzemských dat potěšil listopadový přebytek zahraničního obchodu za listopad, kde jeho přebytek výrazně překonal tržní konsensus. Na místě je ovšem otázka jeho dlouhodobější udržitelnosti ve světle pokračujících potíží v českém průmyslu. Zde naopak listopadová data výrazně zklamala. A potěšující nebylo ani čtení týkající se listopadové stavební produkce.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif