Jižní Korea je největší nepřítel KLDR, řekl Kim Čong-un. Vyzval k jejímu zničení

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil Jižní Koreu za hlavního nepřítele své země a vyzval k jejímu zničení, informovala agentura TASS s odkazem na severokorejská média. 

Během návštěvy továrny na výrobu zbraní Kim uvedl, že je čas označit Jižní Koreu za nejvíce nepřátelský stát vůči Severokorejské lidově demokratické republice (KLDR). Rovněž vyzval pracovníky továrny k výrobě více zbraní a zdůraznil, že nemá v úmyslu vyhýbat se válce. Kim varoval, že nebude váhat s ničením svého jižního souseda.

Tato prohlášení Kima přicházejí krátce po vojenském cvičení severokorejské armády s ostrou municí nedaleko sporné námořní hranice. Jižní Korea na to reagovala vlastními vojenskými manévry a evakuací obyvatel z ostrova v pohraniční oblasti.

Kimův výrok o neváhání s ničením Jižní Koreje následoval po jednom z největších vojenských cvičení od roku 2010, kdy KLDR ostřelovala jihokorejský ostrov Jon-pchjong.

Doporučené články

Výzvy k výrobě zbraní a vyjádření vážnosti vůči Jižní Koreji jsou součástí Kimových snah povzbudit pracovníky v průmyslu. Tyto akce byly popsány jako povzbuzení zaměřené na dosažení ambiciózních výrobních cílů pro nový rok.

Kimova prohlášení přišla také poté, kdy zhruba 50 zemí spolu se Spojenými státy odsoudilo údajné dodávky severokorejských zbraní do Ruska, které je aktuálně zapojeno do války na Ukrajině. Tato činnost by byla v rozporu se sankcemi Organizace spojených národů.

Ve společném prohlášení zemí, včetně USA, Kanady, Austrálie, Japonska a všech členských zemí Evropské unie s výjimkou Slovenska a Maďarska, zdůraznily odsouzení tohoto jednání. Prohlášení vyzývá všechny členské země OSN, včetně členů Rady bezpečnosti OSN, k odsouzení zjevného porušování rezolucí Rady bezpečnosti OSN ze strany Ruska a Severní Koreje.

Doporučené články

Bílý dům nedávno uvedl, že Rusko použilo balistické rakety s krátkým dosahem, pocházející ze Severní Koreje, při několika útocích na Ukrajině. Tato obvinění vedla k posílení mezinárodního odsudku a výzvám k odpovědnosti. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl tato obvinění komentovat.

Washington plánuje v Radě bezpečnosti OSN řešit dohody o zbraních mezi Ruskem a Severní Koreou a žádat odpovědnost Ruska v souvislosti s uvedeným porušením rezolucí OSN, které byly schváleny i Ruskem, včetně zbrojního embarga na Severní Koreu.

Související

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Kim Čong-un

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pomáhat Ukrajině za každou cenu? Slováky bráníme my a Česko, protože dali Kyjevu svá letadla, varuje Maďarsko

V příštích týdnech se očekává souboj související s návrhem NATO v otázkách podpory Ukrajiny. Nátlak na Maďarsko je enormní, Budapešť se ale nechce podílet ani na výcviku ukrajinských vojáků, ani na dodávce zbraní. Podle agentury MTI to v pondělí uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy