Jan Vejmělek: Kvůli nižší inflaci koruna tento týden slabší

byznys

Kurz eura vůči dolaru v tomto týdnu žádné změny nevykázal, když se držel, poměrně stabilní kolem úrovně 1,0950 USD/EUR.

Jan Vejmělek: Kvůli nižší inflaci koruna tento týden slabší
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
14. ledna 2024 - 08:20

Společná evropská měna tak držela proti zeleným bankovkám relativně silné úrovně, i když z pohledu zveřejněných makroekonomických dat mnoho důvodů ve prospěch eura nebylo. Zklamáním byla především německá data průmyslových objednávek i průmyslové produkce za listopad, komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Slabost německého průmyslu stojí za zvyšující se pravděpodobností, že se Německo ve druhé polovině loňského roku nacházelo v technické recesi. S novým rokem by se ale situace měla sice pomalu, ale přesto začít obracet. První vlaštovkou bylo mírné zlepšení ekonomické důvěry v eurozóně z dílny Evropské komise, potěšily také solidní meziměsíční růstové dynamiky v německém zahraničním obchodě za listopad. 


Z opačné strany Atlantického oceánu jsme se dočkali prosincových inflačních dat. Celková spotřebitelská inflace skončila celkem výrazně nad tržním konsensem (naproti tomu ceny průmyslových výrobců naopak překvapily nižší dynamikou), nicméně jádrové ceny rostly v souladu s tržním očekáváním. Tady předpokládáme, že ústup inflačních tlaků nebude tak rychlý, aby umožnil snížení sazeb na dřívějším než květnovém zasedání, na kterém to předpokládáme my.

Koruna v tomto týdnu oslabila. Zatímco ještě během pondělní seance se kurz nacházel u 24,50 CZK/EUR, v závěru týdne již atakoval 24,70 CZK/EUR. Z pohledu trhu největším překvapením bylo čtvrteční zveřejněná tuzemské inflace za prosinec. V souladu s naším očekáváním totiž meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil z listopadových 7,3 % na prosincových 6,9 %, když trh čekal stagnaci na 7,3 % . Nicméně ani takto pozitivní překvapení podle nás neznamená, že již na únorovém zasedání ČNB tempo snižování sazeb zrychlí. Jádrová inflace totiž byla mírně vyšší, a hlavně nadále přetrvává nejistota ohledně lednového inflačního čísla. 

Data z reálné ekonomiky přinesla v tomto týdnu smíšené signály. Obdobně jako v Německu jsme se dočkali slabé listopadové průmyslové a stavební produkce, lepší byl naopak výsledek zahraničního obchodu . Prosincová nezaměstnanost vzrostla v podobě podílu nezaměstnaných na 3,7 % z listopadových 3,5 %, výlučně ale kvůli sezónnosti. Trh práce nadále zůstává silný. Závěr týdne pak přinesl povzbudivá data za listopad z poptávkové strany ekonomiky v podobě statistik maloobchodních prodejů a tržeb v sektoru služeb.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif