Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AZ-kvíz tentokrát s Fortunou

Bez Krčmáře a s nevšedním programem. V Anterselvě pojedou biatlonisté zkrácený individuál

Poslední zastávku Světového poháru před únorovým mistrovstvím světa v Novém Městě na Moravě obstará italská Anterselva. Na programu je v úvodu šestého dílu v tradičním areálu elitního seriálu zkrácený vytrvalostní závod biatlonistů na 15 kilometrů. Chybět v něm ovšem bude Michal Krčmář, který se chce zotavit ze zdravotních potíží, jež jej trápily minulý týden v Ruhpoldingu. Přímý přenos sledujte od 14:05 na ČT sport a ČT sport Plus.

Krčmář měl po infekci v létě tréninkový výpadek a během posledního stíhacího závodu SP v Ruhpoldingu se necítil na trati dobře. Po dojezdu na 51. místě řekl, že ho bolela bedra a záda. Nebyl také spokojený s běžeckými časy.

"Moje pocity neodpovídají tomu, jak jezdím. Je to taková falešná forma. Člověk se necítí úplně špatně, ale ty časy jsou na pytel," uvedl Krčmář v rozhovoru pro ČT sport. 

"Naházelo mi to spoustu otázek před mistrovstvím světa. Vyvstaly i na trati různé věci, které nejsou příjemné," dodal. MS startuje už 7. února smíšenou štafetou. 

Stav české jedničky zkrátka nyní podle sportovního ředitele svazu Ondřeje Rybáře není takový, aby mohl závodit a trénovat ve vysoké nadmořské výšce.

"Už na začátku sezony jsme počítali s tím, že může přijít chvíle, kdy se projeví jeho zdravotní problémy. Teď bylo třeba správně zareagovat. Zvolili jsme jistější cestu přípravy doma, kde ho budeme mít pod dohledem," doplnil Rybář.

Po návratu Adama Václavíka a Mikuláše Karlíka budou Češi v Anterselvě se šesti závodníky. V týmu jsou také Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Vítězslav Hornig a Jonáš Mareček.

Ten ale ve startovní listině pro první klání nefiguruje. "Jonáš má trochu problémy s únavou, ale jinak je v klidu a v pohodě," uvedl střelecký trenér Matthew Emmons.

Šestý díl SP začíná zkráceným vytrvalostním závodem mužů na 15 kilometrů. O den později čeká stejná disciplína i ženy, které pojedou 12,5 kilometru.

V takovéto podobě a s penalizací 45 sekund místo klasické minuty se individuály pojedou teprve podruhé v historii. Poprvé to bylo v únoru 2019 během SP v kanadském Canmore.

Milukáš Karlík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

O víkendu se v Anterselvě uskuteční smíšené štafety a závody s hromadným startem. Ženy tak pojedou závody ve třech dnech. Právě vzhledem k únavě i kvůli vysoké nadmořské výšce bylo už před sezonou rozhodnuto o tom, že individuály se v Anterselvě pojedou v kratší distanci.

Předpověď počasí slibuje na první závod v jižním Tyrolsku sice zataženo, ale až sedm stupňů nad nulou. V dalších dnech už se má o nejméně osm stupňů ochladit. 

Pro šestý díl SP je nahlášeno celkem 132 biatlonistů, z nichž tomu nejstaršímu, Rakušanovi Simonu Ederovi, bude příští měsíc jednačtyřicet let.

Vytrvalostní závod, ovšem ten klasický na 20 kilometrů, zažila Anterselva naposledy před dvěma lety, kdy ještě mohli v elitním seriálu startovat Rusové.

Po bezchybné střelbě tehdy zvítězil Anton Babikov. Vpád ruských teroristů na Ukrajinu ale záhy zapříčinil změnu situace. Mezinárodní biatlonová unie IBU totiž další starty Rusů a Bělorusů znemožnila.

Češi v akci – startovní listina (v závorce pořadí):

Jakub Štvrtecký (19), Tomáš Mikyska (29), Vítězslav Hornig (51), Adam Václavík (84), Mikulaš Karlík (88).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články