Ekonomika USA zůstala ve 4.kvartálu 2023 v dobré kondici

byznys

Americký dolar  těžil z růstu tržních úrokových sazeb po silných maloobchodních tržbách. Ty v prosinci   meziměsíčně vzrostly o 0,6 %, zatímco konsenzus trhu očekával 0,4 %.

Ekonomika USA zůstala ve 4.kvartálu 2023 v dobré kondici
Ilustrační foto
18. ledna 2024 - 09:23

Ještě větší překvapení se pak konalo ve struktuře, kde o 0,8 % meziměsíčně vzrostla kontrolní skupina (oček. 0,2 % m/m), která je důležitým ukazatelem fundamentálních poptávkových tlaků. Celkově se tak zdá, že ekonomika Spojených států si po velmi silném třetím čtvrtletí zachovala solidní dynamiku i v Q4 23. Dolarové tržní úrokové sazby v reakci na data vzrostly na kratších splatnostech zhruba o 10 bb, píše v komentáři Jaromír Gec, analytik Komerční banky.

O něco mírnější zvýšení zaznamenaly i eurové sazby. Ty patrně reagovaly na slova prezidentky ECB Lagardeové, která se připojila ke svým kolegům ve snaze tlumit očekávání blížícího se uvolnění měnové politiky. Připustila však, že ke snížení úrokových sazeb by ECB mohla dospět již v létě. Americký dolar ve výsledku k euru posílil o 0,2 % na 1,086 USD/EUR.


Sentiment na trzích ve středu měnám rozvíjejících se ekonomik nepřál. Ztrácel nejen souhrnný index těchto měn (JPM-EM index), ale i samotný středoevropský region. Odpoledne z něj k euru nejvíce oslaboval maďarský forint (0,5 %), polský zlotý byl se ztrátou ve výši 0,3 % v těsném závěsu. Relativně nejlépe z dnešního obchodování vyšla česká koruna, která počáteční oslabení k 24,80 CZK/EUR dokázala odpoledne smazat a vrátila se zpět k otevíracím 24,75 CZK/EUR.

Viceguvernérka ČNB Zamrazilová zopakovala, že na nadcházejících zasedáních očekává pokračování snižování úrokových sazeb. Rozsah uvolnění měnové politiky bude záviset na tempu dezinflace. Pokud by pokles inflace byl rychlejší, je připravena podpořit snížení úrokových sazeb i o více než 25 bb. Pokud by naopak inflace ustupovala pomaleji, než ČNB předpokládá, může být cyklus snižování sazeb kdykoliv zastaven. Výraznější reakci na trzích toto prohlášení nevzbudilo. Tržní kontrakty nadále implikují pokles repo sazby zhruba na 3,25 % v ročním horizontu, zatímco my se obáváme, že jádrová inflace setrvávající nad 2% bude důvodem k o něco pozvolnějšímu poklesu úrokových sazeb. Klíčová sazba by podle nás na konci roku měla dosáhnout 4 %.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif