Pellegrini ohlásil kandidaturu na slovenského prezidenta

Předseda Národní rady Slovenské republiky a strany Hlas-SD, Peter Pellegrini, oznámil svou kandidaturu na prezidenta Slovenské republiky. Podle TASR kandidaturu oficiálně ohlásil během pátečního projevu v prostorách Státní opery v Banské Bystrici. V případě úspěchu ve volbách plánuje Pellegrini vzdát se svého postu šéfa Hlasu-SD a předsedy parlamentu.

Pellegrini zdůraznil, že prezident by měl být osobou, které lidé důvěřují, na kterou se mohou spolehnout v obtížných chvílích a za kterou se nemusejí nikdy stydět. Podle něj by prezident neměl být závislý ani na koalici, ani na opozici, a odmítl koncepci prezidenta jako protiváhy vůči vládě.

V případě vítězství ve volbách plánuje Pellegrini navrhnout buď Denisu Sakovou nebo Richarda Rašiho na post předsedy parlamentu. Na mimořádném sněmu Hlasu-SD bude doporučovat, aby nástupce ve vedení strany vybral ze současného nejužšího vedení, tedy z místopředsedů a generálního manažera strany.

Zákon umožňuje každému občanovi České republiky s trvalým pobytem na Slovensku, který má v den voleb alespoň 40 let, kandidovat na prezidenta. Návrhy kandidátů lze předat do 30. ledna do půlnoci, a to buď na základě podpisů nejméně 15 poslanců Národní rady SR nebo občanů prostřednictvím petice s 15 000 podpisy.

První kolo prezidentských voleb proběhne v sobotu 23. března, případné druhé kolo pak 6. dubna. Prezidentské období současné prezidentky Zuzany Čaputové končí 15. června 2024, a ona se znovu do prezidentských voleb nechystá kandidovat.

Volební kampaň před prezidentskými volbami již začala, a kandidáti mohou vynaložit až půl milionu eur. Kampaň bude ukončena 48hodinovým volebním moratoriem. 

V minulosti zastával Peter Pellegrini významné politické pozice ve straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD), kde působil několik let a byl premiérem v období 2018 až 2020. Po neúspěchu Směru-SD ve volbách v roce 2020 opustil Pellegrini spolu s desítkou poslanců této strany a založil vlastní politickou formaci Hlas-SD.

Tato strana se stala významnou silou s vysokými preferencemi, avšak v průběhu času začala ztrácet podporu. V předčasných volbách konaných v září minulého roku, kde vítězila opět Směr-SD, skončila strana Pellegriniho na třetím místě.

Čtyřnásobný premiér a předseda Směru-SD Robert Fico slíbil Pellegrinimu při jeho kandidatuře na prezidenta podporu. Fico sám neuspěl před deseti lety ve volbě prezidenta. Naopak šéf třetí vládní strany SNS, Andrej Danko, také oznámil svůj záměr kandidovat na prezidentský post. 

Související

Více souvisejících

Slovensko volby na Slovensku Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 6 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu uteklo před hrozící invazí už sto tisíc lidí

Více než 100.000 lidí uprchlo za uplynulých pět dní z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedl v pátek Dětský fond OSN (UNICEF) podle agentury Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy