Ticho, obrovský smútok a obavy zavládli v Jasnej: Petra Vlhová spadla, už sa nepostavila...

Fotogaléria
Petra Vlhová prežila ťažký deň, hneď v úvode v Jasnej spadla, a žiaľ, nepostavila sa na nohy a zo svahu ju zviezli pomocou záchranárov, preteky v Jasnej zrejme už vôbec nedokončí... Zdroj: Profimedia

Najbližšie dva dni sme mali sledovať dve súperky na slovenských svahoch na pretekoch Svetového pohára v Jasnej. Už včera sa vo veľkom štýle a za obrovského skandovania postavili na pódium aj dve súperky pri žrebovaní čísel.

Včera sa predstavili Slovákom

Prvá z dvoch najsledovanejších rivaliek si po žreb na dnešné preteky prišla Petra Vlhová (28), ktorá si vyslúžila veľkú podporu - akoby aj nie, keďže je doma. Mikaela Shiffrinová však nezaostávala, aj ona má u nás mnoho fanúšikov. Po potlesku milo skonštatovala, že to čo u nás vidí, je úžasné.

Fotogaléria
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová sa takto predstavili Slovákom v Jasnej, v piatok večer 19. januára 2024. FOTO, Michal Svítok Zdroj: TASR

V Jasnej hneď v úvode zavládlo ticho

Žiaľ, naozaj len krátko po začatí pretekov už u Slovákov zavládli smútok a obavy, lebo Petra Vlhová spadla hneď v úvode a viac sa nedokázala zdvihnúť. Preteky boli prerušené a po našu lyžiarku prišli záchranári, ktorí ju zviezli pre pomoc a do nemocnice. Pozrite si ten moment vo videu:

Celý pád hneď v úvode trate vyzeral na prvý moment ľahšie, vzápätí však pri pohľade na Petru, ktorá zostala zakliesnená v bočnej sieti s nohou vykrútenou do neprirodzenej polohy, bolo jasné, že to bude vážnejšie. Minúty, kedy našu hviezdu obklopila pomoc a ona sa nepostavila, boli pre fanúšikov zdrvujúce.

Všade naokolo vládlo úplné ticho. Až vo chvíli, kedy prechádzali okolo fanúšikov preťalo to hrobové ticho obrovské skandovanie Slovákov, ktorým jej všetci vyjadrili podporu a Petra všetkým statočne zo záchranárskych saní, zakývala. Následne ju transportoval do nemocnice vrtuľník.

Fotogaléria
Statočná Petra Vlhová počas prevozu na saniach zakývala svojim fanúšikom Zdroj: TASR

Všetci sme potom čakali na správy, čo bude a veľmi držali Petre palce. Tesne pred obedom vydal jej tím aj oficiálne stanovisko: ,,V súčasnosti sa Peťa podrobuje komplexným vyšetreniam, ktoré odhalia rozsah zdravotných indispozícií, o čom vás budeme informovať. Žiadame vás o trpezlivosť a pochopenie. V mene celého Niké Ski Team Petra Vlhová by sme sa radi poďakovali fanúšikom za obrovskú podporu, ktorej sa nám v týchto chvíľach od vás dostáva. Užite si zvyšok dnešných pretekov a povzbudzujte, prosím, všetky pretekárky na trati," uviedli v oficiálnom vyhlásení.

Zatiaľ sa nepredpokladalo, že by sa aspoň zajtra mohla opäť postaviť na štart, hoci by sme si to najviac zo všetkého želali.

A napokon sa najväčšie obavy aj potvrdili - Petra túto sezónu skončila, poškodila si väzy v kolene.

Fotogaléria
Petra Vlhová dnes, žiaľ, spadla, preteky prerušili Zdroj: TASR

Jej tréner Mauro Pini poobede informoval, že po páde v pretekoch Svetového pohára v Jasnej utrpela poranenie väzov v pravom kolene a sezóna sa pre ňu skončila: ,,Správy sú, bohužiaľ, smutné. Petra utrpela poškodenie väzov v kolene, je v opatere lekárov, ktorí sa špecializujú na tento druh zranení," povedal manažér tímu Richard Galovič.

Dodal tiež, že si pri páde silno udrela aj hlavu a rameno. Vlhová sa vo vojenskej nemocnici v Ružomberku podrobila viacerým testom, fanúšikom odkázala: ,,Ďakujem všetkým za obrovskú podporu. Verím, že všetko zvládnem. Budem bojovať o čo najskorší možný návrat na lyže." Držíme jej veľmi palce...

Fotogaléria
Petra Vlhová, Švajčiarsko, 21. 3. 2021 Zdroj: Profimedia

Pozrite si teraz spolu s nami tu nižšie aj dva silné a inšpiratívne príbehy nielen Peti, ktorej držíme palce, ale aj jej súperky Mikaely, ktorá ešte v pretekoch bojuje. Ich prekvapivé prepojenie sme pre vás priniesli práve pri príležitosti pretekov na Slovensku. Možno ani vy neviete, čo všetko spája Petru Vlhovú a Mikaelu Shiffrinovú...

Diva.sk Iná, než ju poznáme! Krásna a elegantná Petra pripomínala princeznú, v kráľovskej modrej zas...

Dve rivalky, ktoré toho majú veľa spoločného

Relax pri športe, starší bratia či rodinné putá... Na svahu sú to najväčšie rivalky, no v skutočnosti majú toho spoločného viac, než len lyžovanie. Zjazdové lyžiarky Slovenka Petra Vlhová a Američanka Mikaela Shiffrinová už roky súperia medzi sebou o to, ktorá z nich bude kráľovnou svahov. Sú si však viac podobné, než by sa na prvý pohľad dalo povedať.

Fotogaléria
Len pár dní dozadu spolu takto stáli, a oslavovali. Mikaela Shiffrinová oslavuje po víťazstve v slalome žien spolu s druhou Petrou Vlhovou a treťou Sarou Hector / Flachau, Rakúsko - 16. januára 2024 / REUTERS/Leonhard Foeger Zdroj: reuters

Obe sa narodili v roku 1995 a obe majú v dátume narodenia číslo 13. Jedna marec, druhá jún. To však ani zďaleka nie je jediné, čo majú zjazdové lyžiarky Petra Vlhová a Mikaela Schiffrinová spoločné.

Fotogaléria
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová, spolu v rakúskom Soeldene 23. októbra 2021. Zdroj: Profimedia

Petra, ktorej najmä zahraniční novinári hovoria Snehová kráľovná zo Slovenska, mala k lyžovaniu veľmi blízko už v útlom detstve. Na lyžiach už stála ako trojročná. Jej rodičia – Igor a Zuzana totiž mali v lyžiarskych strediskách Jasná a Čertovica stánky s občerstvením.

A tak, kým oni pracovali, ich deti trávili čas na zasnežených svahoch. Už veľmi skoro sa ukázalo, že v Petre drieme obrovský talent. Jej rodičia a tréner na to prišli veľmi rýchlo – vyhrávala jedny preteky za druhými. Neodradilo ju ani to, keď počas jedného tréningu utrpela veľké zranenia a skončila s otrasom mozgu a poranenou čeľusťou.

Fotogaléria
Petra Vlhová stála na lyžiach už ako malé dieťa, lyžovanie si zamilovala, foto: Facebook Petra Vlhová Zdroj: Facebook

Na lyžiach od malička

Podobne to mala aj Mikaela, ktorá však na rozdiel od rodáčky z Liptovského Mikuláša, brázdila svahy v americkom Colorade. V čase, keď sa iné deti len učili chodiť, malá Mikaela už stála na lyžiach. Obaja jej rodičia – otec Jeff a mama Eileen boli nadšenými lyžiarmi. Niektoré zdroje uvádzajú, že dokonca istý čas pôsobili ako lyžiarski inštruktori.

Top
Diva.sk Ako jediná siaha Mikaela Shiffrinová na legendárne rekordy: Poznáte jej príbeh? Vždy buď rýchlejšia...

K láske k tomuto zimnému športu viedli aj svoju dcéru. Najmä jej mama, ktorá bola sama pretekárkou, no neskôr sa z nej stala zdravotná sestra, ju veľmi povzbudzovala a v dcére videla veľký potenciál. Ako uviedla Mikaela, svoju mamu porazila, keď mala len 12 rokov a odvtedy mohla prehlasovať, že je lepšou lyžiarkou.

Fotogaléria
Mikaela Shiffrinová z USA so svojou matkou Eileen a jej otcom Jeffom na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní 18. 2. 2017, Svätý Moritz, Švajčiarsko Zdroj: Profimedia

Rodina na prvom mieste

Obe pretekárky, ako Petra, tak aj Mikaela, majú obrovskú základňu vo svojich rodinách. Obe majú starších bratov, ktorých sa celý život snažili poraziť. Petra sa doťahovala na brata Borisa, ktorý jej je celé tie roky obrovskou oporou a je dôležitým členom jej tímu.

Rodina dala na podporu svojej talentovanej Petry všetko, čo bolo v jej silách. Jej otec a brat, ktorí podnikajú v kovovýrobe, ju nielen finančne ale doslova všemožne podporujú aj v lyžiarskom tíme.

No boli aj časy, keď si Vlhovci museli vziať úver, aby kúpili dodávku. Tou sa lyžiarka so svojim výstrojom a celým tímom prepravovali z jedných pretekov na druhé. Vlhovci však neľutujú nič, čo investovali do svojej dcéry.

Fotogaléria
Rodina Petru vždy podoporova, na fotografii Petra Vlhová s bratom Borisom, otec Igor Vlha a mama Zuzana Zdroj: TASR, Profimedia

Tragická strata pre Mikaelu

Rodina je obrovským motorom aj u Mikaely. Jej otec Jeff, ktorý bol anesteziológom, brat Taylor a mama Eileen boli obrovskou motiváciou aj u nej. Mama je dodnes jej mentorkou a spolu s bratom ju sprevádzajú na všetkých podujatiach.

Ako rodina však utrpeli obrovskú stratu, keď v roku 2020 nešťastne zahynul otec Jeff. Po tom, ako vo februári nešťastne spadol zo strechy ich rodinného domu, na následky zranení hlavy zomrel. Pre Mikaelu to bola obrovská rana.

Okamžite prerušila sezónu a už viac nepretekala. Ako neskôr priznala, so smrťou otca sa nevedela zmieriť a dokonca bola odhodlaná, že navždy skoncuje aj s lyžovaním. Fanúšikom sa priznala, že nemohla ani jesť, či spať a vyplakala more sĺz.

Našťastie, pozbierala sa a v decembri toho istého roku už stála na stupni víťazov. Aj to však bolo len kvôli pamiatke jej otca. Mikaela je presvedčená, že to by ho urobilo šťastným.

Fotogaléria
Mikaela Shiffrin a Jeff Shiffrin, finále FIS Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Soldeu-El Tarter, Andorra, 17. marca 2019 Zdroj: Profimedia

Petre učarovali adrenalínové športy

Rodinné zázemie však nie je jediné. Ďalšou vecou, ktorá tieto dve výborné zjazdárky spája, je záľuba v iných športoch. Petra Vlhová už ako malá nebola to typické dievčatko, ktoré pokojne sedelo a hodiny sa hralo s bábikami.

Starší brat a jeho partia ju formovali natoľko, že najradšej lozila po stromoch a stavala bunkre. Potajme tiež brala bratovu motorku a motokros dodnes patrí k jej srdcovým záležitostiam.

Sama o sebe hovorí, že zbožňuje adrenalín a rýchlosť. Okrem toho, že tento motošport je o odvahe, trénuje si pri ňom rovnováhu, koordináciu a tiež ním posilňuje brucho a končatiny.

V minulosti bola tiež celkom nadanou futbalistkou. Už v škole preukazovala chuť víťaziť a nevedela sa zmieriť s prehrami svojho tímu. Dnes sa venuje mnohým športom – v lete napríklad aj vodnému lyžovaniu, rada bicykluje, hrá tenis, chodí kajakovať či liezť a napríklad mala aj lekcie z bojového športu Krav-maga.

Fotogaléria
Petra Vlhová sama o sebe hovorí, že zbožňuje adrenalín a rýchlosť Zdroj: Instagram

Mikaela miluje hudbu

Shiffrinová tiež rada relaxuje pri športe, no nemá až taký široký záber. Rovnako ako Petra, aj ona bicykluje a s mamou hráva tenis. Jej veľkou záľubou sú napríklad slovné hry, rada maľuje, varí a spí. Dostatok odpočinku je podľa Mikaely kľúčový pre jej formu. Počas dňa si vie pospať aj dve hodiny a vankúš s mäkkou dekou si dokonca nosieva so sebou aj na cesty.

Fotogaléria
Mikaela Shiffrin a Aleksander Aamodt Kilde na galavečeri pod názvom 2023 TIME100 Gala, spríl 2023, New York City. Photo by /UPI Zdroj: Profimedia

Obe našli veľkú lásku

Ďalšou jej veľkou záľubou je hudba. Je nadanou klaviristkou, hrá aj na gitaru a veľmi rada tancuje. Aj tu sa trochu pretínajú s Vlhovou. Tá podľa medializovaných informácií hrá na bicie. V minulosti podstupovala tréning hry na bicie, aby si zlepšila koordináciu rúk a nôh.

Čo sa týka súkromia, obe lyžiarky majú partnerov a nikoho neprekvapí, že sú to tiež skvelí športovci. Petra tvorí pár s Michalom Kyselicom, ktorý je fitnes tréner. Mikaele zas učaroval nórsky zjazdový lyžiar Alexander Aamodt Kilde.

Fotogaléria
Petra tvorí pár s Michalom Kyselicom, ktorý je fitnes tréner. Mikaele zas učaroval nórsky zjazdový lyžiar Alexander Aamodt Kilde, foto: IG/petravlhova13, mikaelashiffrin Zdroj: Instagram

Po boku šampióniek

Čo sa týka vzdelania – naša Petra skončila hotelovú akadémiu. Mikaela zas akadémiu zimných športov Burke Mountain Academy a stále presadzuje, aby športovci nezanevreli na vzdelanie. Každopádne, obe športovkyne mali svoje veľké vzory. U Shiffrinovej to bola Lindsey Vonnová, ktorú sa snažila napodobniť.

Fotogaléria
Lindsey Vonnová je pre Mikaelu Shiffrinovú veľký vzor Zdroj: Profimedia

Petra zas vzhliadala k Veronike Velez-Zuzulovej, ktorá si nadanú lyžiarku vzala pod svoje krídla a dopomohla jej k skvelým výsledkom, keď ju nechávala trénovať po svojom boku.

Fotogaléria
Petra Vlhová, Veronika Velez Zuzulová, Šárka Strachová počas slávnostného vyhlasovania po pretekoch FIS Svetového pohára v alpskom lyžovaní 2016/17 v slalome žien s názvom "Snow Queen Trophy 2017", 3. januára 2017, Záhreb, Chorvátsko Zdroj: Profimedia

V neposlednom rade – obe mladé ženy sú nesmierne talentované a skvelé výsledky dosahovali už ako juniorky. Napríklad Shiffrinová prepísala históriu, keď sa v roku 2014 stala najmladšou olympijskou šampiónkou.

Na konte má dve zlaté a jednu striebornú olympijskú medailu. Petra si odniesla zlato z olympijských hier v Pekingu. A ešte ani zďaleka nepovedali posledné slovo. Najbližšie tieto dve súperky uvidíme na slovenských svahoch na pretekoch Svetového pohára v Jasnej už tento víkend.