Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Prezident přijal ministra kultury Baxu. Jednali o legislativě i o statusu umělce

Česko

  13:28aktualizováno  15:24
Prezident republiky Petr Pavel přijal ve čtvrtek ve dvě hodiny ministra kultury Martina Baxu. Ten o schůzku s hlavou státu sám požádal. Během téměř hodinového jednání spolu hovořili o legislativě, úpravě koncesionářských poplatků a také o statusu umělce.

„Základ naší konverzace byl o legislativě. Poměrně detailně jsme se s panem prezidentem také věnovali úpravě mediálních zákonů,“ uvedl po jednání Baxa.

Ministerstvo plánuje zavést koncesionářské poplatky nejen na televizní a rozhlasové přijímače, ale také na mobilní telefony a další zařízení. Vedle legislativní témat se dotkli také programu Rok české hudby.

Prezident Pavel se ministra také ptal na status umělce. Ten se nyní připravuje v rámci národního plánu obnovy.

Společně také hovořili o dopadu škrtů na rezort kultury. To bude v letošním roce hospodařit s výrazně nižším rozpočtem, než tomu bylo loni. „Úsporná opatření se nedotknou toho, že by měla být kultura nějak omezovaná,“ ujistil Baxa.

Ministr Baxa čelí kritice, že neřeší problémy v kultuře. Na začátku ledna si na to stěžovali zástupci profesních a odborových svazů kultury sdružených v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS).

Kabinet podle nich například nedodržel příslib z roku 2022, že se státním příspěvkovým organizacím v roce 2023 navýší objem peněz určený na nadtarifní složky platů o čtyři procenta. Přes příslib vlády přibližovat se k jednomu procentu výdajů státního rozpočtu na kulturu se její podfinancování stále prohlubuje. Podle odborů jsou propouštěni zaměstnanci a propadají se reálné platy.

Ministerstvo kultury se diskusi o úpravách odměňování v kultuře podle mluvčí Jany Malíkové nebrání, nicméně vše podle ní bude souviset se stavem veřejných financí.

Zástupci odborových svazů upozornili na nedostatek peněz v české kultuře loni 8. října na pražském hlavním nádraží při akci Nenechme kulturu utichnout, kdy se sešlo 150 hudebníků a šest desítek sboristů z nejrůznějších orchestrů.

Rozpočet ministerstva kultury v letošním roce činí podle vládou schváleného návrhu 16,58 miliardy korun proti loňským 18,5 miliardy korun. Ministerstvo kultury například podpořilo projekty téměř stovky žadatelů tematicky navázané na Rok české hudby 2024 dotacemi v hodnotě 88,5 milionu korun. Podporu získaly hudební festivaly, operní domy i činoherní divadla a symfonické orchestry.

Autoři: ,