Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Adamczyková skončila na SP v Gudauri druhá, těsně před cílem ji předčila Trespeuchová

Olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Adamczyková si v gruzínském Gudauri vyjela další úspěch ve Světovém poháru. Po vítězství v předchozím závodu elitního seriálu ve Svatém Mořici tentokrát obsadila druhé místo. Ve finále se musela sklonit jen před vedoucí ženou průběžné klasifikace SP Chloé Trespeuchovou z Francie. V kvalifikaci mužů uspěli Jan Kubičík a Kryštof Choura, ale v osmifinále byli vyřazeni.

Třicetiletá Adamczyková před týdnem ozdobila návrat do SP vítězstvím ve Svatém Mořici, tentokrát jí těsně unikl 20. pohárový triumf, kterým by se odpoutala od bývalé běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové. Více prvenství na sněhu z českých sportovců nasbírala jen Ester Ledecká, jež ve snowboardingu a sjezdovém lyžování vyhrála 26 závodů.

"Super, jsem nadšená. Na to, jak jsem byla ve čtvrtfinále vůbec ráda za postup, tak v semifinále se mi konečně povedl start. Ve velkém finále to bylo trochu horší, snažila jsem se to držet z prvního místa, ale udělala jsem trochu chybu, protože jsem nevěděla, že Chloe je za mnou. Nechala jsem jí tam více místa, než bych měla," popsala Adamczyková, která do sezony vstoupila později kvůli účasti v televizní taneční soutěži StarDance.

Čtvrtfinále na hraně

Dvojnásobná světová šampionka Adamczyková, jež dominovala v páteční kvalifikaci, nerozjela závod nejlépe. Ve čtvrtfinálové jízdě nedoskočila třetí překážku a byla dlouho třetí. Až v závěru se jí podařilo získat druhé postupové místo na úkor Rakušanky Pii Zerkholdové.

Semifinálovou jízdu zahájila mnohem lépe. Vedla, a přestože ji později předjela Švýcarka Sophie Hedigerová, česká reprezentantka uhájila druhou pozici a další postup do finále.

Také v něm se držela dlouho ve vedení. V první části trati odrazila útok Italky Michely Moioliové, ale v závěru se na ni ještě dotáhly Hedingerová a Trespeuchová. Francouzka nakonec po povedeném manévru Adamczykovou předjela a jako první v tomto ročníku SP vyhrála podruhé.

"Bylo to těžké. Ráno jsem se probudila s nachlazením. Trať byla dobrá a bylo to hezké finále. Úvodní sekce po startu se mi nepovedla a musela jsem do toho hodně šlapat. Nakonec se mi podařilo dotáhnout k čelu a předjet i Evu. Jsem velmi šťastná," řekla Trespeuchová.

Choura s Kubičíkem se představili spolu v osmifinálové jízdě s Italem Omarem Visintinem a Francouzem Loanem Bozzolem. Ani jeden z Čechů se však mezi postupovou dvojici nedostal. Choura tak nenavázal na čtvrté místo ze Svatého Mořice. Zvítězil Kanaďan Eliot Grondin, který si tím upevnil průběžné vedení v seriálu.

Program Světového poháru v Gudauri pokračuje dalšími závody v neděli.

SP ve snowboardcrossu v Gudauri (Gruzie):

Muži:
1. Grondin (Kan.), 2. Bolton (Austr.), 3. Hämmerle (Rak.), ...21. Choura, 27. Kubičík, 41. Houser (všichni ČR).
Průběžné pořadí SP (po 4 z 12 závodů): 1. Grondin 360, 2. Hämmerle 252, 3. Koblet (Švýc.) 190, ...10. Choura 86, 38. Kubičík 16, 42. Houser 12.

Ženy:
1. Trespeuchová (Fr.), 2. Adamczyková (ČR), 3. Hedigerová (Švýc.).
Průběžné pořadí SP (po 4 z 12 závodů): 1. Trespeuchová 300, 2. Moioliová (It.) 225, 3. Brockhoffová (Austr.) 195, ...5. Adamczyková 180.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články