Vejmělek: Koruna pod tlakem, hladina 25 CZK/EUR na dohled

byznys

Silná americká data nakonec vedla k posílení dolaru. Z Evropy totiž ani tento týden zveřejněná data příliš neoslnila. HDP eurozóny jako celku sice za Q4 23 nakonec mezičtvrtletně neklesl, jak se většina analytiků obávala, ale pouze stagnoval.

Vejmělek: Koruna pod tlakem, hladina 25 CZK/EUR na dohled
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
3. února 2024 - 09:20

Nejenom pro nás klíčové Německo ale v závěru roku mezičtvrtletně kleslo a brzdilo tak růst HDP eurozóny. Další zklamání přinesl výrazný prosincový propad maloobchodních tržeb u našich západních sousedů. V neposlední řadě inflace v eurozóně klesla nepatrně méně, než s čím počítal trh., komentuje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.


To americké statistiky byly v naprostém kontrastu. Závěr týdne přinesl ukazatele z tamního trhu práce. Lednový počet nově vytvořených pracovních míst v USA překonal hodnotou 353 tisíc veškerá očekávání, výrazně směrem k lepšímu pak byla revidována data za prosinec (z původních 216 tisíc na 333 tisíc) i listopad. Navzdory očekávání se tak lednová míra nezaměstnanosti nezvýšila a udržela se na prosincových 3,7 %. Napětí na trhu práce pak dokumentovala i dynamika výdělků, které v lednu meziměsíčně vzrostly o výrazných 0,6 %. Není divu, že již dříve v týdnu publikovaný lednový ukazatel spotřebitelské důvěry od Conference Boardu, i ten páteční od University of Michigan ukázaly na zlepšení spotřebitelské nálady amerických domácností. A rozhodně nezklamaly ani prosincové podnikové objednávky. Celkově data potvrdila jestřábí vyznění středečního zasedání americké centrální banky, kde guvernér J. Powell označil snížení úrokových sazeb na březnovém zasedání za nepravděpodobné. Trh své sázky poměrně výrazně přecenil až na květen, což je v souladu s naším pohledem. Dolar tak týden končí oproti euru silnější o půl procenta.

Globálně silnější dolar nepomohl české koruně. Ta během týdne ztratila zhruba dvě třetiny procenta a v závěru týdne se kurz dokonce krátce přehoupl přes 24,95 CZK/EUR. Takto slabá byla koruna naposledy v květnu 2022. Zveřejněné tuzemské ekonomické indikátory těžko mohly koruně výrazněji pomoci. Předběžný odhad HDP za Q4 23 ukázal v souladu s naším předpokladem mezičtvrtletní vzestup o 0,2 %, ovšem po -0,6 % v předchozím kvartále. Naše ekonomika se vyhnula technické recesi, oživení je ale hodně pomalé. Potíže přetrvávají hlavně v průmyslu, jak potvrdil i lednový PMI.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif