Čínský "Concorde" má zvládnout vzdálenost z Číny do USA za pouhou jednu hodinu

Čínská společnost plánuje stavbu nadzvukové "okřídlené rakety", která by mohla dosáhnout dvojnásobné rychlosti oproti letadlu Concorde. V případě úspěchu by toto ambiciózní letadlo mohlo zkrátit dobu letu z Pekingu do New Yorku na pouhou hodinu. V současné době trvá průměrný let mezi těmito dvěma městy přibližně 18 hodin.

Čínská společnost Space Transportation však hodlá otřást konvenčními leteckými cestami a přinést světu vysokorychlostní dopravu, jak upozornil server EXTRASIMO.cz.

V roce 2022 společnost oznámila, že vyvíjí "raketu s křídly" určenou pro vesmírnou turistiku, která nabídne dosud nevídané časy cestování po celém světě – a změní tak letecký průmysl, jak ho známe.

Společnost Space Transportation se pochlubila, že nadzvukové letadlo bude létat rychlostí 2 600 mph (4 184 km/h), což je dvojnásobek rychlosti ikonického Concordu.

Cílem vesmírného letadla je zajistit rychlou přepravu mezi dvěma destinacemi prostřednictvím suborbitálního cestování a zároveň být plně znovupoužitelné.

Mluvčí společnosti uvedl: "Vyvíjíme okřídlenou raketu pro vysokorychlostní přepravu z bodu do bodu, která je levnější než rakety vynášející satelity a rychlejší než tradiční letadla."

Na internetových stránkách společnosti je k dispozici video představující projekt s animovanými cestujícími nastupujícími do letadla s raketami připevněnými na křídlech.   

"Venus Stargazer Spaceplane" má být nejrychlejším, opakovaně použitelným hypersonickým dopravním letadlem, jaké kdy bylo vytvořeno.

Futuristické letadlo je vyvíjeno tak, aby se pohybovalo rychlostí Mach 9, což je devítinásobek rychlosti zvuku neboli téměř 7 000 mph (11 265 km/h).

Americký letecký start-up doufá, že bude schopen dopravit 12 cestujících kamkoli na světě za pouhých 90 minut, a to letem až na hranici vesmíru.

V případě úspěchu se v roce 2025 uskuteční zkušební let s posádkou, informuje The Sun.  

Space Transportation Čína USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy